4.8 C
София
четвъртък, март 30, 2023

Най-добрите начини да защитим младите и крехки овошки в градината

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Първата мярка за защита на младите градини от вредители е да се постави ограда в градината. За тази цел обикновено се използват циментови колове и оградна мрежа, каквито се продават в магазините за строителни материали.
Предназначението на оградата е да държи далеч животните да не увредят все още младите дървета. Например зайците могат да изтръгнат кората на плодните дървета през зимата, елените могат да схванат младите клони през лятото, а дивите прасета могат да повредят корените.

Планирате овощна градина: Не забравяйте това, за да имате добра реколта
Проблем е и защитата на събраните орехи и бадеми от нападения на гризачи. Ето няколко рецепти, които са лесни за използване и са доказали своята ефективност в практиката.

Мента и ментово масло
Мишките не обичат миризмата на мента. Препоръчваме ви да накиснете памучна вата в ментово масло и да я разпръснете из стаята. Можете също така да разпръснете листа от мента, но недостатъкът е, че те трябва постоянно да се подменят с нови.

Проверка по рама

Полска рецепта
Смесете ½ кг пшенични изрезки с 200 г цинков фосфид. Поръсете получената смес с малко масло и разпръснете около миши дупки или в дървена кутия, подготвена така, че мишките да могат да влизат свободно, но да не могат да излизат свободно.

Дафинов лист, лук и амоняк

Сложете няколко от тези съставки в малко бурканче без капак и сложете, където пожелаете. Това средство не мирише толкова приятно, колкото ментата, но е установено, че е непоносимо за мишки и плъхове.
Гипс

Това е често срещана, по-малко хуманна рецепта, но се използва от години. Сложете една част брашно, една част захар и една част гипс в плосък съд. Поставете друг съд с вода до него. Гризачът първо изяжда храната, а след това изпива водата, в резултат на което гипсът се втвърдява в стомаха на гризача. Ефективността на този метод е 50 на 50. Ефективността на този метод е 50 на 50, защото не можем да наблюдаваме как гризачът се опитва да изпие първо водата, въпреки желанието ни да го направи.

Магазин за Акумулатори

Ароматизирано лепило.
На пазара се предлагат и капани със специално ароматизирано лепило. Тези капани по-скоро улавят плъховете, отколкото ги убиват, така че ще трябва да се справите сами или да помолите някой да го направи вместо вас.

Как да проверим правилно и укрепим овошките след студената зима

Няма градинар, който да не се притеснява за своите овошки. Често дърветата, особено в последните години, са подмамени от слънцето и топ…

Ако ситуацията е сериозна, се обърнете към специалист по унищожаване.
Други вредители по овощните дървета са болестите, причинени от гъбички, вируси и бактерии. Обикновено те се пренасят от други овощни дървета и растения, но могат да бъдат причинени и от неправилна обработка на почвата, неправилно поливане, торене и резитба, както и от природни явления като влага, суша и градушка.

Струпясване

Причинява се от гъбички, които поразяват листата, леторастите и плодовете. По листата се появяват бледи мазни кафяви петна, обикновено от долната страна на листата. Патогенът презимува в мъртвите листа и ако те не бъдат събрани или изгорени навреме, в началото на пролетта се появяват струпясвания, а в средата на лятото заразените листа престават да функционират.

Основни стъпки за планиране на овощна градина

Не забравяйте за резитбата на тези овошки през февруари – ще изтървете богатата реколта

Обикновено февруари е зимен месец, през който ни е сковал сняг и студ, макар този да е различен и да се радваме на пролетно време с тем…

Антракноза

Разпознава се по воднисти зелени петна по леторастите, които след няколко дни стават мазнозелени и леторастите опадат.

Церкоспороза

Това е най-често срещаната болест по младите овощни дървета. Причинява се от гъба, която засяга листата, леторастите и плодовете. Върху заразените участъци се появяват светлокафяви петна с черна корона. По листата петната избледняват и разпукват дръжката, а плодовете падат неузрели.

Заразените овощни дървета трябва да се напръскат с 2% разтвор на бордолезов нитрат или смес от сяра и негасена вар в съотношение 1:10 (1 част сяра към 10 части негасена вар).

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ