24.4 C
София
вторник, юни 6, 2023

Най-южната точка на България – ето коя е тя

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Най-южната точка на България ще откриете в планински рид в Източните части на величествените Родопи, наречен Гюмюрджински снежник. Ридът обхваща територии от България и южната ни съседка Гърция, като у нас е разположен в област Кърджали, на юг от горното поречие на река Върбица и е с дължина около 30 километра и ширина до 15 километра. Старото име, с което ридът е известен до 1942 година, е Гюмурджийски Карлък. Именно в този рид в Родопите се намира най-южната точка на България – неговият връх първенец за частта на рида, разположена на родна земя, и втория по височина връх за целия Гюмюрджински снежник.
Знаете ли коя е най-източната точка на България?

Най-южната точка на България
Връх Вейката с координати 41°14′05″ с. ш. 25°17′18″ и. д., най-високият връх в рид Гюмюрджински снежник, е най-южната точка на България. Връх Вейката, намиращ се само на километър от първенеца на Гюмюрджински снежник на гръцка територия – Картал даъ в превод Орлица е с надморска височина 1463 метра и е само с 47 метра по-нисък от него.

Границата между страната ни и южната ни съседка минава точно през връх Вейката – най-южната точка на България. Върхът е позабравена туристическа дестинация, която заслужава всяка трудна крачка по пътя към него, който е около 6 часа при нормално темпо и за планинар със средна физическа подготовка.
Ако жадувате за типичната за Родопите магия, съчетана с най-романтичните залези и живописна гледка към Егейско море, остров Тасос и езерото Вистонида, задължително изкачете този връх и се насладете на преживяването. Целият рид Гюмюрджински снежник е защитена територия, оазисът на тази част на Родопите и място-наслада, което няма да забравите.

Проверка по рама

Най-източната точка на България – ще я познаете ли?
Как да стигнете до най-южната точка на България?

Има няколко подхода към върха, между които да изберете най-удачния за вас, съобразно подготовката ви и уменията ви на планинари – през село Чакаларово, където маркирана пътека ще ви води към върха и от село Долно Къпиново – подход, от който има черен път, подходящ и за високопроходим автомобил, с който може да спестите част от изкачването и да стигнете по-бързо до целта.

Изкачването на връх Вейката не е трудно и не е опасно, ако се следват маркировките и отъпканите пътеки, от които ви съветваме да не се отклонявате, поради 3 основни причини – зоната е погранична и следва да се спазват правилата и законите, районът е местообитание за отровни змии и съществува риск от попадане на старо минно поле. Тези опасности в съвкупност пораждат необходимостта да се предвижвате само по маркираните пътеки и задължително с повишено внимание. Красотата на рида и първенецът му, гледката, която разкриват, си заслужават, тъй като връх Вейката – най-южната точка на България – е сред най-атрактивните родни върхове. Съчетал вековни гори, гледки към приказни места от Гърция, разливащи се пред очите ви като на длан, и огнени морета от диви божури, той пленява с магията си, типична за Родопите.                                                                  
Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Магазин за Акумулатори

Скритото влияние на Новолунието и Пълнолунието върху нашата съдба и енергия
Огледална дата 05/05/2023: Как числата ще ни помогнат да преживеем този труден ден?

Лош късмет: Защо не можете да ползвате нож вместо вилица?

Какво е Пало санто и какви са ползите от него?
Кои са храните, които експертите избягват да купуват от супермаркета?

Пере ли се след погребение?

Короната на безбрачие, карма, лош късмет или зли очи: Как да разберем защо самотата не свършва?

Какво се случва с тялото, ако изключите сладкото и месото от менюто?

Как да управляваме времето си, за да имаме повече енергия?

Учени откриха връзка между диетата и кръвната група 

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ