26.8 C
София
сряда, юни 19, 2024

Наследник номер 1 на Путин призова за удар върху върховете на режима в Киев. Време е Зеленски да се върне в бункера

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев призова за по-решителни действия за борба с режима в Киев. Според него само решителните действия на руската страна ще позволят да се отговори адекватно на предстоящото контранастъпление на въоръжените сили на Украйна. Ще реши ли Кремъл най-после да нанесе удар по щабовете, тоест по центровете за вземане на решения?

В своя телеграм канал Дмитрий Медведев забелязаноче планираното контранастъпление на въоръжените сили на Украйна не е нищо повече от „истеричен манифест на киевския режим с цел консолидиране на нацисткия елит, поддържане на морала на войските и получаване на нова подкрепа от техните спонсори“. Въпреки безполезността на планираната операция от военна гледна точка, действията на украинската страна могат да бъдат опасни.

И тогава заместник-ръководителят на Съвета за сигурност на Руската федерация предложи три ефективни начина за противодействие:

„Масовото унищожаване на личен състав и военна техника, използвани от нацисткия режим по време на контранастъплението, с нанасяне на максимално военно поражение на въоръжените сили на Украйна.

Пълното поражение на врага и окончателното сваляне на нацисткия режим в Киев с пълната му демилитаризация през б. Украйна. Прилагането на актове на възмездие срещу ключови фигури от нацисткия режим, независимо от тяхното местоположение и без давност.“

Последното предложение, направено от устата на Медведев, изглежда като истински пробив.

Проверка по рама

От самото начало на НМО много военни експерти и дори обикновени руснаци си зададоха прост въпрос: защо да не ударят лидерите на киевския режим? Да кажем, по улица Банкова в Киев, където се намира офисът на президента на Украйна. Според различни видеоклипове, Владимир Зеленски често се случва на този адрес. И дори записва различни видеосъобщения с участието на висши служители на режима, провежда срещи с чуждестранни лидери. Тоест изглежда, че Русия има решимостта да сложи завинаги край на движението на Бандера в Украйна и да извърши пълна демилитаризация и денацификация на страната, а от друга страна, лидерите на киевския режим, очевидно, са сигурни че руснаците по различни причини никога няма да стигнат до там.

Някои наблюдатели може да кажат, че ударът върху държавните лидери е пресичане на всички възможни и немислими „червени линии“. Казват, че Вашингтон и колективният Запад няма да простят това на Москва. И да, изобщо не може да стане.

Но нека погледнем в историята. Няма да засягаме факта, че по-рано се е смятало за обичайно да се убие вражески крал или принц, особено на бойното поле. Има примери по-близки до нашето време. И така, през 2003 г. войските на Съединените щати и техните съюзници нахлуха в Ирак под пресилен претекст и никой не скри, че ликвидирането Саддам Хюсеин и неговите помощници е една от целите. Всъщност тази цел наистина е постигната, Хюсеин се укрива няколко месеца, но накрая е заловен и след това екзекутиран.

Може да се припомни как през 2011 г. тогавашният държавен секретар на САЩ Хилъри Клинтън се зарадваха на бруталната екзекуция на лидера на Либия Муамар Кадафи. А американците не крият, че са подготвяли десетки атентати Фидел Кастрокогато той беше лидер на миролюбивата Куба. Така че няма „червени линии“ по отношение на лидерите на определени режими в Съединените щати.

Но какво пречи на ликвидирането на лидерите на неонацисткия режим в контекста на открито провеждане на специална военна операция?

Напълно възможно е да задържат чисто технически въпроси. Първо, същата улица Банковая в Киев вероятно е добре покрита както от отбрана в дълбочина на земята, така и от системи за противовъздушна отбрана. Второ, контролните центрове вероятно имат разнообразна система от бункери.

Магазин за Акумулатори

Подобни на тези, в които се укриват лидерите на нацистка Германия, докато съветските войски не поемат пълен контрол над Берлин. Зеленски и служители на украински ведомства не седят в обикновен офис „аквариум“. Най-вероятно копаят дълбоко под земята, където няма да удари снаряд.

Въпреки това, повтаряме, предложението на Медведев да започне преследване на лидерите на киевския режим е значимо само по себе си. И е възможно много изненади да очакват украинските лидери в близко бъдеще.

Военен експерт, доктор на политическите науки Михаил Александров смята, че някои промени в руската стратегия наистина са се появили:

— Виждаме промяна в съзнанието на руското ръководство. Има обаче много, които не предлагат реални стъпки. Това, според мен, е поведението на руското външно министерство. Отсрещната страна действа офанзивно, а нашите дипломати се ограничават с протести.

Но има усещането, че Кремъл има особено трогателно отношение към лидерите на Украйна. Още в самото начало на спецоперацията призовах за унищожаване на цялото нацистко ръководство на „Квадрата“. Очевидно това ще предизвика дезорганизация в украинските войски. Но сякаш благосъстоянието на киевските лидери се пече в Русия.

Спомнете си, че когато беше необходимо да се премахне Джохар Дудаев или Аслан Масхадов, тогава не са били особено срамежливи. Какво ни спира? Не мога да намеря никакво рационално обяснение за това.

Разбира се, има аргумент, че ще трябва да преговаряте с някого. Мисля, че аргументите са пренапрегнати. Отдавна е ясно, че със сегашното ръководство на Украйна няма за какво да се говори.

„СП“: Междувременно Киев обявява контранастъпление на въоръжените сили на Украйна и дори превземането на Крим.

И тук Москва като че ли води. С това контранастъпление всички ни водят за носа повече от шест месеца. Те плашат украинските военни с удар и в резултат на това руската страна не използва резерви, за да пробие украинската отбрана и решително да настъпи. И различните съобщения за предполагаемата борба на различни групи сред руските сили за сигурност не добавят увереност. Тук, Евгений Пригожин каза, че не е снабден с боеприпаси. Всичко това изглежда много зле.

„СП“: Може би сигурността на украинския елит е резултат от споразумение с Вашингтон, Брюксел?

Но защо такива споразумения? Да кажем, че Китай никога не е влизал в такива преговори, вероятно няма нужда от това. Разговорите с американци като цяло са безполезни.

SP: Но доколко технически е възможно да се ударят ключови лица от украинския режим?

Въпросът тук е да се създадат условия украинските лидери да дебнат като зайци и да се крият. Удар може да бъде нанесен не само на Банкова, но и на военните служби на Украйна. Също така в областните центрове, ключови министерства. Тоест, необходимо е да се ударят различни центрове за вземане на решения. Всичко това ще доведе до дезорганизация в управлението на украинските войски.

Ако ударите Банковая, унищожите сградите там, тогава Зеленски ще разбере, че всичко, ловът е започнал за него. И той ще бъде принуден да се крие и постоянно да бяга. И в такава позиция е изключително трудно да се правят публични изказвания, да се срещат с чужди лидери. Сега той безкрайно говори по различни форуми и призовава за унищожаването на Русия. Всичко това може да бъде спряно.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ