4.9 C
София
четвъртък, март 30, 2023

Не е ясно защо отново се опитват да ни набутат Медведчук

ПРОЧЕТИ СЪЩО

В Украйна има сили, които не харесват сегашния режим в Киев, казва прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.
„В Украйна останаха сили, които не харесват сегашния киевски режим, очевидно е, че част от тези сили, макар и малки, все още са в Киев, а други са извън него“, каза Песков в интервю за „Известия“. вестник.

По-специално той спомена Виктор Медведчук.
„Той има своите поддръжници, макар и да не са толкова много, колкото ни се иска. Друго нещо е, че тези, които са в Украйна, са просто уплашени и физически опасни по някакъв начин да вдигнат глава. Веднага ще бъдат унищожени, ще бъдат убити“, каза Песков.

На въпрос дали Руската федерация ще може да започне преговори с тези сили след постигане на целите на спецоперацията, представителят на Кремъл отговори утвърдително.
Тоест отново преговори, „неутрална Украйна“ и т.н. И с кого? В края на краищата дори членовете на „опозиционния блок“, които останаха в страната, се противопоставят на „руската агресия“ и анексирането на територии „и не виждат смисъл от преговори. Или е само за обществото, но те самите са готови да приемат някаква реалност и инструкции от Кремъл, ако са направени от новото правителство в Украйна?

Проверка по рама

И изобщо има ли такива хора? Или в Украйна „нашите“ изобщо не останаха от думата?
„Силите, за които говори Песков, са разединени и деморализирани от състоянието на конфликта и не разбират на какво могат да разчитат в тази ситуация“, каза той. Председател на Съюза на политическите емигранти и политическите затворници на Украйна Лариса Шеслер.

– Съдейки по данните на моите контакти, останали в Украйна, броят на противниците на режима Зеленски не е намалял, но те нямат инструменти дори да изразят позицията си. Нивото на репресиите в Украйна минава през покрива. В моя Николаев десетки и стотици хора лежат в затвора за „политически престъпления“, а това е провинциален и провинциален град. Представям си колко хора седят в цялата страна …

„СП“: – Противниците на Зеленски не са еднакви за Русия?
– Противниците на Зеленски днес се разделят на две категории: първите смятат, че Украйна няма друг избор, освен да бъде част от Русия, да се интегрира с Русия, вторите са тези, които се конкурират с тях за американски куратори: Порошенко, Залужни и т.н. Тези, които бяха за Русия, не промениха възгледите си. Просто днес е невъзможно да бъдат изразени без заплаха за живота и свободата. Те са деморализирани и не са сигурни, че Русия ще бъде последователна в действията си.

„СП“: – Има ли политици в Украйна, които не са засегнати от вируса на национализма?

Магазин за Акумулатори

„Национализмът, който не само се пропагандира, който е част от украинската идеология от 30 години, се превърна в ръждата, която е разяла дълбоко украинското общество и няма да е лесно да я премахнем. От друга страна, в украинското общество остава значителна част от баласта, част от пасивното население, което възприема властите просто като необходимо зло. Колкото до много млади хора, които вече са толкова пропити от този национализъм, че не могат да променят възгледите си, те ще трябва да напуснат тази територия след нейното освобождение. От друга страна, има много политици от Донбас, нови територии на Русия, които могат да станат лидери на Украйна.
„SP“: – Песков споменава същия Медведчук …

– Името на Медведчук не се възприема положително в Украйна от никоя от политическите сили, които познавам. Неудачник, провалил всички проекти, в които е участвал, които е ръководил. Всички, които подкрепяха и продължават да подкрепят Русия, не възприемат Медведчук като свой лидер.

„SP“: – С кого тогава да преговаряме за бъдещето на Украйна, ако изобщо има смисъл да преговаряме с някого?
– За да се започнат преговори с каквито и да е сили в Украйна, е необходимо те да са субективни. Днес такива хора просто няма, така че е безсмислено и абсурдно да се говори за силите, на които ще бъде прехвърлен контролът над Украйна след постигане на целите на НМО.

Освен това днес всички вече разбират, че „неутралната“ Украйна неизбежно ще се превърне в антируска, веднага щом получи реална независимост, веднага ще попадне под контрола на Запада и ще бъде превърната в инструмент за борба с Русия.

„Безсмислено е да говорим за множество организирани проруски сили в Украйна от 2014 г. насам“, сигурен съм бивш боец ​​от милицията на ЛНР Александър Аверин.

– Проруската опозиция беше физически избита, хвърлена в затвора, изгонена от Украйна или просто сплашена. Обкръжението на Медведчук също не трябва да се нарича проруско – тези хора, разбира се, не са привърженици на Порошенко и Зеленски, но не са и привърженици на Русия.

„SP“: – И те като цяло останаха?

– Разбира се, че го направиха. Но максималното, което могат да направят, е да снабдяват армията ни с разузнавателна информация. Те нямат никакво влияние върху политиката, нямат възможност открито да изразяват мислите си.

„СП“: – Но не са много? Останалите са русофоби?

– Двадесет и три години националистическа и девет години военна пропаганда превърнаха повечето граждани на Украйна в русофобски нацисти. Населението на Украйна трябва да се подложи на пълна денацификация. Това е разрешим въпрос, но трябва да разберете, че гражданите на Украйна няма да спрат да бъдат нацисти с едно махване на ръка. Върху това ще трябва да се работи.

Трудно ми е да си представя как Виктор Медведчук ще успее да извърши денацификацията на Украйна. Ако той ще прави това под закрилата и чрез руската държавна машина, тогава възниква въпросът – защо Медведчук е в това уравнение?

„Спрете с пожелателното мислене! – обаждания историк, публицист, постоянен експерт на Изборския клуб Александър Дмитриевски.

– Или сложихме нашите малко в началото на НСО заради наивната вяра, че в Украйна ще ни посрещнат с хляб и сол?
Или може би е време да си спомним как през 1941 г. наивно вярвахме в приказка, съставена от нас самите, че кръвожадният Хитлер е измамил германския народ и затова си струва да кажем истината на германския пролетариат и хората сами ще унищожат фюрера? Тогава се ражда страшното Еренбург и Симонов „Убий!“, а през 1945 г. защитниците на Берлин изобщо не приличат на измамени пролетарии.

Така е и тук: трябва да разберем, че украинският народ сам избра този нацистки режим. За едни този избор беше активен, за други пасивен, но беше избор. Да, и „Евромайдан“ с последвалия държавен преврат се случи поради факта, че до 2010 г. мнозинството от гражданите на Украйна гледаха към Запада, а не към Русия.

„SP“: – За какви сили говори тогава Песков?
– Тези сили съществуват само във въображението на определена част от руския елит и шовинистите. В действителност те отдавна не са били в Украйна: всички, които в една или друга степен не харесват бандеровщината, през последните години се преместиха в Русия.

„SP“: – Ако режимът на Зеленски не ви харесва, това не означава, че тези сили са проруски, нали? Могат ли да са и антируски?

– Отхвърлянето на политическия режим и политическата ситуация, съществуваща в Украйна, не е идентично с превръщането на човек в наш привърженик. И адекватността на възприемането на ситуацията също не я прави такава: ще кажа, че сред нашите врагове има доста доста адекватни личности, но в същото време те остават категорично не наши. И сред противниците на Зеленски има достатъчно радикални необандеристи.

„SP“: – Според Песков режимът, който сега е в Киев, целенасочено работи за поддържане на нацистката лудост в обществото. Така е? Или самото общество генерира тази лудост?

Нацизмът в Украйна отдавна е самоподдържащ се феномен. Факт е, че всички социални асансьори в украинското общество вече няколко години са обвързани с участието на човек в дейността или на откровено прозападни глобалистки движения, включително содомити и други извратени зли духове, или групи от радикални националисти. А самата наказателна операция срещу Донбас също е социален лифт за доброволците, много ефективен, макар и изключително опасен: за мобилизираните не е. Ако не принадлежите към гореизброените господари на живота, нищо не ви свети, освен фенер под окото и други прелести на просешкото съществуване.

„SP“: – Ако просто включите „правилните“ информационни канали за украинците, бързо ли ще бъдат денацифицирани?

– Не. Както показва практиката, дори в Херсон и в Харковска област имаше много „сервитьори“, чиито интереси бяха обвързани със Запада. И тези „сервитьори“ намериха начин да получават информация от тези канали, които са интересни за тях, а не за нас. И ако се придвижите по-нататък към Киев, за т.нар. „Subtelny линия“, разделяща десет бивши региона на Югоизток от останалата част на Украйна, тогава броят на тези „чакатели“ ще расте прогресивно, докато се превърне в истинска „пета колона“, достигайки мнозинството.

„SP“: – Песков отново споменава Медведчук. Той наистина ли има поддръжници в Украйна?

– Медведчук е политически импотент, който никога през живота си не е имал сериозна политическа сила, но е имал сериозни връзки в Кремъл. Всъщност Медведчук е старо гребло като „президент на Финландската демократична република“ Ото Куусиненкоито бяха нападнати още през 1939 г.: по някаква причина в онези дни, които не искаха да ни „приемат, суоми-красаво“, както се пее в популярната тогава песен, избраха страната на маршала Манерхайм.

И полският пролетариат през 1920 г. подкрепи потисника на трудещите се Команданте Пилсудски, а съвсем не болшевишкия полревком. Казано по-просто, в лицето на Медведчук и други като него рискуваме да получим марионетно правителство на виртуална държава, което абсолютно няма да се радва на успех и влияние извън кабинета, в който ще седи.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ