28.8 C
София
неделя, юни 23, 2024

Не сте и предполагали колко лесно се почистват ролетни щори

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Как да почистим замърсени ролетни щори? Дейност, която се свързва с дълги часове, прекарани в накисване и търкане на мръсни повърхности, никога не е била толкова лесна. Необходими са само няколко минути работа и само една съставка, която лесно можете да намерите в кухнята си.

Ролетните щори тип „ден-нощ“ определено са едно от най-популярните покрития за прозорци през последните години. Те позволяват прозорецът да бъде покрит частично или напълно, като са благоприятно решение за тези, които ценят неприкосновеността на личния живот и универсалните решения.

Практични съвети за почистване на щорите у дома

Както всеки друг елемент от дизайна обаче, те са подложени на замърсяване. Подобно на завесите или пердетата, те абсорбират прах, мазнини и мръсотия и замърсявания от въздуха. В резултат на това те могат да пожълтеят или посивеят само след няколко месеца употреба. Затова е важно редовното им почистване. Това е единственият начин да запазите свежестта на вашите щори и да ги направите много по-дълготрайни.

За да спестят време, много от нас избират да перат покритията за прозорци в пералната машина. Въпреки това, внимавайте за това. Много е лесно да ги повредите. Не забравяйте, че почистването на ролетни щори не е ежеседмична задача. Спокойно можете да го правите на всеки няколко месеца, но не по-малко от два пъти годишно.

Най-добре е да изберете общо почистване на ролетните щори по време на почистването на прозорците. За тази цел обаче изберете леко облачни дни. Силните слънчеви лъчи могат да навредят на напоената тъкан.

Проверка по рама

Най-бързото почистване на щори – ето как се прави

Почистване на ролетните щори

Първото нещо, което трябва да направите, е да почистите добре ролетните щори с прахосмукачка с тесен накрайник. Използвайте тази, която е предназначена за тъкани, така че в края да има меки косъмчета.
След това разгънете цялата ролетна щора и внимателно я изсмучете, като започнете отгоре и постепенно се движите надолу. Не оказвайте прекалено силен натиск – това може да деформира или повреди тъканта. Направете това и от двете страни. Това е отлична основа за отстраняване на прах, паяжини и малки насекоми, които може да са се вмъкнали в тъканта.

Как да почистим мазните петна от дневна и нощна щора?

Ако забележите мазни петна или петна от насекоми по ролетните си щори, посегнете към продукт, който лесно можете да намерите в кухнята си. За да ги отстраните, се нуждаете само от смес от вода и мек препарат, например течност за миене на съдове.

Можете да направите домашен препарат за почистване на ролетни щори, като смесите 2 чаши топла вода, 1 чаша течност за пране и една супена лъжица прах за пране. След това накиснете гъба в разтвора и претърсете замърсените места. Оставете да изсъхне. Въпреки това избягвайте интензивно търкане. Само една стъпка ви дели от това да съсипете щората си.

Магазин за Акумулатори

В случай на стари, засъхнали петна, ще трябва да повторите тази процедура. Навийте щората едва когато е напълно суха.

Как да почистим касетъчни ролетни щори?

Ролетните щори в касета и с водачи се почистват малко по-трудно от непокритите. Същият метод обаче ще ви помогне. Процедурата ще изисква малко повече търпение.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ