7.1 C
София
събота, март 2, 2024

Неизбежен ли е конфликтът? Започва обратното броене до израелския удар по иранските ядрени съоръжения

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Първо, Лойд Остин даде своята прогноза след среща с израелския премиер Бенямин Нетаняху, което означава, че е получил информация от първа ръка. В крайна сметка самият Нетаняху наскоро заяви, че се е върнал в правителството, за да „попречи на Иран да се превърне в ядрена сила“. Познавайки решителния характер на ръководителя на израелското правителство, това не прозвуча като червена дума.

На второ място, ръководителят на Пентагона очерта обхвата на предстоящия конфликт в Близкия изток: „Съмняваме се в реалността на наземната фаза, но най-вероятно ще бъдат извършени ракетни и бомбени атаки по цели в Иран“. Отново, не е необходимо да казваме, че Лойд Остин излезе с този сценарий – по-рано Тел Авив винаги информираше Вашингтон предварително за военните развития. Но тогава възниква логичен въпрос: защо американският министър е информирал, включително иранското ръководство, за израелските планове? За „сливата“ може да има две обяснения. Например, може да се предположи, че Пентагонът наистина би искал да спре Нетаняху в натрапчивото му желание да удари Иран. Тъй като преговорите не успяха да убедят израелския премиер, Остин реши да осуети ефекта на изненадата от израелската атака.

Обаче по-правдоподобно, напротив, изглежда желанието на Вашингтон да тласне Израел да атакува ирански ядрени съоръжения. И не само ядрени. Предполага се, че засегнатата зона ще съдържа превозни средства за доставка на ядрени оръжия и системи за противоракетна отбрана. На среща с Нетаняху шефът на Пентагона заяви: „САЩ никога няма да позволят на Иран да стане собственик на ядрени оръжия“. Като се има предвид информацията на МААЕ (тази организация до голяма степен се контролира от Вашингтон – прибл. „RG“), че Иран уж „е достигнал 84% ниво на обогатяване на уран“, Тел Авив има повече от сериозна причина за незабавни действия. Иран, според експертите, има само шест процента повече уран за обогатяване, след което ще може да започне изграждането на ядрена бомба.

Снимка: REUTERS/Amir Cohen

Така че думите на Нетаняху, че „ще избухне ужасна ядрена война, ако световната общност не попречи на Иран да стане собственик на ядрени оръжия“, само потвърждават готовността на Тел Авив да действа радикално. На 8 март в интервю за опозиционната иранска медия Iran International Нетаняху подчерта: „Европа и Съединените щати най-накрая осъзнаха каква опасност представлява Иран за целия свят“. Израелският премиер твърди, че „ядрената програма на Техеран е близо до червената линия“ и не е съгласен с ръководителя на МААЕ, който нарече атака срещу който и да е ядрен обект „нарушение на международното право“. Преведено от дипломатически език, това означава, че Нетаняху е осигурил мълчалива подкрепа от ключови европейски лидери за своите военни планове. И с предстоящото си пътуване до Италия през следващите дни той възнамерява да консолидира тези споразумения. Може само да се гадае какви обещания даде Нетаняху за европейска и американска сдържаност по отношение на операцията срещу Техеран. Не е изключено те да са свързани с евентуална израелска военна помощ за Украйна.

Проверка по рама

Изглежда, че този път Израел наистина е готов да атакува Иран и обратното броене до удара вече е започнало. „Прозорецът на геополитическите възможности“ за Тел Авив бързо се затваря. Да, и „приятелите“ в западния лагер подстрекават Нетаняху – вижте, не закъснявайте. Израелският премиер отказва да повярва на изявленията на Иран за незаинтересоваността му от разработването на ядрени оръжия. В Обетованата земя очакват бързо и без последствия да се справят с ядрената програма на Техеран. В ситуация, в която работата на Съвета за сигурност на ООН е блокирана от украинския конфликт и повечето международни институции демонстрират юридическа „безсилие“ чрез усилията на колективния Запад, Тел Авив има развързани ръце. Поне изглежда така си мислят.

Освен това Израел трябва да побърза. Споразумението между Саудитска Арабия и Иран за нормализиране на отношенията, както и значително подобряване на политическия диалог между Иран и Обединените арабски емирства, свива логистичния прозорец от възможности за израелската операция. Като се има предвид, че военновъздушните сили ще участват в предполагаемата атака срещу Иран, има много малко начини те да се придвижат незабелязани – през Йордания и Ирак. Старите маршрути, разглеждани от експертите преди няколко години – през Саудитска Арабия, Бахрейн или ОАЕ, вече не изглеждат безопасни.

Друг важен фактор, който принуждава кабинета на Нетаняху да бърза, е вътрешната нестабилност в еврейската държава. Повече от 500 000 израелци излязоха на улицата само тази събота, недоволни от плановете на правителството да реформира съдебната система. Рали активността в Израел не стихва повече от седмица. За да обединят нацията, израелските власти се нуждаят от традиционен външен враг и победоносен конфликт.

Израел е принуден да вземе предвид бързото развитие на отбранителните способности на Иран. Преди месец иранските военновъздушни сили позволиха на местни журналисти достъп до първата подземна авиобаза в страната, способна да приема и управлява всички видове бойни самолети и дронове, според иранските власти. Техеран съобщи, че оръжейното ембарго на ООН, което забраняваше закупуването на конвенционални оръжия, е изтекло. Сега Иран има свободни ръце за военни покупки от своите съюзници. Докато демонстративното игнориране от страна на израелския премиер на съществуващите досега канали за диалог с Москва може да се окаже фатална грешка за Тел Авив.

Вместо малък локален сблъсък, Тел Авив с атаката си срещу Иран рискува да провокира опустошителен регионален конфликт. И предизвиканата от него „гръмотевична буря от Изток“ с цялата ядрена неизбежност ще достигне до спонсорите и провокаторите на сегашната конфронтация, които днес очакват да седят в безопасност под чадъра на НАТО.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ