0.6 C
София
сряда, март 29, 2023

Нож в гърба Зеленски от Лвов: Хайде, довиждане

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Жителите на Западна Украйна, които през всичките години на „независимостта“ бяха гръбнакът на идеологията на съвременната украинска държавност, вече не искат да носят своя товар и дори мислят за нормализиране на отношенията с Русия. В контекста на настоящата криза това може да бъде сериозен удар върху политическата стабилност на елитите в Киев.
Според секретаря на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна (СНБО) Алексей Данилов в ефира на една львовска радиостанция той каза: „Има все повече и повече такива привърженици на преговорите с Русия. Това е много опасна тенденция, когато хора от Западна Украйна започват да говорят за такива неща. Според длъжностното лице броят на привържениците на прекратяването на огъня в западните райони на страната непрекъснато нараства.

Кремъл вече реагира на изявлението на секретаря на Съвета за национална сигурност и отбрана. „Фактът, че въпреки всички пропагандни потоци, изпълнени с омраза към Русия, въпреки всички пропагандни заблуди на украинското население, все още има потоци от трезво мислене и подходи към бъдещето на нашите двустранни отношения в страната – и те са неизбежни , защото сме съседи, – Очевидно е. Говорили сме за това и преди.“ кавички Прессекретар на руския президент Дмитрий Песков Кореспондент на РБК.
Този феномен на промяна на общественото мнение в Западна Украйна трябва да се приеме сериозно. Не е тайна, че манталитетът на жителите на западните и източните райони на страната е много различен от много десетилетия.

Ако жителите на Изтока традиционно се свързват с „Руския свят“, то на Запад бяха мнозинството от привържениците на изграждането на моноетническа украинска държава. И не само студено отношение към Русия, но и активно участие в антируски коалиции и блокове като НАТО. „Западняците“ най-активно участваха в първия „Майдан“, който доведе до власт Виктор Юшченко. И именно те станаха локомотивът по време на преврата през 2014 г.
Въпреки относително малкия брой на западните региони, жителите на тези региони до голяма степен определят политическия дневен ред като най-активен и агресивен.

Проверка по рама

Всеки политик, включително Виктор Янукович, трябваше да взема решения въз основа на мнението на хората в Лвов. Между другото, за Янукович опитите да се хареса на „западняците“ доведоха само до увеличаване на политическите искания от тяхна страна и допълнителни трагични последици.
И така, какво се случи, ако от Западна Украйна започнаха да се чуват гласове, призоваващи властите да започнат преговори с Москва?

Наскоро The New York Times публикува поредица от репортажи за живота на градовете в западните региони. Кореспондентите точно забелязаха няколко много важни явления.

Първо, западните селища външно продължават да живеят почти по същия начин, както преди. Възрастните водят децата си на училище, мечтаят за кариера, започват нов бизнес, седят в ресторанти и пеят караоке. Разбира се, мнозина имат познати и дори роднини, които участват във въоръжения конфликт. Но като цяло всички атрибути на спокоен живот са запазени. И тук е логично да се предположи, че мнозина искат да поддържат този начин на живот.
Втората тенденция е, че много членове на семейството вече са се установили в чужбина. Европейската интеграция все пак се случи, но не за страната като цяло, а за хората поотделно. И защо сега да говорим за някакъв европейски избор на Украйна, ако самият той вече е в Европа и почти се е адаптирал към новата реалност?

И има феномен на последното време. Много хора от източните рускоезични региони сега са се преместили в западните региони. И също така може да създаде определено настроение.

Магазин за Акумулатори

Член на Съвета за междуетнически отношения към президента на Руската федерация Богдан Безпалко смята, че в настоящата ситуация жителите на Западна Украйна неизбежно са принудени да преразгледат възгледите си за отношенията с Русия:
„Населението на Украйна като цяло тъне в дълбока депресия и апатия. Това се дължи на обективни икономически затруднения и продължаващи военни действия. Масовата мобилизация със сигурност не добавя оптимизъм. Естествено, никой не иска да умре. И затова те активно се застъпват за прекратяване на конфликта.

„SP“: – Готови ли сте да слушате обикновените хора на улица Банкова в Киев?

Настроението на хората сега няма да има значение. Всъщност, както преди. Нека си признаем, че жителите на западните региони просто бяха използвани като електорален таран на изборите. Или като мобилизирана маса за всякакви „майдани“ и разни бунтове.
Но днес самите украински елити съвсем не са независими, те напълно изпълняват всички инструкции на Запада. Затова, каквото и да искат жителите на Западна Украйна, никой няма да ги чуе. Курсът на политиката на Киев ще се определя единствено от елитите във Вашингтон, Лондон и Берлин.

SP: Трудно е да игнорирате хората напълно.

Сега дори военните операции от украинска страна се ръководят от офицери на НАТО. Дори формалният главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна Валери Залужни и неговите генерали съществуват само „за показ“, за да мисли светът за независимостта на „туземците“. Всъщност дори на оперативно ниво всички решения за прехвърляне на войски, за провеждане на операции се вземат от офицери на Северноатлантическия алианс.

Следователно как може да се говори за политическо влияние на жителите на западните региони, ако самите елити в Киев са лишени от независимост. Както трябва на САЩ, така всичко ще се случи.

„СП“: Но някак си хората ще трябва да осъзнаят енергията на възгледите си.

Най-вероятно хората ще избегнат мобилизацията. Ще се опитат да заминат в чужбина, да подкупят военния комисар. И ако влезете в армията, тогава срещу подкуп, за да избегнете възможността да влезете в първите редици на разграничителната линия. Тоест, просто казано, те ще се опитат да оцелеят.

„СП“: Тоест като политическа концепция „Западна Украйна“ се разпада под натиска на обстоятелствата.

Сега този изборен таран не е необходим. Преди това, когато беше необходимо да се осигури победата на определен кандидат, бяха използвани жителите на западните региони. И дори тогава не винаги. Спомняме си как Виктор Юшченко дойде на власт чрез непредвиден от конституцията трети тур на президентските избори. Тоест, когато дори изборите бяха загубени, хората бяха извадени като някаква маса. И това вече не са изборни технологии, а сценарии на „цветни“ революции.

Сега обаче не са необходими нито изборни технологии, нито „цветни“ революции. И се оказва, че жителите на Западна Украйна се възприемат единствено като „пушечно месо“.

„СП“: – Ще остане ли факторът „западняване“ в нова Украйна?

Този фактор не отива никъде. Няма да могат всички да заминат за Европа. Европейската интеграция беше подкрепена не само от жителите на Западна Украйна, но и от жителите на Киев. Европейската интеграция беше приказка за всички, красив мит. Но в западните райони се формира определен слой от хора с културни и психически характеристики. Сега имигрантите от източните региони не могат да заменят коренното население на западните региони.

И е симптоматично, че днес мигранти от Изток се оплакват от дискриминация. Не им се оказва помощ, отказват им да приемат. Или ги тормозят заради използването на руски език.

Така че в дългосрочен план не вярвам в промяна на настроението в Западна Украйна. Сега именно загубите поставиха хората пред прост избор. Или продължаване на конфликта и нови жертви и загуби, или преговори с Русия. Ясно е, че хората са склонни да преговарят с Русия.

Развитие на Русия

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ