България

НЯМА ДЪРЖАВА: Румен Вълка завлачи ББР със 155 милиона!

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Един от най-големите кредити на държавната ББР – 150 млн. лева за „Роудуей кънстракшън” на олигарха на ДПС-ГЕРБ Румен Вълка, отпуснати му през 2019 година по времето на Бойко Борисов и тогавашния шеф на държавния трезор Стоян Мавродиев, към този момент остава необслужван.

Това става видимо от заявление по партидата на свързаната с Румен Гайтански фирма, с което държавната банка пристъпва към изпълнение на залога си и иска да й се назначи посочен от нея управител, пише „Капитал”.

За проблематичната експозиция беше загатнато преди две седмици по време на чуване в бюджетна комисия на ръководителя на надзорния съвет на ББР Валентин Михов.

Тогава обаче името на некоректния заемополучател не беше посочено и единствено по неофициална информация се знаеше, че става въпрос за пътностроителната компания.

Проверка по рама

А изпълнителният шеф на ББР Цанко Арабаджиев обясни, че прокуратурата е сезирана още през есента на 2021-а, но дали се работи по колосалната далавера? Познайте…

Кредитът беше отпуснат с цел да се купи малката строителна компания „Пътстройинженеринг” от сдружение на Вълка на очевидно повишена цена, която мъчно може да се оправдае с оборотите и активите ѝ.

Още при отпускането на кредита имаше обосновани подозрения по какъв начин милионите биха могли да бъде обслужвани. Сега излиза наяве, че кредитът не се погасява.

Според показаната разбивка от ББР към 22 май просрочените вноски по главницата на заема са 7.2 млн. лева, а още 2.1 млн. лева са забавените лихвени заплащания. В допълнение са начислени и неустойки и неплатени комисиони за ръководство на заема за над 100 хиляди лева Така към този момент общият размер на в началото отпуснатите 148.5 млн. лева са набъбнали до 154.4 млн. лева.

Материалът НЯМА ДЪРЖАВА: Румен Вълка завлачи ББР със 155 милиона! е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Магазин за Акумулатори

Новините Днес

Не пропускай

Back to top button
zonguldak escort