9.8 C
София
събота, април 13, 2024

Одеса може да стане неутрална или руска

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Условието за приключване на руската спецоперация в Украйна е овладяването на Одеса, смята шефът на кримския парламент Владимир Константинов.

Според него градът трябва да има руски или неутрален статут. Освен това той е убеден, че Украйна трябва да се откаже от агресивните си способности.

Константинов смята още, че при сключването на мирен договор е важно да се прецизират неговите условия, за да не намери отсрещната страна вратичка за неспазване и нарушаване. Подписването на документа е възможно само при условията на Русия след нейната военна победа.

„Врагът не трябва да има никакви илюзии за отмъщение“, подчерта той.

Струва си да се отбележи, че това не е първият път, когато Константинов говори за връщането на Одеса. Преди по-малко от месец той заяви, че е необходимо да се лиши Киев от достъп до Черно море, като се вземе Одеса. Към кого са адресирани тези съобщения? Не можем да вземем Артемовск за половин година. Каква Одеса?

„Можем да кажем: не можем да превземем Артемовск. Но в крайна сметка можете да го кажете по различен начин: докато не превзеха Артемовск, – вярва политологът, заместник-директор на Националния институт за развитие на съвременната идеология Игор Шатров.

Проверка по рама

– Докато Артемовск е под украински контрол, и двете фрази ще са верни. Нека оставим решението за тактиката на водене на война на военните. В края на краищата, ние се интересуваме от стратегията, стратегическите цели на NWO, или по-скоро искаме да получим отговор на конкретен въпрос: Одеса една от тези цели ли е?

Колкото по-дълга става специалната операция, толкова по-ясни географски очертания, според мен, стават стратегическите цели, които първоначално бяха определени като освобождаване на ДНР и ЛНР, както и денацификация и демилитаризация на Украйна. Ако с освобождаването на републиките на Донбас всичко беше повече или по-малко ясно от първия ден, тогава какво е денацификация и демилитаризация и сега не всеки разбра за себе си.

Нека обясня как го разбирам. Върховният главнокомандващ не постави задачата пред руската армия на всяка цена да лиши Украйна от суверенитет, да създаде условия за нейното поглъщане, превръщането й в част от Русия. (Някои може да не харесат това, но това не е моя спекулация. Владимир Путин самият той многократно е заявявал това.) Украйна обаче не трябва да представлява военна заплаха за Русия. По тази причина не може да е член на НАТО и да има раздута армия.

Но основното е, че нацистката идеология, която имитира, но не престава да бъде поради това, няма право на съществуване и държавна подкрепа в Украйна. Ако такъв резултат не може да бъде постигнат с мирни, дипломатически средства, тогава той ще трябва да бъде постигнат с помощта на военна сила. Освен това, ако в резултат на силово решение на проблема регионите започнат да се отделят от Украйна, присъединявайки се към Русия, други държави или просто обявявайки своята независимост, тогава така да бъде.

Очевидно режимът Зеленски неспособен за дипломатическо уреждане на конфликта. И тук се виждат само два варианта за по-нататъшно развитие на събитията: или руската армия достига западните граници на Украйна, унищожавайки при това управляващия нацистки режим, или разумните и подкрепяни от народа сили сами свалят Зеленски и влизат в преговори. с Русия. В резултат на такива катаклизми Одеса ще се самоопредели, ще разберем в крайна сметка.

Но Константинов с изявлението си изпраща послание не само към одесити. Това е сигнал и към Тираспол. Николаевската и Одеската област са не само последният излаз на море, оставен от Украйна. Това е и сухопътен коридор по пътя към Приднестровието, което отдавна иска да бъде част от Руската федерация. И на фона на пълзящата „румънизация“ на Молдова, въпросът за обединението на Приднестровието с Русия става по-актуален от всякога.

Магазин за Акумулатори

„СП“: Според Константинов градът трябва да има руски или неутрален статут. Какъв вид неутрален статус? Как може да се измисли такова нещо?

– Както казах, на този исторически етап задачата за включването на всички региони на днешна Югоизточна Украйна към Русия не е принципна. Същата Одеска област за известно време може да съществува под формата на отделна държавна единица, която не е враждебна към Русия. Последното, разбира се, трябва да се превърне в задължително условие, при което руските власти могат да се съгласят с независимостта на Одеса.

Между другото, през 2000-те години, когато независимата независима общност сериозно обсъждаше възможната федерализация на Украйна, Одеса беше отбелязана на повечето карти на бъдещата федерална държава като свободното пристанище на Одеса. Нека припомним, че въвеждането на режима на свободно пристанище (безмитна търговия) в Одеса с Висшия указ от 16 април 1817 г. определя по-нататъшния икономически растеж.

„СП“: Според Константинов Украйна трябва да се откаже от агресивните си способности. Е, чакаме Минск осем години и какво от това? Не изглежда ли, че Украйна е неотделима от „агресивните възможности“, че Западът все още ще превръща независима Украйна в Анти-Русия, докато тя изобщо съществува? Възможна ли е гаранция от стоманобетон поне на теория?

– Гаранции за стоманобетон от векове по принцип не съществуват. Но някакъв вид международен договор, който би осигурил неутрален статут на Украйна за десетилетия напред, може да формира основата на бъдещите отношения между Русия и това, което ще се нарече Украйна или каквото и да било. И вероятно присъствието на окупационни войски на територията на условна Украйна, както се случи с Германия и Япония след поражението във Втората световна война, ще бъде допълнителна гаранция.

„СП“: Защо мнозина смятат Одеса за стратегическа цел. Лишаване на Украйна от достъп до море? Или чисто символично?

– Превръщането на Украйна в сухопътна държава, разбира се, веднага ще намали нивото на амбициите на Киев. Но тъй като стигнахме до извода, че няма да се договорим за нищо със сегашното ръководство на Киев, бих извел на преден план друга цел – създаването на сухопътен коридор в Приднестровието. Тази задача не може да бъде изпълнена без освобождаването от украинските фашисти на Николаевска и Одеска области.

„СП“: Може ли да се мисли за завършване на НВО след влизане в Приднестровието? А Харков? А Днепропетровск? Да не говорим за освобождаването на Херсон и Запорожие. И Киев е майката на руските градове?

– Ако Украйна запази държавността си, тя ще бъде само като приятелска на Русия страна. Под една или друга форма специалната военна операция трябва да продължи до постигането на тази цел. Следователно едва ли всичко ще се ограничи до достъп до Приднестровието.

„По време на военни действия е важно да имаме не само краткосрочни, но и дългосрочни планове“, сигурен съм бивш боец ​​от милицията на ЛНР Александър Аверин.

„Да си представим изхода от войната, да знаем за какво се борим. Одеса, както и цяла Новоросия, трябва да се върне в Русия.

Разбира се, тази година не може да се говори за освобождаване на Одеса. Такава сложна операция като преминаването на Днепър не може да бъде извършена без допълнителна мобилизация на няколкостотин хиляди души, създаване на пълноценна военновременна икономика и решаване на проблемите на нашата армия с комуникациите, безпилотните самолети, боеприпасите и много други.

„СП“: Но преди година шансовете бяха реални?

„Нека си представим, че 50 хиляди души от групировката на нашите сили, която впоследствие беше изтеглена от Киев, Харков и Суми, ще се озоват в южна посока. Имаше шансове. Те обаче липсват. Бойните действия трябва да се приемат сериозно, тогава тази възможност ще се появи отново.

„СП“: Колко реалистично е сега? Ами ако войната в Приднестровието започне и Одеса получи нов стимул?

– Трябва да се признае, че сега Русия има малко възможности да защити Приднестровието с пряка военна сила. Като максимум можем да нанесем серия ракетни удари. Приднестровието трябва да бъде защитено с дипломатически средства. Трябва да кажа, че Молдова не гори от желание да започне война. Трябва да се използва.

„SP“: Може ли да се мисли за завършване на NWO след Одеса? Какво ще кажете за други руски градове? Възможно ли е изобщо да напуснете Украйна? Те все още ще се подготвят за военни действия, ще продължат да обстрелват и саботират атаки на нашите нови територии …

– В ситуацията, когато Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон официално станаха част от Русия, смятам, че не може да се притеснявате от неутрален статут на Одеса и Николаев. Това са същите руски региони.

Пак казвам, Харков е руски град. Едуард Лимонов завещал да го върне в Русия. Така че ще трябва да се направи. И всякакви евентуални договорености с украинския режим биха означавали дори по-малко от Минските споразумения, които, както стана известно, Киев никога нямаше да изпълни. Единственият начин за денацификация на Украйна е да се вземат както Киев, така и западната граница под пряк контрол и да се посвети повече от една година на денацификацията.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ