17.8 C
София
понеделник, юни 5, 2023

Огън отдалеч: „Армата“ чака среща с „Леопарди“ и „Абрамс“ на бойното поле

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Командването на въоръжените сили на Руската федерация издаде заповед за използване на най-новите танкове Т-14 „Армата“ в зоната за специални операции. Танкът обаче е бил забелязан само зад третата линия на укрепления, където е обстрелвал позициите на въоръжените сили на Украйна. Нашите бойни машини не участват в „директни щурмови операции“, въпреки факта, че Т-14 е единственият танк от трето поколение в света, предназначен, освен всичко друго, специално за борба в пряк контакт с противника.
Като цяло мисията на Т-14 е да участва в мрежово-центрични бойни операции. Машината е в състояние както да събира разузнавателна информация, така и да я обменя между различни елементи на бойната група, да провежда целеуказване, да коригира огъня.

Появявайки се отпред, в допълнение към стандартната система за електродинамична защита от четвърто поколение Malachite и комплекса за активна защита Afganit, тези танкове в зоната на NVO са окачени с допълнителна защита срещу противотанкови боеприпаси. От края на миналата година екипажите на „Армат“ са на бойно сближаване на полигоните в Донбас. И сега са публикувани първите. рамки използването на танк Т-14 в зоната за специални операции, съобщава РИА Новости, позовавайки се на изданието „Русская весна“.
Военен експерт Виктор Литовкин смята, че появата на „Армата“ на бойното поле на специална операция изобщо не е необходима:

– Нашите Т-72 доста успешно поразяват доставените в Украйна германски „Леопарди“. Просто, вероятно, някои генерали и производствени работници са били „зле изядени“ с въпроси: „Защо не изпратите Армата на фронта?“ И всъщност защо го направихме, похарчихме много пари, ако го има само на паради?
Например, смятам, че абсолютно не е необходимо да изпращате Т-14 на фронтовата линия. Те не са в масови количества, а в единични екземпляри – неясно защо. Все пак е тестван в Сирия.

Проверка по рама

В Украйна възниква въпросът не само за използването на „Армата“ като нападателно щурмово оръжие, но и като вкусен обект, който нашият враг иска да залови. И тогава можете да се похвалите: ето ни „Армата“ пленена! Около този танк трябва да има „цял полк“ от охрана. Но защо да се фокусираме върху един обект? Ние перфектно решаваме бойни задачи без Т-14.
Разбира се, струва си да го тествате в битка, това е разбираемо. Но засега нашите бойци нямат спешна практическа нужда от този танк.

„СП“: Според вас подготвени ли са условията за работа на този танк. В крайна сметка те пишат, че той е добър само в мрежови бойни операции, в противен случай, ако не е в своето информационно местообитание, тогава това е просто „още един танк“, един от другите, може би по-добър от другите, но не много .

– Всеки танк без въздушно прикритие, без връзка с хеликоптери, безпилотни самолети, без машини за бойна поддръжка отдясно и отляво, бойни машини на пехотата с бронетранспортьори, пехотата е сляпо-глухо оръжие. Разбира се, всички танкове се нуждаят от подкрепа.
А дали са създадени конкретни условия за Т-14, ще можем да установим едва след като до нас стигне информация от бойното поле…

Но предварително се знае, че Т-14 с неговия двигател с мощност 1500 к.с. с., с максимална скорост по магистралата до 80 км / ч, има не много голям резерв на мощност, петстотин километра. Така че някъде недалеч от танка трябва да дежури танкер. А 125-мм оръдие и една танкова картечница Калашников вече няма да изненадат никого.

Магазин за Акумулатори

Научихме за този танк едва през 2015 г. Четири години след като „продуктът“ беше малко разсекретен, започнаха държавни тестове. Разработката на Уралското конструкторско бюро по транспортно машиностроене, което е част от научно-производствената корпорация „Уралвагонзавод“, има ново оформление: купола с оръжейния комплекс е необитаем, трима членове на екипажа са в изолирана бронирана капсула пред корпуса. под купола.
Смята се, че танкът „Армата“ е по-модерен, по-надежден и по-евтин от чуждестранните аналози. И всъщност няма аналози. Въз основа на техническите данни и конструктивните характеристики те казват, че „Армата“ е изпреварила времето си поне с петнадесет години или дори с тридесет. Уви, потребителите на тази „играчка“ ще трябва да достигнат до изискванията на неочакван прогрес.

Т-14 е способен да следи едновременно 25 аеродинамични и 40 динамични цели. Управлението на системата за защита и противодействие е изцяло цифрово, с помощта на изкуствен интелект, под управлението на командира.

Танк с тегло 48 тона развива скорост до 80 км/ч, което не важи за германския Леопард. Що се отнася до новия американски „Абрамс“, тогава такава модификация като M1A2 SEP. v4 все още е тайна. Калибърът на пистолета е същият като този на нашата „Армата“, а всичко останало е неразбираемо: или ужасна сила, или добър PR. В крайна сметка те казват различни неща за техните самолети F-35.
Военен експерт, директор на Музея на войските за противовъздушна отбрана, полковник от оставка Юрий Кнутов предполага, че появата на Т-14 в зоната на операцията е продължение на тестовете:

„Разбира се, те се показаха добре в Сирия, но боевете там са много различни по характер от това, което се случва сега в Украйна. Затова според мен военното командване и производителите искат да видят какво още трябва да се доработи, за да го пуснат в серия.

На първо място, говорим за активната защита на тези танкове, за динамичната защита – това са средствата, които отразяват атаки на противотанкови ракети и снаряди. И отново е необходимо да се провери възможността за използване на електроника.

Ето защо смятам, че това ще бъде по-скоро тест за бойна употреба, за да се идентифицират възможните недостатъци, които могат да се появят по време на военни действия, и да се вземат мерки за отстраняването им за последващо масово производство.

„СП“: Пишат, че на Т-14 отпред се монтира допълнителна динамична защита. Но те имат своя собствена защита на пълен работен ден. Не е ли само за да не ги разпознаят? Армата маскирана ли е като Т-72?

– Мисля, че силуетът на „Армата“ е трудно да се обърка с нещо, инсталирането на динамична защита не прави много маскировка. Просто той се поставя на много танкове и благодарение на него е възможно да се реши въпросът с жизнеспособността на нашите бойни машини, и то с много високо качество. Дори T-64 с новата ERA получава броня, подобна на T-90.

„SP“: „Армата“ не се изпраща на най-напредналите и още повече на пробив, разположен на известно разстояние.

– Днес като цяло всякакви танкове играят второстепенна роля, като се използват повече като самоходни артилерийски установки. Следователно тук няма нищо изненадващо, че те се използват в това си качество. Е, „разбира се, никой не иска някоя от тези машини да бъде заловена от врага. Естествено, тестовете се провеждат на определено разстояние с възможност, ако внезапно възникнат проблеми, например неизправност, е възможно да се евакуира оборудването.

„СП“: Да очакваме ли танкови двубои на нашата „Армата“ с техните „Леопарди“, „Абрамс“ и „Леклерк“?

– Не съм готов да потвърдя или отрека това, но може би Т-14 просто са изпратени да участват в такива двубои и да видим как ще се държат нашите бойни машини при пряк сблъсък с тези на НАТО. Възможно е това да е основната цел на появата на Т-14 в зоната на НВО? Те не се пускат на предните линии, където могат да бъдат унищожени както от мощна далекобойна артилерия, така и от Hymers, а участието в танкови дуели е интересно, за да разберем възможностите на нашите системи за насочване, оръдия, снаряди, броня на корпуса и кулата .

„СП“: Казват също, че за „Армата“ нито „Леопарди“, нито „Абрамс“, нито „Леклер“ са конкуренти. А който може да съперничи на Т-14 е израелският танк Меркава. Но няма да работи, защото не се доставя в Украйна и изобщо не се изнася никъде.

– Не, дори сравнението не е съвсем правилно. „Меркава“ е съвсем различен тип бойна машина. До известна степен се доближава до БМП, екипажът е четирима души. Проектиран изцяло за пустинята. Няма смисъл да го използваме в нашите условия …

Те пишат, че максималният обхват на новия танк е шестдесет километра. Далечината на поразяване на целта е 7-8 хиляди метра, но гарантираният обхват на унищожаване на целите на Леопард-2 е до пет километра, ако са в движение. Кулата „Армата“ има до 70 снаряда, зареждането е напълно автоматично. Но не само зареждане и стрелба, има дори напълно автоматизирана система за зареждане на боеприпаси на борда. Всичко това осигурява висока скорострелност.

Ако тестовете са успешни, тогава през следващите пет до десет години нашата армия ще получи повече от две хиляди бронирани машини на бъдещето. Е, ако нещо се обърка и резервоарът се окаже обективно или субективно неподходящ, това също няма значение. Кажете каквото искате, но все пак екипажът, може да се каже, работи малко „дистанционно“, въпреки че е в резервоара, той е извън кулата. И как да управлявате пистолета, без да го докосвате?

Нашата армия вече е оборудвана с изпитани във времето бойни машини Т-72, ​​Т-80 и Т-90. Може да няма смисъл бързо да го замените с ново оборудване на стойност 250 милиона рубли на брой. Въпреки че новият Т-90 струва не много по-малко, 220 милиона рубли.

Казват, че „Армата“ няма конкуренти. Отново сме „пред останалите“. Но това е на теория. Как ще бъде на практика, все още е трудно да се каже. Ще трябва да потвърдите декларираните параметри. Всяка обещаваща техника се използва дълго време, като се правят промени в дизайна, двигателя и други системи. Например, трябва да разберете каква е чувствителността на системата за разпознаване на приближаването на вражески боеприпаси. Бързането е неуместно.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ