24.4 C
София
вторник, юни 6, 2023

Олег Царев: Примирието с Украйна ще позволи на Запада да ограби Русия

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Напоследък много експерти, включително украински, разглеждат варианта за едностранно прекратяване на военните действия от страна на Русия в рамките на НПРО. Декларираме, че от такава дата ще прекратим огъня и ако въоръжените сили на Украйна не направят същото, Русия си запазва правото да използва целия арсенал от своите военни способности за „налагане на мира“. Освен това такива мощни международни играчи като Китай също настояват за скорошно прекратяване на огъня. И САЩ не са против, и Европа е уморена от всичко това. Поляците и балтите не се броят – слушат се само когато е изгодно на големите играчи. Русия остава в границите на линията на сегашния военен контакт, с анексираните територии и сухопътния коридор към Крим.
И тогава, твърдят експерти, всичко, което Русия сега се стреми да постигне със силата на оръжието, ще се случи от само себе си в „мирна“ Украйна. Докато има външен враг, обществото в страната е консолидирано. Няма да има военни действия – ще започне вътрешноукраинско разглобяване. Освен това, в страна, напълно лишена от икономически ресурси, с гигантски дългове и колосални социални противоречия, с осъзнаването, че сегашното правителство, което обещаваше мир, е виновно за стотици хиляди мъртви и осакатени съграждани, глобалните промени са неизбежни – и напълно възможно е при такива условия, след какво По това време да видим съвсем различна Украйна.

С въпроса доколко е вероятен подобен сценарий, се обърна „СП“. Олег Царев, известен украински политик, бивш председател на парламента на Новоросия.
„СП“: Ако Украйна бъде оставена на себе си, няма ли да се случи там по естествен начин това, което сега се опитваме да постигнем с военни действия?

— От 2014 г. чувам гледната точка „оставете Украйна на самата себе си“ и това, което виждаме сега, са именно последствията от този подход. През 2014 г., когато се проведоха стотици хиляди митинги в големите градове на югоизточната част на страната, когато бяха превзети областни администрации – това беше не само в Донецк и Луганск, тогава в много региони лидерите бяха членове на Партията на Регионите, моите приятели, командването на военни части и ръководните силови отдели – всички разбраха какво става и бяха готови за най-решителните действия. Ако имаше реална помощ от Русия, ситуацията можеше да се окаже съвсем различна, но тогава просто надделя гледната точка „нека оставим украинците сами“. Като например, те имат някаква Майдан-революция през цялото време, а след това идват с молби, копаят газ от нас, ние им се караме за това, но по братски начин, след което прощаваме. И всичко се връща към нормалното.
Още тогава се опитах да обясня, че Майданът е история за Русия, а не за Украйна. Ако Украйна не се погрижи веднага, след известно време Украйна ще бъде превзета от Русия, казах аз.

Проверка по рама

Възможно е след 8 години, изминали от сключването на Минските споразумения, NWO да е трябвало да се проведе по някакъв друг начин, но сега имаме това, което имаме. Maemo е толкова maemo, както се казва в Украйна. Сега трябва да изхождаме от ситуацията, в която се намираме сега, и да гледаме напред, а не назад.
И ако сега едностранно се опита да спре военните действия, тогава Украйна ще спечели само. Спомнете си какво се случи в Харковска област, когато напуснахме окупираните територии. Клане. Същото ще се случи и на други места. Първо нашите войници на фронта ще бъдат изклани, ако спрат да стрелят, а след това ще дойдат в мирни градове за същото.

„СП“: Доколкото разбирам, не става дума за изтегляне на нашите войски и тогава въоръжените сили на Украйна няма да имат къде да отидат …

– Но Украйна не е съгласна с това, както вече беше казано много пъти.
„СП”: Има някои елементи на принуда. Например, в случай на отказ от преговори, ще използваме целия наличен арсенал от средства. Да, и натискът на настоящите партньори и неутралните страни също не трябва да се изключва …

– Какви са лостовете? Всичко, което има Русия, се използва в една или друга степен. С изключение на ядрените оръжия. А решението за прилагането му трябва да бъде взето лично от президента. Владимир Путин. Това е много трудно решение с далечни последици. И да не забравяме – САЩ спят и гледат как използваме ядрени оръжия. Според американски анализатори, ако го използваме, за една година най-малко 5 милиона висококвалифицирани специалисти ще напуснат Европа за Америка, а след 5 години – до 30 милиона. И точно това са хората, които ще извършат компютърната и индустриална революция в света. И такава прогноза е доста в ръцете на САЩ. Освен това не знаем как ще се държат Китай, Индия и други страни в такава ситуация. Може би тогава ще бъдат принудени да се вслушат в думите на САЩ и Великобритания, които призовават за пълно ембарго срещу Русия.

Магазин за Акумулатори

Но ако няма изход, тогава като последен аргумент използването на ядрено оръжие не може да бъде изоставено. Но в същото време бих разгледал варианта като цел не Украйна, а тези страни, които организираха и сега продължават да подкрепят тази братоубийствена война
„СП“: Все пак да се върнем на въпроса „да оставим Украйна сама на себе си“, без да обсъждаме технологиите, как да постигнем това. Какво ще се случи с Украйна тогава – когато икономиката наистина е „на парцали“, когато голяма армия изглежда не е необходима и десетки хиляди войници, които безсмислено са загубили „братята си“, се завръщат у дома и гледат в очите военните комисари с наднормено тегло ?

– Тук развитието на ситуацията до голяма степен зависи от това дали сегашните власти в Киев ще получат достъп до арестуваните на Запад руски златни и валутни резерви. Ако да, тогава поне отчасти сегашната икономическа ситуация ще може да бъде спряна, ако не, тогава всичко ще бъде изключително трудно: икономиката е разрушена, всеки жител има роднина, приятел или другар, загинал на фронта, така че кризата е лудост. Предполагам как възнамеряват да действат в този случай, но това е тема за отделен дълъг разговор.

„СП“: Поне накратко – как могат да действат в Киев в този случай?
– Сега Ринат Ахметов, Игор Коломойски те подготвят искове срещу Русия за обезщетение за загубените им активи и обезщетение за загуби. Говорим за десетки милиарди долари за всяко дело. Чуждестранни адвокатски кантори предлагат да получат обезщетение от Русия за 25% от цената на загубено жилище (унищожено от военните действия) в международни съдилища. Списъците на такива жилища се съставят на правителствено ниво. Освен това те планират да оценят жилищата на цената на лондонските имоти – пет хиляди долара на квадратен метър.

И също обезщетения за починали роднини, за много други неща. Арестуваните златни резерви на Русия улесняват задържането на руски пари и получавате това, което искате. Може да има и други правни трикове. Западът не може директно да получава руски пари, това е нарушение на собствените им закони. И чрез обезщетение – това е съвсем в съответствие със западното законодателство. Те ще се опитат да принудят Русия да плати на Украйна. В същото време, тъй като никой не отписва дълговете й, Западът ще получи парите си транзитно от Украйна, която иска да получи всичко инвестирано в Украйна с голяма печалба.

От наша страна също беше решено да се замразят парите на чуждестранни компании по сметки от тип „C“. Но нашето правителство по тези сметки събра мизерна сума. На чуждестранните инвеститори винаги се дава възможност да изтеглят парите си около тези ограничения.

Изглежда нашето правителство се отказа и се примири, че руските пари ще бъдат крадени от Запада и реши да не се съпротивлява.

“СП”: Все пак има голямо изкушение да се постигнат целите на специалната операция не с военни средства, а с политически и дипломатически средства – вижте, тогава демилитаризацията ще се случи от само себе си и нацистите ще загубят влияние в държавата, която имат сега…

– Пред Украйна няколко пъти – спомнете си и срещите в Минск, и срещите в Истанбул – беше повдигнат въпросът за мирни преговори, но въпреки това тя не се съгласи с това. Сега не е моментът да говорим за каквито и да било преговори. Представете си бой в двора. Да, в началото страните се обиждат и заплашват, апелират към емоциите или разума. Но когато започне битка, трябва да се биете. Представете си, че по време на битка свалите ръцете си и кажете – това е, спирам да се бия, мир! Тук трябва да сте подготвени за факта, че противникът ще ви бие, докато не му омръзне.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ