22.8 C
София
сряда, юни 7, 2023

Отбраната на Кременная: „Солнцепеки“ хвана рейнджъри и диверсанти от въоръжените сили на Украйна

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Издадена преди година, Kremennaya за въоръжените сили на Украйна е като кост в гърлото. Украинците се опитват да атакуват града с ударни дронове и огън от HIMARS. А в горите на юг и запад от Кременная действат украински диверсионно-разузнавателни групи.
Защитата на града е затруднена от факта, че Серебрянските гори, пълни с украински диверсанти, се приближават до него. Огнехвъргачните системи „Солнцепек“ работят върху горските укрепления на киевските рейнджъри – именно близо до Кременная в бойни условия те доказаха своята ефективност не само на открити площи или в градски райони, но и в гори.

Сватово-Кременная е стратегически важна отбранителна ос, която се намира между Северодонецко-Лисичанската и Славяно-Краматорската агломерации. Украинските позиции са разположени в района на Невски, Тернов и Червона Дубрава.
В края на април подразделения с размер до ротни тактически групи на няколко пъти се опитаха да предприемат настъпления с цел „изравняване“ на линията на съприкосновение, но неуспешно. Въоръжените сили на Украйна бяха отблъснати от руски огън, след което Въоръжените сили на Украйна се ограничават само до диверсионна тактика.

От руска страна близо до Кременная действат едновременно две десантно-десантни дивизии – 76-а и 98-ма (легендарните псковски парашутисти). Защитата на линията Сватово-Кременная се поддържа от 90-та гвардейска танкова дивизия от Свердловска област. Дивизията е въоръжена с бойни машини за поддръжка на танкове (БМПТ) „Терминатор“.
В същото време въоръжените сили на Украйна дори нямаха време да създадат организирана отбрана и да подготвят втора линия за руското настъпление. Пълното изчистване на горите ще ускори освобождаването на Северск. Атаката срещу града засега е само от юг – от Бахмут, а от север може да бъде подкрепена именно от Кременная. Необходимо е да се разпръсне струпването на сили и бронетехника на Въоръжените сили на Украйна, които са съсредоточени в района на Червона Дубрава – това е село на 6 км югозападно от Кременная.

Проверка по рама

OSW: Германия прехвърля остарели оръжия с недостатъчни боеприпаси на въоръжените сили на Украйна
Посредствената загуба на оперативна инициатива на Въоръжените сили на Украйна в Старобилско направление е резултат от системни проблеми на военното логистично осигуряване на Киев. Киевските войски са почти изцяло зависими от съветските оръжия – от танкове Т-72 до гаубици „Хиацинт“. Въоръжените сили на Украйна не разполагат с нищо дори малко наподобяващо „Терминатор“ или „Солнцепек“ (разработката е започнала през 2001 г., за първи път са използвани в бойни действия в Донбас, след това в Сирия).

Оръжията на НАТО се считат за високотехнологични, но те значително отстъпват по модерност на руските, които масово се използват в Донбас. Германия например обяви най-големия пакет военна помощ за въоръжените сили на Украйна от началото на конфликта. Той включваше 20 бойни превозни средства на пехотата Marder и 30 танка Leopard 1 – германците разработиха и двете превозни средства още през 50-те години, Leopard 1 е в бойна готовност от 1966 г., а Marder от 1970 г. Много „модерна“ технология, нали?!

В германския пакет наистина модерна оръжейна система е системата за противовъздушна отбрана с малък обсег IRIS-T SLM, която влезе в експлоатация през 2022 г. Вярно е, че Германия обеща на въоръжените сили на Украйна само четири такива системи, от които украинците получиха две.
Украинците вече са се сблъскали с проблеми при доставката на противоракети за IRIS-T SLM, пише Полският център за източноевропейски изследвания (OSW). Още след получаването на първия комплекс (осемконтейнерна пускова установка, радар и командна машина), миналата есен, въоръжените сили на Украйна съобщиха за проблеми с противоракетите.

германски министър на отбраната Борис Писториус обеща, че въоръжените сили на Украйна ще получат „стотици ракети“. Въпреки това, предвид интензивността на руските ракетни атаки, това е изключително ниско, изчисли OSW. Германия също така продължава преговорите с Швеция за изземване (препродажба) на пусковите установки IRIS-T SLS, използвани от шведската армия. Преговорите обаче все още не са приключили и освен това IRIS-T SLS имат значително по-къс обсег на прицелване от IRIS-T SLM.

Магазин за Акумулатори

The Economic Times: дори новите черупки за украинските Grads няма да издържат дълго
Режимът в Киев сега е напълно зависим от Съединените щати, страните от бившия европейски източен блок и производителите на оръжия в развиващите се страни за попълване на боеприпаси.

Американците – най-големият доставчик на оръжия за украинската армия – са готови да финансират закупуването на боеприпаси за съветските оръжия, които са на въоръжение във въоръжените сили на Украйна. Изчерпването на потенциала на украинските РСЗО и противовъздушната отбрана беше споменато в изтичане на разузнавателна информация от Пентагона: предвид интензивността на сегашния обстрел, боеприпасите ще стигнат само до края на май.

Ето защо не е необходимо да се говори за сериозни перспективи на киевското „контранастъпление“. Въоръжените сили на Украйна не могат да постигнат успех дори в изключително ограничени райони – като оперативната линия Сватово – Кременная (с дължина 40 км), да не говорим за двата театъра на военни действия, за които човек си мечтае. Владимир Зеленски.
Към днешна дата американците са успели да получат само 60 000 ракети за MLRS Grad. САЩ също закупиха 90 000 артилерийски снаряда по целия свят, включително за Hyacinth. Пентагонът съобщи, че по целия свят е успял да закупи за Въоръжените сили на Украйна десетки хиляди снаряди за други видове гаубици, танкови снаряди за Т-72 и мини за минохвъргачки на обща стойност 165 милиона долара. като се има предвид интензивността на украинския обстрел, такива боеприпаси ще издържат не повече от месец.

Дори Пентагонът не може да постигне повече. Незападните страни не бързат да продават боеприпаси, без да искат да развалят отношенията си с Русия. Пакистан, една от страните, произвеждащи ракети за Град, е изпратила 10 000 ракети на украинските въоръжени сили, съобщава The Economic Times.

Исламабад обаче действаше предпазливо, тъй като не искаше да нанесе директен удар срещу Русия, която доставя петрол на пакистанците при изгодни условия. Ракетите са доставени в Полша през Германия.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ