12.8 C
София
вторник, юни 6, 2023

Цигарите вдигат или понижават кръвното налягане?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Пушене и кръвно налягане
Многофакторният ефект на тютюнопушенето върху кръвното налягане има както незабавен, така и забавен ефект. Бързото покачване на кръвното налягане след пушене се свързва с директния ефект на никотина върху кръвоносните съдове и тяхното регулиране: упражнявайки n-холиномиметичен ефект (т.е. дразнейки съответните рецептори), никотинът предизвиква рефлексна вазоконстрикция и след спазъм кръвното налягане се издига.

Вторият аспект на ефекта на никотина върху кръвното налягане е стимулирането на освобождаването на адреналин през симпатиковата нервна система.
Забавеният ефект под формата на хронична артериална хипертония е свързан с нарушение на съдовата регулация поради образуването на патологична верига „никотин – кръвоносни съдове – налягане“ със съответен съдов отговор. Причината за хипертонията при пушачите също се крие в нарушенията на дишането и кръвообращението, които са неизбежни при тютюнопушенето.

Пушенето повишава кръвното налягане
Повишаването на кръвното налягане и тахикардията е типична и най-честа реакция в отговор на поглъщане на никотин. Никотинът лесно преминава през всички бариери. Съдовете се свиват, отделя се адреналин, повишава се активността на GHB системата, ускорява се работата на сърцето – повишава се кръвното налягане.

Проверка по рама

Упражнения за високо кръвно: Как танцуването у дома може да намали риска от симптоми
Какво чувства човекът?

Ако е опитен пушач – тогава почти нищо не усеща. Компенсаторните системи на тялото отдавна са включени, което помага за намаляване на ефектите от никотина. С течение на времето компенсаторните възможности ще намалеят, ресурсите на биологично активните системи постепенно ще изчезнат и хипертонията ще се разгърне с цялата си сила.

Начинаещият пушач със съдови усещания се запознава с първото всмукване: въртене, а след това започва главоболие, гадене (или повръщане), сърцебиене, треперене на ръцете и краката, звънене в ушите, може дори да се появи краткотраен припадък.
Пушенето понижава кръвното налягане

Никотинът може да понижи кръвното налягане – за това също има много предразполагащи фактори. Много от тях са свързани не само с влиянието на никотина, но и със състоянията, които той причинява, когато попадне в тялото. Например, аритмогенният ефект на никотина е свързан с хипотония и съдов отговор на спадане.

Магазин за Акумулатори

Увеличаването на освобождаването на норепинефрин под въздействието на никотина също е важно: норепинефринът засяга α2 рецепторите, чието стимулиране води до намаляване на налягането.
Първото нещо, което да направим, ако имаме високо кръвно налягане

Хипотониците се характеризират със сънливост през деня, удължаване на нощния сън, склонност към припадък или предприпадък, метеочувствителност. Те са слаби сутрин (при пушачи с хипотония сутрешните пристъпи на кашлица водят до силно замайване, „зеленина“ в очите, сърцебиене и изпотяване).

Бледа кожа, постоянно студен нос, уши, крака и ръце, нарушение на паметта, намалена двигателна и умствена активност, непоносимост към физическо натоварване, болест на пътуването при пътуване, лесно начало на гадене – например само при мисъл за предстоящата беда.
При вдишване пушачите, страдащи от артериална хипотония, могат да получат силно замайване, усещане за забавяне на всичко, което се случва, желание да седнат или легнат, главоболие в челото, над очите. Вдишаният въздух изглежда студен, звуците са приглушени, чувствителността към мирис, цвят, вкус изчезва или рязко намалява.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ