21.3 C
София
понеделник, септември 25, 2023

Отглеждането на копър: съвети за бърз растеж и здрави растения

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Копърът е растение, което не изисква сложни грижи, но все пак има някои специфични изисквания, за да расте здраво и да се развива бързо. Ако искате да се насладите на здрави стъбла и обилна реколта от ароматната подправка, трябва да внимавате със следните детайли. Ето как да засадите копърът по правилния начин:
Избор на правилно време за засаждане

Изберете период от годината, който е подходящ за засаждането на копърът. Идеалният период е от пролетта до есента. Преди да засеете семената върху почвата, ги накиснете в кислородна вода за половин час. След това ги измийте под течаща вода и ги подсушете с хартиени кърпи. След като са добре изсъхнали, можете да преминете към сеитбата. Това ще помогне за по-лесно покълване на семената и растеж на здрави растения.
Дъвченето на копър всеки ден носи ползи за здравето, ето някои от тях

Избор на подходящо място за отглеждане
Изберете слънчево място в градината си за отглеждане на копърът. Избягвайте засаждането му в близост до водоеми, тъй като корените не трябва да бъдат постоянно влажни. Ако нямате друг избор, можете да осигурите повдигнато легло, за да предотвратите натрупването на вода около корените. След засаждане на семената, покрийте ги с рохка почва и ги полейте. Това ще задържи влагата по-дълго време и ще създаде подходящи условия за бързото покълване на растенията. За да задържите влагата по-дълго време, можете да сложите покривка от слама, изсъхнала трева или друг материал. След около седмица, растенията ще изникнат от почвата. Не бързайте да премахвате покривката.

Проверка по рама

Копърът – лечебните му свойства са много
Редовно проверяване на почвата и поливане

Редовно проверявайте влажността на почвата. Ако е прекалено суха, направете поливане. Ако е влажна, внимавайте да не прекалявате с количеството вода, защото може да предизвикате гниене на корените и увреждане на растенията. Поддържайте подходяща влажност на почвата през целия растежен период.

Готовност за консумация
Копърът е готов за консумация, когато достигне височина около 20 см. Смята се, че най-полезен е, когато е с височина от 5 до 6 см. Приблизително след 8 седмици от засаждането, можете да насладите на свежия аромат и вкус на копърът. 

Добра грижа за КОПЪРА в билковата градина

Магазин за Акумулатори

Спазвайки тези прости съвети, вие ще се наслаждавате на бърз растеж и здрави растения от копърът. Отглеждането на ваши растения изисква внимание и грижа, но наградата е свежи подправки и вкусни ястия. Започнете отглеждането на копър с добро планиране и правилни грижи още днес!
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ