12.8 C
София
вторник, юни 6, 2023

Откъде извира река Камчия?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Ако сте прекарвали босоногото си лято във Варненските курортни селища или в самия областен град, със сигурност сте чували за река Тича, която носи официалното наименование Камчия. Друго старо име на тази родна река е Панисус, произхождащо от латинската дума Panisus.
Реката е с дължина едва 46 километра, но ако имаме предвид и една от съставящите я реки – Голяма Камчия, то дължината става впечатляващите 244 километра и поставя реката на 8-мо място по дължина у нас и на първо сред реките, които се вливат в Черно море. Да, тази 46-километрва река тече в Североизточна България и се влива в солените води на Черно море при курортния комплекс, носещ същото име, но откъде извира река Камчия, коя е тази планина на ръка разстояние от Варна, за която не сме чували, скътала се някъде там заедно с извора на реката? Обяснение има, вижте го.

Коя е най-голямата река, извираща от Витоша?
Откъде извира река Камчия?

Вероятно един от най-честите въпроси, които си задавате, когато чуете за река до морето, е откъде извира тя, как може да е само 46 километра и да извира от планина, каквато няма до морския бряг. Резонен въпрос, на който ще дадем отговор. Всъщност река Камчия няма извор и отговорът на въпроса откъде извира река Камчия е… че тя не извира. Интересно, нали?
Но това не е нито природен феномен, нито мистична загадка или шокираща тайна, просто река Камчия се образува от сливането на няколко други реки – Голяма Камчия (лява съставяща я река, с която дължината ѝ достига внушителните 244 километра) и Луда Камчия (дясна съставяща я река) до село Величково, община Дългопол. Така реално Камчия извор няма или има два извора – на двете съставяващи я реки.

Проверка по рама

Коя е най-дълбоката река в България?
Значение на река Камчия

Камчия се характеризира с малка надморска височина и сравнително голям водосборен басейн за нейните 46 километра дължина – 5357,6 km². Преминава по своя път през: Област Варна, Община Дългопол, Община Долни чифлик, Община Аврен и по специално през 5 села, част от тези общини, за да се влее в Черно море до Камчия – курортно селище, носещо името на реката.

Устието ѝ е подходящо за разходка с лодки и корабчета сред красивите и непроходими по суша лонгозни гори около реката, които са част от резерват „Камчия“. Устието на Камчия е и отлично място за риболов с всички необходими условия за целта, като Камчия е река, богата на риба. Близо до устието на тази река е и защитената местност „Камчийски пясъци“.  Всичко това прави реката от важно значение, макар да няма изградени по поречието ѝ хидротехнически съоръжения. Нейните съставящи я реки обаче имат такива съоръжения и по тяхното поречие са изградени „Тича“, „Камчия“ и „Цонево“ – едни от най-големите язовири у нас, отличаващи се с важно стопанско значение и използвани за водоснабдяване и напояване.
Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ