17.8 C
София
вторник, юни 6, 2023

Отказът от месо – причина за сърдечно заболяване

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Опасните последствия заради отказа от месо са тясно свързани с възникващия в този случай дефицит на витамини от група В.
Те обясняват, че отказът от месо предполага именно развитие на дефицит на тези крайно важни за организма полезни вещества.

По-конкретно – витамини от групата В – В6, В12 и В9 – фолиева киселина. А тези витамини, наред с белтъчините, се осигуряват за нуждите на организма именно от месото.
Посочените вещества се задействат при осъществяване на голям брой биохимични реакции, включително работата на системата за кръвотворене на когнитивните функции. 

Специалистите обясняват, че при дефицит на витамини от група В нараства рискът от развитие на сърдечносъдови заболявания заради повишаването на нивото на хомоцистеина в кръвта.
Хомоцистеинът е киселина, чиято висока конценстрация се отразява негативно на състоянието на ендотела – вътрешното покритие на съдовете. При повишено съдържание на хомоцистеин възниква риск от образуването на тромби и исхемия.

Проверка по рама

А впоследствие и развитие на опасни за живота състояния. Дори вегетарианците, които поддържат добра физическа форма, могат да развият атеросклероза, както и инсулт и инфаркт. Именно защото повишеното количество хомоцистеин се натрупва по съдовата стена и мозъчната тъкан, предупреждават специалисти.
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ