22.8 C
София
понеделник, юли 22, 2024

Парадоксът на управлението: Който може да управлява, управлява себе си, а който не може – управлява другите

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Даже не искам да слушам споровете за цените, инфлацията, надценките. Толкова много енергия, изхарчена напразно. Няма инфлация, бе, хора. Писал съм го вече няколко пъти. Има увеличаване на разходите. Ако досега не сте имали чистачка на входа, а си наемете такава, ще ви се вдигнат таксите, но не заради инфлация, а заради допълнителен разход. Инфлация имаше заради 1000-та лева за „първа линия“ и заради плащането на някои бизнеси да не работят по време на ковида, но това е малка част от поскъпването.

По-голямата част е заради новопоявили се разходи. Сами ще се сетите какви. Тези разходи няма да спрат в следващите 20-30 години, само ще се покачват. Освен сметките, ще ви се покачат и данъците.

Ще видите, че конкуренцията между търговците няма да доведе до спадане на цените. Не са ви виновни веригите. Тяхната сумарна надценка не е над 20% – отчетите им са публични и можете да видите, че разходите им за покупки на стоки са 80% от оборота.

Ако един малък квартален магазин работи 10 часа и обслужва по един клиент на 5 минути, за тези 600 минути ще обслужи 120 клиента. Ако всеки прави сметка от 10 лева, това прави приход от 1200 лв на ден, или 26 400 за 22 работни дни в месеца. Ако има 4 служителя с почти минимални заплати, разходът му за осигуровки и заплати ще е близо 10 000 лева. Каква надценка, според вас, трябва да сложи?

Пазарната икономика не работи както си мислите. Тя няма за цел да ви намали разходите. Търговците не се конкурират да ви предложат по-ниска цена. Те се конкурират да ви предложат повече, така че вие да им дадете всичките си пари. Никой не иска вашите 10 лв., та да се сбие с останалите търговци и да ги направи 9 или 8. Търговците искат да вземат вашите 100 лв. и могат да се конкурират да ви предложат максимално количество стоки или услуги в тези 100 лв. Но ако вие имате само 10, сори, но никой не може да ви помогне и да ви смъкне разхода на 9.

Това пък е парадоксът на бедната държава.

Проверка по рама

Ако не можеш да похарчиш 100 лв. в магазина, а можеш да оставиш само 10, конкуренцията за тези 10 лв. ще е по-малка и ще получиш относително по-малко стойност за парите си от онзи, който може да похарчи 100 лв. Конкуренцията не смъква цената – ти винаги изхарчваш цялата си заплата, колкото и да е голяма тя. Конкуренцията само прави така, че да получиш максималното количество стоки и услуги за целият ти доход. Магазините искат ти да похарчиш 100 лв. и могат да се конкурират в това колко ще ти е пълна кошницата в този случай, но нямат никакъв интерес да похарчиш 99, хеле пък 10.

Затова като чуя, че някъде е започнала борба с цените, знам, че нещата там отиват на зле. Означава, че икономиката е започнала да не може да се самовъзпроизвежда, след като мисълта вече е как да платим по-малко, вместо как да получим повече. Всичко приключва в деня, в който хората започнат да харчат 9 лева вместо 10 или когато харчат 10, но получават продукт като за 9, което е същото.

Автор:Димитър Ганчев 

Източник: Novini.bg

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ