28.8 C
София
неделя, юни 23, 2024

Пазете се! Това е най-отровната змия в България

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Когато говорим за фобии, определено тази към змии – „офиофоби“, обединява повечето жители на планетата. Освен заради опасната им отрова, някои хора изпитват стрес само от вида им. А в последните години в България все повече се увеличава броя им.

В страната ни се срещат 17 вида змии от 6 семейства, което нарежда България в челните места по брой видове в Европа. Успокояващ факт е, че само 5 вида от тях имат способността да произвеждат токсини, които са опасни за човешкото здраве.

Вижте още: Случи ли се подобно нещо в дома ви, скоро ще получите голяма сума пари

Най-страшна при среща с човек определено е вдлъбнаточелият смок, който обитава предимно Южна България – Източните Родопи, Бургаско, Странджа. И макар да се държи точно като кобра, по-скоро е доста агресивен, но не толкова опасен, защото отровата му е слаба. При среща с човек или животно, заема поза с вдигната предна част на тялото си, подобно на кобрата и често напада жертвите си. Заради разположението на зъбите му, обаче е трудно да захапе човек.

Не по този начин седи обаче въпросът с двете най-отровни змии в България – усойницата и пепелянката.

Ако хората имат фобия към змии, то пепелянката има фобия към хора. Тя е доста мързелива, страхлива и напада само в случай на опасност. И макар отровата ѝ да е силна и опасна, тя рядко я използва при самозащита, защото я пази за плячката си.

Проверка по рама

Най-отровната змия в България е усойницата, тя също не е агресивна, но отровата ѝ е силно токсична. Напада само когато се чувства застрашена. За щастие, в повечето случаи на ухапване инжектира малко количество от отровата си, но е задължителна консултация с лекар при нападение от нея.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ