25.8 C
София
петък, юни 9, 2023

По какво се познава златото – различете истинското от фалшивото

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Измамниците стават все по-изобретателни и може да станете жертва както на фалшиви сайтове, фишинг, кражба на лични данни или на средства от картите ви, така и на измама, купувайки ценни метали с идеята, че вероятно са по-малко застрашени от инфлация в сравнение с парите ви в банка с ниска лихва.
Ако не познавате златото, разчитайте на доверен човек, за да се предпазите и да сте уверени в сделката и ползата от нея за вас. Въпреки че ще ви представим по какво се познава златото и как по-лесно да различите истинското от фалшивото, разчитайте на доверени професионалисти, сертифицирани специалисти и близки, ако ще инвестирате в злато, а не просто ще купувате подарък за близък. Не че последното – да поднесете годежен пръстен например, претендиращ, че е златен, който не се оказва такъв, е по-малко неприятно от загубата на инвестиции и на средства, ставайки жертва на измама заради липсата на познания по темата по какво се познава златото.

Знаете ли колко тежи едно кюлче злато?
По какво се познава златото фалшиво или истинско е – 5 лесни начина за бърза проверка

Ако сте сами и няма на кого да разчитате в конкретния момент, може да си помогнете с този списък за какво да следите и как да различите фалшиво от истинско злато.
1. Има ли артикулът маркировка?

Проверка по рама

Бижутата и предметите от истинско злато обикновено имат номер, маркировка, печат. Потърсете ги на закопчалката на артикула или вътрешната страна на пръстена, когато говорим за нови бижута. Старите златни предмети може и да нямат печат – да е изтрит с времето. За тях ще ви трябва помощ от специалист. Научете се и какво означават различните цифри и букви на печата, за да може да оределите дали е чисто злато или е с примеси. Внимавайте за букви, указващи златното покритие, които обикновено, но не само, са GP, GF и GEP. Това означава, че предметът има тънък слой злато върху друг метал, обикновено сребро или мед. Тоест това не е истинско злато.
2. Носете си магнит

Лесен и прост трик, с който може бързо да проверите дали предметът не е от метал, е този с магнита. Когато се чудите по какво се познава златото, спомнете си, че то не залепва за магнита. Ако залепне – бягайте от сделката, опитват се да ви измамят.

Какво да очакваме от цената на златото през 2023 година?
3. Състояние на предмета

Считате, че изглежда леко стар и износен, защото е на много години? Златото не старее, не се износва. Ако виждате обелени участъци, то просто това, което е пред вас, не е истинско злато.

Магазин за Акумулатори

4. Истината е върху кожата ви
За да тествате този трик обаче, трябва да притежавате бижуто и да го носите. Ако кожата ви се оцвети в някакъв цвят – червен, зелен, син – на мястото на контакта с бижуто, най-вероятно това не е злато, въпреки че има малки изключения, отнасящи се до злато с нисък карат и примеси. Чистото злато не боядисва.

5. Потъне ли пръстенът, не сте потънали вие

Ако бижуто ви не потъва във вода, имате проблем – жертва на измама сте и бижуто не е златно. Златото потъва във вода. Лесен трик е и може да тествате буквално навсякъде и бързо, не го забравяйте.
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ