28.8 C
София
неделя, юни 23, 2024

По колко процента вода има в различните плодове и зеленчуци

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Научаването на процентното съдържание на вода в плодовете и зеленчуците може да се окаже по-важно от задоволяването на обикновеното любопитство. Освен многото им хранителни ползи, увеличаването на приема на вода е още една добра причина да консумирате ежедневно плодове и зеленчуци.

ПРОЦЕНТНО СЪДЪРЖАНИЕ НА ВОДА В ПЛОДОВЕТЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ

Ако някога сте се наслаждавали на студена диня, сте запознати с нейната освежаваща сочност, която се дължи на съдържанието на вода. Този плод е на първо място по съдържание на вода. Други плодове, които съдържат повече от 90 % вода, са ягодите и грейпфрутът.

Прасковите, крушите, къпините, папаята, нектарините, сливите, портокалите, кайсиите, ананасът, малините, ябълките, боровинките и мангото са с повече от 80 процента вода.

Защо опитните готвачи готвят зеленчуците с газирана вода? Отговорът ще ви изненада!

ВКЛЮЧЕТЕ ТЕЗИ ЗЕЛЕНЧУЦИ С ВИСОКО СЪДЪРЖАНИЕ НА ВОДА

Проверка по рама

По данни на Министерството на земеделието на САЩ в състава на различни зеленчуци има 89% или повече вода. Сред тях са маруля, целина, репички, краставици, тиквички, домати, зелени чушки, аспержи, гъби, бамя, зеле, карфиол, броколи и спанак.

ВИСОКО СЪДЪРЖАНИЕ НА ВОДА И НИСКО СЪДЪРЖАНИЕ НА КАЛОРИИ

Водата в плодовете и зеленчуците не само попълва запасите от течности в организма, но и допринася за един от двата фактора, които ги правят толкова добър избор за регулиране на теглото. Водата и фибрите добавят обем, но не съдържат калории. 

По-високият процент и на двете води до храни с по-малко калории на порция. С други думи, няма да консумирате твърде много калории, когато ядете нормална и засищаща порция. Според експерти храните с високо съдържание на вода имат по-ниска енергийна плътност, което означава, че можете да ядете по-големи количества от тях, като същевременно консумирате по-малко калории. Възможността действително да ядете задоволително количество здравословна храна, докато отслабвате, в сравнение с ограничаването на порциите с цел ограничаване на калориите, улеснява отслабването.

Защо постоянно пръскат с вода зеленчуците в магазина?

ПОДДЪРЖАЙТЕ ХИДРАТАЦИЯТА СИ

Магазин за Акумулатори

Липсата на достатъчно вода в организма, състояние, наречено дехидратация, може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Симптомите на лека дехидратация включват сухи устни и уста. Умерената дехидратация може да доведе до замайване, световъртеж, главоболие, намалено отделяне на урина, умора и мускулна слабост или крампи.

В тежки случаи дехидратацията може да доведе до раздразнителност, объркване, липса на потене, ускорен сърдечен ритъм, учестено дишане, студени ръце, треска, сини устни и малко или никакво отделяне на урина.

Как да свикнем да пием необходимото ни количество вода?

ПОСРЕЩНЕТЕ НУЖДИТЕ СИ ОТ ВОДА

Електролитите, като натрий и калий, трябва да се разтворят във вода, преди да могат да предизвикат мускулни контракции и нервни импулси, според експерти. Водата помага за регулиране на телесната температура, предпазва мозъка, омекотява ставите, пренася хранителни вещества и влияе върху обема на кръвта.

Количеството вода, което трябва да приемате, се променя в зависимост от нивото на активност, температурата и дали губите излишната вода чрез пот или урина. При нормални обстоятелства жените се нуждаят от 2,7 литра, а мъжете трябва да консумират 3,7 литра вода дневно, според експерти. Този препоръчителен прием включва водата, която получавате от храните.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ