9.8 C
София
събота, април 13, 2024

Възможен ли е компромис? Френският премиер готов за разговори с опозицията и синдикатите

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Борн ще се срещне с лидери на политически партии, а също така възнамерява да възобнови диалога със синдикатите по трудовите въпроси. Премиерът добави, че срещите ще започнат на 3 април и ще продължат три седмици, предаде АФП.

Президентът Еманюел Макрон изключи възможността за отмяна или отлагане на реформа, която би повишила възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години. Той инструктира премиера да намери нова подкрепа в парламента, след като правителството не успя да събере достатъчно гласове, за да приеме законопроекта.

Когато стана ясно, че правителството не може да бъде сигурно, че разполага с необходимите гласове, Борн прокара законопроекта през Националното събрание без гласуване, използвайки член 49.3 от френската конституция. Това доведе до два вота на недоверие, единият от които правителството удържа само с девет гласа, и предизвика яростна реакция по улиците.

Елизабет Борн, която стана министър-председател през май 2022 г., е използвала член 49.3 вече 11 пъти. Но в неделя, 26 март, тя обяви, че отсега нататък няма да използва члена на конституцията извън финансовите въпроси.

Проверка по рама

Протестните движения се превърнаха в най-значимата вътрешна криза за втория мандат на Макрон. Полицията и протестиращите редовно се сблъскват в Париж и други градове в страната. Синдикатите насрочиха за вторник, 28 март, 10-ия ден от общонационалните протести срещу пенсионния закон, след най-ожесточените сблъсъци с полицията миналия четвъртък.

Ръководителят на един от петте най-големи профсъюза във Франция, CFDT, Лоран Бергер миналата седмица предложи на Макрон законът да бъде спрян за шест месеца, за да се намери възможен компромис.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ