16.8 C
София
неделя, май 28, 2023

По колко стафиди на ден ще ви направят нов човек?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Изсушеното грозде, познато като стафиди, използвано за директна консумация, като част от сутрешната закуска с мюсли, за влагане в сладкарството и в производството на тестени изделия, е не само вкусно и сладко, но и полезно за здравето. Стафидите са познати на човечеството още от древността – в Стария Завет се споменават като храна, а в Древен Рим гроздето – сурово или сушено – е било на такава почит, че се е използвало като награда за победителите в спортните турнири. Това едва ли е случайно.
Древният човек, макар далеч от науката, е проумял, че гроздето е полезно за здравето и изсушената му форма не прави изключение. Макар част от витамин С да се е загубил в процеса на изсушаване на гроздето, други ценни вещества като антиоксидантите, витамините от група В, както и минералите калций, фосфор, магнезий, манган и селен са там и оказват ползотворно влияние върху тялото. Консумацията на стафиди горещо се препоръчва при редица заболявания, сред които хипертонията сочат проучвания, представени в Американския колеж по кардиология преди няколко години. Ползите от консумацията на стафиди далеч нахвърлят споменатите обаче. Нека ги видим.

Защо всеки ден трябва да пиете вода със стафиди?
Ползи от стафидите

По колко стафиди на ден похапвате? Нула? Грешите! Стафидите са сред най-пълноценните и полезни сладки изкушения, които не само доставят наслада за душата и небцето, но се грижат и за здравето. Независимо по колко стафиди на ден консумирате, те са полезни за:
1.       Дихателните пътища

Проверка по рама

Болести на белия дроб и неразположения, свързани с дихателната система – от кашлица до тежка пневмония – се повлияват благотворно от консумацията на стафиди. Старите хора дори пазят рецепти за лечение на белодробни проблеми със стафиди и се кълнат в ефективността им, изпитана през годините. 30 грама стафиди, които не можем да кажем точно колко на брой са, тъй като това зависи от големината им, накиснати за час в топла вода и консумирани с топло прясно мляко, успешно се справят с упоритата кашлица.
2.       Превенция на онкологични заболявания

Стафидите детоксикират и прочистват тялото. Това тяхно свойство в комбинация с антиоксиданта катехин, който съдържат, ги превръща във вкусно и достъпно средство за профилактика на рака на дебелото черво.

3.       Полезни за жлъчката
Известно е, че стафидите прочистват жлъчните пътища и с това подпомагат здравето на този важен орган в тялото.

Древен лек със стафиди укрепва сърцето и премахва задуха

Магазин за Акумулатори

4.       Полезни за имунната система и за съхраняване на младостта
Богатството на антиоксиданти не само помага на тялото да се справи със свободните радикали и подкрепя имунната система, но и е чудесен начин да държите преждевременното остаряване и мрежата от бръчки по лицето далеч от вас до по-късна възраст.

5.       Участват в борбата с остеопорозата и са незаменими за ставите

Стафидите се грижат за здравето на костите и ставите благодарение на съдържанието на  бор, който подпомага усвояването на калция от организма. Не е случайно, че препоръчват на дамите, застрашени от остеопороза или навлезли в менопауза, да консумират стафиди всеки ден.
6.       Помощ за стомашно-чревния тракт

Имате проблем с ходенето до тоалетната? Стафидите вместо лекарства, пълни с химия, могат да се окажат вашият помощник. Богати на фибри, те раздвижват замряла ви храносмилателна система и подпомагат перисталтиката на червата.

По колко стафиди трябва да ядем, за да се случи всичко това?

Всъщност цифрата не е толкова съществена, шепа стафиди е достатъчно количество, за да подпомогнете функционирането на редица органи в тялото си и да почувствате здравословните ползи от стафидите. Макар че, що се отнася до сърдечно-съдовите заболявания, от поколение на поколение се предава рецепта за лечение на аритмия и високо кръвно налягане, в която е записан точният брой стафиди, които болният трябва да консумира – 40 на ден преди закуска, като всеки следващ ден броят се намалява с по една до достигане на 0. Вкусно лекарство, което трябва да изпробвате на всяка цена.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ