19.7 C
София
петък, юни 21, 2024

Побоища и стрелби: Кмет от ДПС плаши с изтръгване на езици на пропелите за купуването на гласове (ДОКУМЕНТ + СНИМКИ)

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Участник в купуване на гласове за ДПС в Гурково на изборите през последните няколко години разказа пред „За истината“ за схеми, които според него са организирани от кмета на града Мариян Цонев и неговия син Георги.

Това се случва половин година след като Стойчо Стойков с прякор Йогата – известен местен бизнесмен, беше прострелян в гърба в собственото му заведение в местността „Предела“ в прохода Хаинбоаз. Датата е 1 октомври 2022 г. – събота, в денят за размисъл преди редовните избори за президент и предсрочните за парламент, проведени тогава. Половин година по-късно извършителят и поръчителят (ако има такъв) на престъплението все още не са разкрити.

Дали прострелването на Стойчо Стойков – Йогата е свързано с доскорошно му участие в схемите на Цоневи – баща и син за купуване на гласове по време на избори или похищението срещу него е било извършено от други подбуди, трябва да покаже разследването.

То продължава повече от половин година без резултат, което не е прецедент в работата на полицията и прокуратурата в България. А Стойчо очаква правосъдие. След куршума в гърба и тежките операции, той твърди, че е „прогледнал“ и е осъзнал, вероятно болезнено, че по собствените му думи години наред е бил марионетка в ръцете на кмета и на неговия син. Сега Стойчо Стойков – Йогата явно е решил да сложи край на този епизод от живота си.

Проверка по рама

И тогава започват проверките на бизнеса му – от НАП, от РЗИ, от митниците, „от която институция се сетите“,

Както изисква журналистическата етика, потърсихме кмета на Гурково с покана да разговаряме за приключилите избори, за изборните манипулации и купуването на гласове, и в този контекст и за покушението срещу Стойчо Стойков. Мариан Цонев отказа интервю с аргумента, че изборите са приключили, както и досъдебните производства срещу него. А освен това не можел да има доверие на журналисти, „стимулирани“ за публикациите си срещу него.

Предизборна наказателна акция срещу ромите в Гурково

За разлика от кмета на Гурково, Кольо Атанасов ни разказа подробно как на 21 октомври м.г. е бил пребит от Стойчо Стойков, с когото не е имал никакви конфликти, в центъра на Гурково и пред очите на жена си.

След няколкото крошета, които обезобразяват лицето на Стойков, и двегодишната условна присъда, която получава, Йогата няколко пъти се е извинявал на Атанасов за причинените травми и стрес. А изблика си на необуздана ярост, както обясни и пред камерата ни, бил резултат от манипулативните внушения на Цоневи-баща и син, че Кольо Атанасов е поръчител на стрелбата срещу него.

Вероятно защото отказва предложения му от кмета мир и защото не мълчи за изборните измами в общината, след побоя Атанасов получава заплаха и от Венелин Стоилов – син на Димитър Стоилов – Чакмака, един от „героите“ в разследване на Валя Ахчиева. Неговото тефтерче е изписано с имена и различни суми срещу всяко от тях, най-вероятно за разплащане по време на местния вот през 2019 г. Венелин се заканил да пребие предприемача за дързостта му да влезе във война с „империята Цоневи“.

Магазин за Акумулатори

Контекстът

Двата криминални сюжета в разказа на Стойчо Стойков не могат да бъдат разбрани извън контекста на обществената среда и климат, създадени от Мариан Цонев, както и на управленския му стил и методи на работа.

Мариян Цонев е издигнат за кмет от ДПС и е избран с гласовете за тази партия на последните местни избори през 2019 г. За две години, по разказа на Йогата той и синът му Георги успяват да „вземат страха“ на хората, да се обградят с обръчи от фирми и с въоръжена частна охрана. А къщата на Цоневи в центъра на малкото подбалканско градче в подножието на прохода Хаинбоаз, местните наричат „Доган сарай“.

В навечерието на извънредните парламентарни избори през юли 2021 г. Софийската градска прокуратура привлича Мариан Цонев като обвиняем за купуване на гласове.

Разследването е за извършено престъпление по чл. 167, ал. 2 от Наказателния кодекс, за което законодателят предвижда лишаване от свобода до шест години и глоба от десет до двайсет хиляди лева. А в показанията на свидетели със скрита самоличност

фигурирали и лица от централното и регионално ръководство на ДПС, участвали в изборните схеми за купуване на гласове, твърдят източници на „За истината“. 

Два дни преди изборите кметът на Гурково Мариян Цонев е обвинен за купуване на гласове

Във видео интервюто Стойчо Стойков разказа, че е бил участник в крайпътна среща между Георги Цонев и бивш депутат от ДПС, а сега зам.-кмет на община Павел баня, който дава на кметския син голяма сума пари за предизборен алъш-вериш.

Роми от Гурково потвърдиха в репортаж на „За истината“, че на изборите през април 2021 г. са били склонявани от кмета да гласуват за ДПС срещу 50 лв., които Цонев раздавал лично в гетото.

Това ставало и срещу обещанието да вкара в регулация незаконно построените къщи на обитателите му. Същото се случило и на местните избори през 2019 г., когато кандидатът на ДПС става кмет с гласовете на ромите. Тогава „гвоздей“ на кампанията му става незаконното свързване на гетото с водопроводната мрежа, след което във всяка къща потича вода, която нито се отчита, нито се плаща.

Разследването срещу Мариян Цонев и неговата реакция

Досъдебно производство срещу кмета на Гурково е образувано още през март 2021 г., след множество сигнали в полицията и прокуратурата за изборните схеми, организирани от Цоневи-баща и син за предстоящите парламентарни избори през април същата година.

И за принудителна регистрация по настоящ адрес в община Гурково на роми от съседната сливенска община Твърдица, които предоставили личните си карти срещу 20 лева. Освен ромите, сред регистрираните над 500 души в Гурково и в селата от общината имало и работници от дружества близки около Цоневи.

Очевидно обаче това не е било достатъчно основание прокуратурата да отстрани кмета на общината от поста му.

Това дава възможност на кмета преди провеждането на извънредните парламентарни избори през юли 2021 г. да се саморазправи с ромите от Гурково и да смачка техния спонтанен бунт срещу феодалното му управление. Разследване на „За истината“ разкрива етапите на последователната репресия на Цоневи – баща и син срещу ромите. Повод за нея е дързостта на  Рашко Манев – брат на пастора и човек с влияние сред общността да поиска обяснение от кмета защо е забравил за обещанията си и защо не помага на хора от гетото, изпаднали в беда. За назидание, че е надигнал дръзко глава и глас срещу тях, кметът и синът му нанасят жесток побой на Манев на 23 май и дори се опитват да изтръгнат езика му, разказва той.

Търсят и не откриват цигари и алкохол без бандерол, кметът разпорежда на общинска фирма по чистотата да не изпразва преливащите контейнери пред заведението му на Предела. А утре ще измислят друго и натискът върху мен ще продължи, „докато не ме занулят“, опасява се Стойчо, използвайки израз от мафиотския жаргон.

Младият ром и съпругата му подават жалби срещу двамата, които по-късно оттеглят, заплашени, че къщата им ще бъде съборена. За да се откажат от показанията си пред службите, до София с личния си автомобил по заповед на кмета ги вози Стойчо Стойков.

Следва наказателна акция със спиране на водата към гетото – дни преди юлските избори, в летните жеги и в разгара на пандемията от Covid-19. Само ден след подаването на сигнала във ВиК – Стара Загора и със съдействието на полицията и прокуратурата ромите бързо са „оставени на сухо“ за близо месец.

През октомври и отново преди поредните извънредните парламентарни избори през ноември 2021 г., всички роми, подали сигнали по собствено желание срещу кмета затова, че ги е изнудвал и е плащал за вота им в полза на ДПС, се отказват от показанията си, направени пред съдия. И ги обръщат срещу Кольо Атанасов, след като Мариан Цонев ги заплашва, че ще ги съди за лъжесвидетелстване.

Пред разследващите Стойчо Стойков – Йогата и Димитър Стоилов – Чакмака твърдят, че Кольо Атанасов хем ги е заплашвал, хем им е предлагал по 5 хил. лв., за да свидетелстват срещу кмета. По-късно Стойчо признава, че е дал фалшиви показания срещу бизнесмена под натиск от кмета на Гурково. А писмените показания на Чакмака се различавали от тези, които направил по време на очната си ставка с Атанасов.  

Резултатите

В началото на 2022 г. разследването срещу кмета на Гурково е прекратено в Софийска градска прокуратура, заради липса на данни за извършено престъпление, а досъдебното производство е изпратено по компетентност отново в Стара Загора.

Доразследването трябва да установи дали над 500-те регистрации по настоящ адрес на хора от община Твърдица в Гурково са истински и извършени лично от подателите на молбите или са фалшифицирани и от кого. След приключването на изборите на 4 април 2021 г. комисия с участието на юрист от областната управа и прокурор извършват дерегистрация на въпросните лица в служба ГРАО на община Гурково.

Същото или друго разследване, трябва да установи дали Кольо Атанасов е подбуждал ромите да подават жалби срещу Мариан Цонев и неговия син. По него досега бизнесменът е бил разпитван неведнъж в следствения отдел на СГП и от следовател в Стара Загора.

Така в крайна сметка кметът на Гурково е с „изпран“ имидж, а бизнесменът, подавал сигнали за неговите схеми, остава обект на разследване. Подобен обрат обаче не изглежда абсурден в българската прокуратура, ръководена от Иван Гешев.

В заявление по ЗДОИ, подадено до Районната прокуратура в Стара Загора от „За истината“, попитахме на какъв етап е досъдебното производство срещу Мариан Цонев. След поискано уточнение за „купуване на гласове“ по време на кои избори става въпрос днес (12 март т.г., бел. авт.) получихме отговор от прокуратурата. В него пише, че според „данни на унифицираната система на Прокуратурата на Република България срещу Мариян Цонев няма повдигнати обвинения към 11.04.2023 г.“

Този сюжет все още не е завършен за медията ни, поне докато не стане ясно как ще приключат разследванията срещу бизесмена от Гурково Кольо Атанасов и това, което трябва да установи кой и защо стреля срещу Стойчо Стойков – Йогата. Той застана пред камерата ни с името и лицето си и разказа как се правят „избори по български“ в малките градчета и особено в ромските им гета.

ИНКВИЗИТОР

В края на юни 2021 г. Рашко Манев – брат на пастора в ромската общност в Гурково в телефонен разговор с Мариян Цонев си позволява нечуваното своеволие да попита кмета откога не е стъпвал в гетото, за да види как живеят хората там и защо не спазва предизборните си обещания. 

В разговора ромът споменава и името на депутата от ДПС Халил Летифов, „който ударил 500 лв. на масата“, за разлика от кмета, който дори една мукава за покрива на изгоряла в гетото къща не дал. След закани, също по телефона, от кметския син за саморазправа и ултиматум да се изсели за 24 часа, Рашков и група роми тръгват към имението на кмета, за да искат публично обяснения за отправените заплахи.  

Там – в центъра на Гурково и пред очите на полицейски патрул и според събраните свидетелски показания младият ром е бил жестоко малтретиран,

направен е опит да изтръгнат и езика му,

заради дръзкия му тон. През цялото това време върху него са се сипели обиди заради етническия му произход.

Съпругата на пребития мъж подава жалба в Районното полицейско управление срещу Цоневи – баща и син, които през 2007 година са задържани като част от организирана престъпна група за рекет на бизнесмени и получават три годишни условни присъди след споразумение с обвинението. Отговорът на Мариян Цонев не закъснява. Тогава само за 24 часа кметът успя да задейства прокуратурата, полицията и старозагорското ВиК дружество, след което гетото осъмна с полицейска блокада, разрушен водопровод и в резултат на това без вода – в летните жеги и по време на пандемия. 

Прокуратурата, странно защо, не поиска временното отстраняване на Мариян Цонев като кмет на Гурково, докато разследването срещу него продължаваше. Така той не само организира юлските и ноемврийските избори през миналата година, но имаше и достатъчно време, за да предприеме действия за оневиняването си.

Материалът Побоища и стрелби: Кмет от ДПС плаши с изтръгване на езици на пропелите за купуването на гласове (ДОКУМЕНТ + СНИМКИ) е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ