19.8 C
София
петък, май 24, 2024

Почистване на плочки в банята от варовик – ето как се прави бързо и лесно

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Поддържането на банята идеално чиста и излъскана до блясък е сред най-големите предизвикателства за домакините по отношение на чистотата на банята в дома. Мухъл и плесен, причинени от топлината и влагата в банята в дома – идеална среда за развитието им, косми, мъртви клетки, сапуници и остатъци от перилни препарати, натрупване на отлагания от котлен камък, ако водата от тръбите ви е твърда – всичко това затруднява почистването и често, колкото и да се стараете, не съумявате да поддържате банята си като нова.

Особен проблем е варовикът, който се натрупва върху плочките и кранчетата в банята, отнемайки от красотата им. И докато може да противодействате на мухъла, като се стремите да намалите нивата на влага в банята чрез вентилация, влагоабсорбатори, отворен прозорец и т.н., то съдържанието на варовик във водата не може да промените. Твърдата вода създава риск от повреждане и на електрическите ви уреди – бойлер, пералня машина, миялна машина, в които може да добавите специално разработени за целта препарати, но как да опазите плочките банята от варовика във водата?

Особено средство за превенция в случая няма, така че ви остава да научите триковете и тайните за бързо и лесно почистване на плочки в банята от варовик или да се въоръжите с време и търпение за дълго почистване, или да се откажете от мечтата си за блестяща баня. Нашият избор се спря на триковете за почистване, които представяме и вас.

Почистване на плочки в банята от варовик – лесни трикове и начини да се насладите на блестяща чистота

  • Макар да изглежда безнадежден за премахване и твърд като скала, не е случайно, че го наричат котлен камък, варовикът няма шанс пред киселината. И тук не говорим за опасни химични продукти, а за киселината от оцета и лимона. И двата продукта са от кухнята ви, евтини и достъпни, еко и безопасни и за деца, и за домашни любимци и се справят с желаното почистване на плочки в банята от варовик не по-зле от най-скъпите препарати, изискващи работа с ръкавици и лични предпазни средства, което ще рече, че не са безопасни за здравето. Лимоновият сок и белият оцет са киселинни, което означава, че могат да разграждат калциевия карбонат, от който се образува варовикът и така да се превърнат в първи ваши помощници за почистване на плочките в банята от варовик. Важно е обаче да ги използвате правилно, за да постигнете оптимални резултати. Въоръжете се с бутилка в пулверизатор и го на напълнете с оцет и вода в съотношение 1:1. Напръскайте обилно плочките, оставете да престои, изтъркайте с четка, измийте и подсушете. С тази лесна рецепта за почистване на варовик, която няма да ви струва средства от бюджета и е ефективна, може да използвате не само за почистване на плочки в банята от варовик, но и за борба с варовика по кранчета и чешми, както и в цялата баня.
  • Когато почиствате варовик с оцет, трябва да знаете, че той никога не трябва да се смесва с белина. Смесването създава токсичен хлорен газ. Можете да получите неприятно химическо изгаряне, особено на очите и белите дробове.
  • Ако миризмата на оцет не ви допада, не се тревожете, тя бързо ще изчезне, след като изплакнете банята. Не може да я понасяте дори за кратко? Спомнете си за лимона, той върши същата работа, като оставя банята свежа, ароматизирана с тропически нотки и с усещане за луксозно място за релакс. Рецептата е същата – изцеждате лимона, добавяте вода и пръскате навсякъде, където виждате котлен камък. Оставяте да престои, изтърквате, изплаквате и избърсвате – никога не е било толкова лесно, нали?
  • Избягвайте употребата на киселини, предлагащи се в търговската мрежа. Да, препаратът с киселини е ефективен и ще ви помогне, но винаги има риск от разливане, опасни реакции при неправилни смесване на препарати, злополуки и инциденти, като рискът нараства, ако имате деца или отглеждате домашни животни. По някаква причина ви се налага да използвате именно киселина? Работете с качествени лични предпазни средства, предназначени за целта, обмисляйте всеки ход внимателно, затворете децата и кучетата в друга стая, осигурете си чист въздух, когато работите в банята. Всичко това ще намали риска от използване на киселина, но все пак естествените – оцет и лимон – си остават за предпочитане.
  • Използвайте правилните помощници – пулверизаторът ще ви спести времеемко нанасяне на оцетната или лимонената киселина, а голяма четка с твърд косъм ще ви спести голямото търкане.

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ