19.7 C
София
петък, юни 21, 2024

Подготовка на почвата: Как да подготвите градинската почва за засаждане?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Добрата почва играе важна роля за отглеждането на продуктивна градина и получаване на добра реколта. Ако почвата ви е бедна или с изчерпани хранителни вещества от миналата година или попринцип, ето няколко добри съвети. Все още можете да подобрите почвата си в три стъпки.

Ключът към добрата и богата реколта е добавянето на органична материя като компост и отлежал оборски тор. Причината е, че така не само захранвате почвата с хранителни вещества, но разрохквате почвата, за да се оттича добре и да създаде повече кислород за растенията, да стабилизира и закрепи корените. Здравите растения ще станат такива, благодарение на здрава почва.

Как да създадем здрава градинска почва

Три основни стъпки, които можете да направите преди пролетното засаждане

Разчистете камъни и отломки

Разчистете избраното място от трева, като използвате лопата. Разделете на малки квадратчета, издърпайте тревата от зоната за засаждане с края на лопатата.

Проверка по рама

Погрижете се за почвата

Ако сте начинаещ градинар и сега стартирате своята градина, трябва да разрохкате почвата на дълбочина най-малко 20 сантиметра, а най –добре е 30 сантиметра, така че корените да могат да достигнат надолу.

През пролетта добавете органична материя като компост, за добър старт на вашата градина. Разпръснете минимум 5-8 см компост или отлежал оборски тор върху почвата си, но не повече от 10 см. Ако почвата ви е лоша и преди на това пространство не е имало градина – по-добре е да сложите компост.

Ако почвата е твърда като бетон, направете това, за да решите проблема

Ако това не е първата ви градина, се препоръчва подход без копаене и просто оставяне на компоста на повърхността. Това излага по-малко семена на плевели и не нарушава структурата на почвата. Оставете червеите да ровят вместо вас.

Опознайте почвата си

Магазин за Акумулатори

Разберете вида на почвата в двора си, за да имате успех и постижения в градинарството. Определянето на почвения ви състав е важно, защото ще разберете дали трябва да промените нещо. Промяната, ако има нужда от такава, ще направи градинарството много по-лесно. 

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ