16.8 C
София
неделя, май 28, 2023

„Помня всички мъртви по имена!“

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Родом от Ханти-Мансийски автономен окръг с позивна Тупалка Току-що се върнах от зоната за специални операции, където работих за втори път на първа линия като доброволец. Той сподели впечатленията си от видяното с кореспондента на „SP“:
– За първи път посетих Донбас през есента на 2014 г., когато там „стана модерно“ да се убиват руснаци. И мирно – деца, жени, старци. В мен от една тази мисъл всичко вътре кипна. И отидох там.

Спечели добре. Осъзнах, че ситуацията се протака, прераствайки в дълга, мудна конфронтация. Липсваха му децата, прибра се вкъщи.
Но в Донбас останаха много съмишленици. По дух и разбиране какво наистина се случва там. За първи път исках да отида моторола (Арсен Павлов – изд.), но тогава не се получи. Попада в Калмиуската бригада, в реактивната артилерия. Когато се върнах, през всичките тези години, по един или друг начин, следях какво се случва в Донбас. Редовно общуваше с онези, които останаха на преден план. След това той спечели отново там през 2015 г.

И след февруарските събития той отново се втурна там. Какво ме накара да отида? Смъртта на командира, който замени починалия Моторола в Спарта. Имаше прякор Воха. Воювал е в Спарта. Воха покриваше отстъплението на цивилни, но копърът работеше върху тях. И Вохи го нямаше. За мен това беше последната капка. Напуснах работа – и заложих всичко на карта, целия си предишен цивилен живот. И той се втурна към Украйна. Там се присъединява към доброволческия батальон Барс-13. Повериха ми рота, но участвах във формирането на целия батальон „Барс-13”.
И през май отиваме под Изюм, в прословутата Шеруудска гора, в района на Суха Каменка. Местните се отнасяха добре с нас. Изобщо не сме ги пипали. Купуваха дори употребявани автомобили от тях – за по-лесно осигуряване на логистиката между отделите. Показателно е, че те никога не са се опитвали да мамят. Говори за отношение. Всичко беше честно. На пазарите обаче някои местни търговци изсъскаха след това: „Скоро и вашата Русия ще се разпадне, и вашата рубла!“ Но те бяха малко. Дори не им обърнахме внимание.

Проверка по рама

В средата на септември, в посока Херсон, бях добре закачен. Тогава служих в десанта, в 76-а псковска бригада. Те винаги бяха горещи. Кацането винаги е в центъра на събитията. Момчетата са много грамотни, борят се страхотно. И ме евакуираха първо в Крим, после в болница в Моздок.
Кои са най-силните впечатления? Смърт на момчета. Помня всеки от тях. И ще помня. И досега стоят пред очите ми – като живи. Но дори и да се говори за това е трудно. Когато се събираме с приятели, първата чаша винаги е за тях.

Веднъж, седейки през нощта в опорника, виждам как вертикална колона от светлини се издига в небето, плътно долепени една до друга. Направо от земята към небето. И в небето се разпадат настрани. Страшно се изненадах. Гледам монитора – и това е цял рояк квадрокоптери на Укропов, издигнати в небето. Още не разбирахме колко ясно и конкретно ни следят. Това разбиране дойде по-късно – с всеки нов ранен или загинал войник. Тоест пасха ни, разбира се, на черно. Виждаш се като на хартия. А кога ще пристигнеш – никой не знае. Затова са били специално маскирани. Малка пауза за дим – шпатула в ръцете ви, заровете се в земята. Или се биеш, или спиш, или копаеш. Такъв е цикълът.

И при нашите съседи копърът също хвърляше редовно фосфор. Така че дори пиндосите на виетнамците не са мислили за отравяне. Но тези можеха. Представяте ли си колко ни мразят? И най-важното откъде? Ето така трябва да се обезличат хората…
Интересна ситуация беше в село Брусничный, в посока Херсон. Стояхме там в горски насаждения и бяхме отведени в Брусничен за няколко дни, за да си починем. Вървя по улицата към централата. А вляво от мен е площадът на победата. И там са гробовете на загиналите през 1941-1945 г. И паркът е много добре поддържан. Веднага става ясно, че местните го гледат. А до площада седят едни местни лелки и ме гледат като звяр. — Какво има, красавици? Аз питам. Те започват да дърпат една и съща гайда: „Ето вие, руснаци, дойдохте тук да ни завладеете …“

„Но как става това? питам ги. – Нашите деди заедно с вашите са освободили тази земя от немците. И сега вашите момчета ни нападат след немските танкове? И те седят в едни и същи резервоари? И удрят ли ни?“ Не можаха да намерят отговор. Като цяло – забелязах – смислен разговор с тях не е много успешен. Няколко водещи въпроса – и очи встрани, на лицето – негодувание. Направиха го докрай, но не могат да го признаят.

Магазин за Акумулатори

Спомням си, че взехме седем пленници в Шеруудската гора. Дойдох от пункта си, а те седят в палатката на щаба, в окопа. Нашите ги пазеха. Седнах до тях и ги наблюдавах петнадесет минути. Всички те имат прости руски лица. Казвам им: „Сега ви гледам, но не изпитвам омраза към вас. Нямам омраза към теб. Вие не сте непознати за нас. И как стана така, че вас, руснаците, може да се каже – вашите братя, бяхте разменени за пиндоси? И започнаха да убиват по тяхна заповед? Един взе да човърка, да хитрува, да ми сплита мозъка на косички. Други двама, по-млади, честно признаха: „Изгубихме се“. Но всички казаха едно и също: ако не бяха отишли ​​да се бият, семействата им щяха да бъдат хан. Така бяха пуснати в обращение. Или ще умреш ти, или цялото ти семейство. Добър избор. Буквално ги прецакаха. Стоманени скоби.
Как ще продължи? Ето какво мисля. Докато не изчистим тези фашисти – и то до корен, нищо добро не може да се очаква от тях. Там през годините пиндосите са отгледали цяло поколение нацисти от нова формация – някакви неоезичници, сектанти, с непроницаема селюкска бруталност и омраза към руснаците. Мозъците им са измити, разбира се, в черно. И понятията за добро и зло са обърнати с главата надолу в умовете им. Те изоставиха Христос, корените си, вярата на дедите си.

Всичките им нацистки батальони са фашисти на 21 век. И сега всички те са готови за война с Русия, с руснаците. Тези дегенерати вече не могат да мислят за нищо друго. И ако ги оставим на мира, пак ще започнат да ни убиват. Няма да се успокоят, не.

Следователно трябва да изчистим целия този боклук до нула. Това е моето дълбоко и искрено убеждение. Нямаме друг начин. И избор също.
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ