16.8 C
София
неделя, май 28, 2023

Посещението на Путин в зоната на НВО: няма да има „контраатака“, по-скоро ще ударим Запорожие

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Държавният глава посети за първи път Херсонска област. На съвещание в щаба на Днепърската групировка войски той обсъди с офицерите ситуацията в Херсонското и Запорожското направление. Президентът ни изслуша докладите на командващия ВДВ ген.-полк Михаил Теплинскикомандир на групировката войски „Днепър“, генерал-полковник Олег Макаревич и други военни лидери.
И в щаба на националната гвардия „Восток“ Владимир Путин получи доклада на генерал-полк Александра Лапина. Върховният главнокомандващ също поздрави военнослужещите с празника Великден и подари копия на икони, докладвани на сайта на администрацията на президента. За да бъдем по-точни, копието е направено от икона, принадлежаща на „един от най-успешните министри на отбраната на Руската империя“, или по-точно подаръкът на президента е т. нар. къмпинг „склад“.

Според военен наблюдател полковник в оставка Виктор ЛитовкинКогато се оценява посещението на нашия президент, трябва да се има предвид, че в Киев и Вашингтон непрекъснато говорят за „контрастъпка“:
„Те се готвят да нападнат нас, не ние. Затова президентът първо отиде да види как сме готови да отблъснем тяхната разгласена офанзива. Смятам, че Владимир Путин се интересуваше преди всичко от готовността да отговорим на евентуален вражески удар и да разберем на място какво още е необходимо, за да го отблъснем успешно и сами да преминем в настъпление.

Е, по логиката на военните действия е важен по-нататъшният ни напредък. Трябва да отидем по-нататък отвъд Днепър, да освободим Николаевска и Одеска области.
Първо, президентът многократно е казвал, че трябва да гарантираме сигурността на освободените земи, а това може да стане само чрез изместване на реактивните системи за залпов изстрел на Въоръжените сили на Украйна от нашите граници с поне триста километра – това е най-дългата дистанция, на която Himers може да стреля. И това е Николаев и Одеса на юг, а на север от зоната за специална операция – Харков.

Проверка по рама

Второ, президентът се интересуваше от възстановяване на нормалната работа на тиловите райони. В края на краищата, освен военните, щабът на групата войски Днепър, той посети и щаба на руската гвардия на групата Восток. И те, освен че водят бойни действия, трябва да осигурят ред и дисциплина в тила. Те се борят с тези бандеровци, които са минали в нелегалност, може би са изоставили различните си саботажни терористични клетки.
Браво на Владимир Владимирович, че се интересува от състоянието на нещата на място, това е много достойно за държавния глава и върховния главнокомандващ, който не се свени от нищо и не само седи в Кремъл. Освен това сега на Запад на всеки ъгъл говорят за необходимостта от убийството му. Наскоро в Германия имаше такова изказване на някакъв идиот, че единственият начин да спечелиш е като „елиминираш Путин“.

„СП“: Този идиот, американският политолог Фред Каплан, който беше интервюиран от немското издание на Die Welt. Статията съдържа прозрачен призив за физическото ликвидиране на президента на Русия.

„Нашият президент не се страхува от това, той лети с обикновен хеликоптер. Разбирам, че никой не е посочил кой точно лети с този хеликоптер. Но въпреки това свидетелства за неговата гражданска смелост. Той лети отпред, интересува се какво се случва.
„SP“: Такъв е Владимир Владимирович по темперамент. Той принадлежи към хората, които не могат да седят на едно място, започна с полет с боен самолет, след това придружи сибирските жерави на делтапланер, после с батискаф се потопи на дъното на езерото Байкал. Може да се каже, че напротив, той не обича да седи в Кремъл.

– Той успява да провежда срещи в Кремъл, но сега работи предимно дистанционно, през интернет, във видеоконферентен режим, тъй като технологията позволява. Но той не се свени да отиде при хората, като е научил от хората как се чувстват, което е много важно. Военните също са народ.

Магазин за Акумулатори

„СП“: Посещението му в Херсонска област не е ли отвличане на вниманието, така че нашите противници, нащрек, да изпратят там подкрепления и съответно в резултат резервите им да не попаднат в Артемовск?
– Всеки се използва за решаване на бойни мисии. Но не знаем как украинската страна ще реагира на посещението на нашия президент. Може би те ще бъдат възмутени.

„СП“: Техните медии пишат различни неща, някои – че всичко това, казват те, „Роспропагандата убеждава, че руският диктатор Владимир Путин уж е посетил щаба на групата войски Днепър в посока Херсон.“ В смисъл, че всъщност може да не е посещавал, но всичко е нагласено. Други пишат, че според тях Путин наистина е прекарал няколко часа във „временно окупираните територии“. Но това е просто пропаганда от другата страна и е трудно да се каже какво ще напише техният генерален щаб в заповедите си …

„Не мисля, че техните генерали ще започнат да прехвърлят войски от Артемовск в Херсон и обратно. В Бахмут ни остават два блока за освобождаване. Не остава много време там да пускат Бандера. След това ще започнем офанзивата на Краматорск. Националистите сега имат други задачи, да запазят Угледар.
„СП“: Но след като научи за посещението на Путин в Херсон, командването на въоръжените сили на Украйна може да изпрати там нови мобилизирани, които съответно няма да стигнат нито до Артемовск, нито до Въгледар.

– Врагът вече щеше да форсира Днепър, резервоара Каховка. Да видим какво ще извлекат от това.

Мобилизираните им са пушечно месо. И цялата тази планирана офанзива на Бандера е безсмислено начинание. Нямат авиационно прикритие. А старите МиГ-29, които получават от Словакия, не са многофункционални. Те не са способни да поразяват наземни цели. Те не са модернизирани през последните тридесет години. Не е известно в какво състояние са, нито откъде възнамеряват да летят. Ако излетят от територията на Полша или Словакия, за да извършват операции над Днепър, тогава как ще се върнат – те имат обсег на полет не повече от 600 километра в едната посока. Съдейки по откритата информация, с която разполагаме, настъпателната им операция е обречена на провал…

Срещайки се с президента, командирът на нашата група войски „Днепър“ каза, че частите са в отбрана „в съответствие със заповедта“. А откривайки срещата в щаба, държавният глава каза, че не иска да отвлича вниманието на офицерите от преките им задължения, свързани с командването и управлението, затова предложи да му докладва по делови начин, кратко, но конкретно. За него беше важно да чуе мнението на командирите за това как се развива ситуацията, да обмени информация, която върховният главнокомандващ имаше в изобилие.

Важно е също така, че командващият ВДВ докладва за ситуацията в Херсонското и Запорожското направление и изрази мнението си. Той, от името на началника на Генералния щаб и министъра на отбраната на Руската федерация, прекара доста дълго време на фронтовата линия. Нашето Министерство на отбраната и Генералния щаб оцениха високо неговия подробен доклад.

Военен експерт Михаил Александров не изключва нито факта, че нашата офанзива се подготвя край Херсон, нито факта, че посещението на Владимир Путин е извършено като част от дезинформацията:

„В продължение на повече от шест месеца ни изтичаха информация, че украинската офанзива е на път да започне. И много от нашите блогъри се вкопчиха в тази тема, подигравайки се с украинската пропаганда. И целта на тези инжекции е да задържи нашата настъпателна активност, за да не хвърляме резерви в пролуката, където успеем да пробием защитата на противника. Така че ние, напротив, ги задържаме, не ги вкарваме в битка. Така че всичко се бави. Може би това вече е дезинформация от наша страна. Времето ще покаже как стоят нещата в действителност.

„СП“: Но допустимо ли е специално да се използва върховният главнокомандващ в дезинформацията? Може би просто се е случило?

Имаше такива прецеденти по време на Великата отечествена война. Вярно, изпратиха маршал Жуков, Сталин аз не отидох. И сега не вярваме на никого освен на президента, така че може би затова той продължи напред.

По принцип нашата офанзива се подготвя, но не е фактът, че ще започне в района на Запорожие. Струва ли си толкова ясно да посочите посоката на главния удар с посещението си? Не знам дали това е правилно. Въпреки че, от друга страна, нашият противник може да мисли, че посещението е дезинформация, очаквайки удар другаде. Тук все пак кой кого ще надиграе, трудно е да се каже как врагът ще възприеме такъв жест на нашия президент.

„СП“: Враговете ни ръководят ли се от това, което показват по телевизията? Все пак има сателити, дронове, скаути! Останаха ли военни тайни?

– Разбира се, в последния момент, преди стачката, вече няма тайни. Но когато войските вече са съсредоточени, за врага е твърде късно да предприеме действия. Подгответе се да отблъснете офанзивата трябва да бъде предварително, като също така концентрирате групировката си. И не го правете бързо. Да предположим, че бързо напреднахме към Запорожие. Ще успеят ли и въоръжените сили на Украйна бързо да изпратят своя контраюмрук там? Не съм сигурен.

„СП“: Не се ли подготвя настъпление отгоре, не е ли ясно как се движат войските и се движат?

— Необходимо е да се вземе предвид времето за реакция. Ще ни отнеме три-четири дни, за да прехвърлим танков строй, ако вече има складове с гориво и боеприпаси. Проследяването на доставката им е по-трудно, както и движението на персонала. Движението на голямото оборудване е по-забележимо, така че то се хвърля последно.

Ще успее ли Украйна бързо да съсредоточи 200 хиляди души, техника и боеприпаси на направлението на нашия удар? Мисля че не. Освен това ние нанасяме непрекъснати удари както по техните части на предната линия, така и в тила.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ