28.8 C
София
неделя, юни 23, 2024

Протойерей Николай Балашов: Ясно е, че няма да има доброволно напускане на монаси от Киево-Печерската лавра

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Днес монасите от каноничната Украинска православна църква трябва да напуснат лаврата. Какъв ход на събитията прогнозирате? Ще заминат ли и къде? Ще остане ли някой в ​​стените на лаврата? Какво ще стане с академията и семинарията? С резиденцията на митрополит Онуфрий?

Протойерей Николай Балашов: Тъй като нямам пророчески талант, не мога да говоря за това, което още не се е случило. Но заедно с милиони православни вярващи продължавам да се моля православните монаси да не бъдат изгонени от православен манастир. Особено от Киево-Печерската лавра – люлката на цялото монашество изобщо в Света Рус. И ще видим как ще се развият събитията. Но вече беше обявено от игумена на лаврата, митрополит Павел Вишгородски и Чернобилски, че няма да има доброволно напускане на монаси от лаврата.

Не съм добър познавач на украинското законодателство, но смятам, че правните механизми за защита на монасите все още не са изчерпани. И мисля, че такава защита някак ще продължи. Но, разбира се, братята на лаврата, а с нея и много православни християни в Украйна, в Русия и в други страни, са силно разтревожени от действията на украинските власти. Защото те явно са насочени към спиране на нормалната дейност на Украинската православна църква. Това се отнася не само за Киево-Печерската лавра, но и за други манастири и енории. По-специално има пречки за дейността на Успенската Почаевска лавра – там не се допускат поклонници. Всичко това предизвиква голямо безпокойство в целия свят. Загриженост за ситуацията около Украинската православна църква изрази Върховният комисар на ООН по правата на човека. Чухме генералния секретар на Световния съвет на църквите, папата на Рим – те също са загрижени за сегашната ситуация.

От какво се роди тази дързост на властта – намерението да изгони от манастира монасите от каноничната църква, които го издигнаха от руините? Какво стои зад това – неразбиране на същността на Църквата, нейното право да бъде Църква, а не угоден на някого политически инструмент? Неразбиране на духовния статус на разколническите движения? Nauskannost американски политически куратори?

Проверка по рама

Протойерей Николай Балашов: Вярвам, че сегашната политическа ситуация позволи на украинския режим да се надява, че е настъпил часът, когато може да се извърши пряко преследване на Църквата. Под прикритието, че уж защитават страната си. И разчитайки, че в такава ситуация няма да предизвика никаква съпротива, включително поради строгостта на законите на военно време, които позволяват да се потисне всяка съпротива.

Украинският режим се надява, че е настъпил часът, когато е възможно да се извърши директно гонение на Църквата

И тяхната цел е да потиснат самото съществуване на православната църква, на православната вяра в страната. Което неминуемо е фактор за историческа, културна, духовна общност между народите на Украйна и Русия.

Има ли война на религиите тук? Воюва ли предимно протестантска Америка с Православието? Откъде украинските власти имат такова очевидно антиправославно отношение? Протойерей Андрей Павленко, освободен от плен, смята за важно, че Зеленски не е бил кръстен, а правителството му е пълно с хора, които говорят псувни за православното духовенство и самото Свето писание. Че сред тях има окултисти, от които може да се очаква оскверняване на светите мощи на Киево-Печерската лавра.

Протойерей Николай Балашов: Няма съмнение, че организаторите на новия световен ред, основан на „правилата“, измислени от група привърженици на крайния либерализъм, смятат самото съществуване на Православната църква за заплаха за себе си. На първо място, заплахата от осъществяването на техните планове за преформатиране на съзнанието на човешката общност и за установяване на либералните ценности, които са избрали за обща основа на нашето съществуване.

Магазин за Акумулатори

Украинската полиция проверява колата на монасите от Киево-Печерската лавра. Снимка: Ройтерс

Православната църква като такава е пречка за осъществяването на този план. Това важи особено за Руската православна църква, която освен това те виждат и като инструмент за разширяване на влиянието на Русия в света. Затова техният удар е насочен към разчленяване на православните църкви. Да разрушат единството им. Православните църкви наистина пречат на идеолозите на новия световен ред. Очевидно е.

Но отхвърлянето на православието е свързано и с отхвърлянето на всички онези, които поддържат основните традиционни човешки ценности.

Ако говорим за Украйна, тогава, разбира се, значителен религиозен фактор е нарастващото влияние на Гръкокатолическата църква в нея през последните години, която като цяло успешно осъществява своята експанзия от западните райони на Украйна, където е била преобладаващата религиозна сила за дълго време в централната и източната част на страната. Не е тайна, че гръкокатолиците бяха една от основните движещи сили на киевския Майдан по време на т. нар. революция на достойнството, или по-точно казано, свалянето на легитимната власт. И именно те в много отношения са облагодетелствани от държавния преврат, който се случи в Украйна, този фактор също не може да бъде отхвърлен.

Струва си да се обърне внимание на факта, че в допълнение към „окончателното решение на въпроса“ за Киево-Печерската лавра, което се разкрива пред нас, подобни тенденции се появиха и около Почаевската лавра. Наскоро беше спрян автобус с поклонници от Черновци. Молитвата на майката, която дойде да се моли за сина си на фронта, не можеше да остави никого безразличен, но властите й забраниха да го направи. Мисля, че държавната администрация на Тернополска област сега се опитва да използва същия механизъм, който беше тестван в Киево-Печерската лавра. Намерете някои незначителни нарушения от страна на монашеската общност, които биха й позволили да наруши действащото споразумение за предоставяне на държавни църкви на Почаевската лавра.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ