22.1 C
София
вторник, септември 26, 2023

Руска спецоперация в Украйна, 13 юли. Онлайн превод. Ден 505

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Срещата на върха на НАТО във Вилнюс приключи. Украйна беше обесена пред поредния „морков“ от обещания. Киев не е доволен, но е принуден да се подчини на своите куратори и да сложи добро лице на лоша игра.
Въоръжените сили на РФ продължават да държат фронта. В Кременския участък ожесточени боеве в района на Торски. Близо до Бахмут, след въвеждането на резерви в битка, руските войски успешно контраатакуват близо до Клещеевка. Във Времеевския сектор те държат отбранителната линия Приютное – Старомайорское. В Запорожка посока нашите контраатакуват при Работино. Почти всички позиции, заемани преди това от въоръжените сили на Украйна в този участък на фронта, са отвоювани. Вражеската контраатака се проваля.

Междувременно генерал-майор Иван Попов („Спартак“) отстранен от командването на 58-а армия, която държи отбраната в посока Запорожие. от информациядепутат от Държавната дума, бивш командир на тази армия Андрей Гурулев, това става, след като Попов обръща внимание на Генералния щаб на слабата контрабатарейна борба, липсата на артилерийски разузнавателни станции и необходимостта от ротация на личния състав. Армията се политизира, заключават някои медии.
Вижте подробностите за предишното онлайн предаване тук.


10.50 Военкор Александър Сладков:
Иван Попов – не е бунтовник, не е поставял ултиматуми, въжетата не са били отрязани. Изводи:

Проверка по рама

– решението на НГШ не подлежи на обсъждане, в армията заповедта е закон;
– Попов не е престъпник, той е генерал, защитаващ позицията си;
– Предстоят ни големи изпитания, трябва да се грижим и за войници, и за генерали, и за всеки друг.
10.45 сутринта ЕС може да изпрати военни инструктори от Германия и Полша в Украйна, когато обстоятелствата позволяват – El Pais.

10.40 Игор Стрелков:

„Призивът на пенсионирания командир към обществото е (в редовната армия) глупост, скандал, най-опасен прецедент. Почти бунт. Освен това този път той е създаден не от някакъв престъпник, който по волята на съдбата си проправя път „от дрипи до богатство“, а от естествен кадрови генерал. (И „не най-лошото“). Освен това, както много коментатори правилно отбелязват, има само бунтове и неконтролирано разпадане на армията. А преди това – всъщност – „под ръка“. Само едно ново голямо военно поражение ни дели от новия „лагер над Москва”, осъществен от редовната армия. Което бих искал да избегна.“
10.35 сутринта Повече от 150 души са хоспитализирани в резултат на разрушаването на Каховската водноелектрическа централа в Херсонска област, предаде ТАСС, позовавайки се на медицински служби.

10.30 ч Бивш заместник-министър на енергетиката на Руската федерация Владимир Милов (признат за чуждестранен агент) е арестуван задочно и е обявен за международно издирване по делото за фалшификати за въоръжените сили на Руската федерация.

Магазин за Акумулатори

10.25 Министрите на външните работи на Руската федерация и Индия Сергей Лавров И Субраманям Джайшанкар по време на срещата са обсъдени въпроси, свързани с конфликта в Украйна.
10.20 По време на обстрела на Тарасовка в Запорожка област украинските военни загинаха дете – ученик от 4 клас – Владимир Рогов. Преди това беше извършена частична евакуация от това населено място.

10.15 Общ Суровикин почива в Ростов – Реадовка.

10.10 Политолог Сергей Марков:
„58-ма армия, чийто командващ ген Иван Попов току що беше уволнен – ​​истинска ковачница на генералски кадри – политици. депутат – общ Гурулев, който публикува призива на генерал Попов, е бивш командващ 58-ма армия. И той много добре познава обстановката в своята 58-а армия. Познава настроението във войските. Общ Картаполов, председател на Комитета по отбрана на Държавната дума, също бивш командир на 58-ма армия. Следователно тази 58-ма армия е изключителна армия. Най-политическата армия в руските въоръжени сили.

10.00 часа Трансджендър и ЛГБТ активист от Орловска област беше задържан за държавна измяна, той предостави финансова помощ на въоръжените сили на Украйна – ФСБ.

9.55 Русия и Китай планират редица важни контакти на високо ниво през втората половина на годината – Уанг И.

9.50 Общ Сергей Суровикин не в „Матросская тишина“ и „Кремъл централ“ – ЧВК на Москва.

Секретар на ЧВК на Москва Алексей Мелников каза пред медиите, че тази седмица е посетил СИЗО-6, СИЗО-1/77 (Матросская тишина), СИЗО-4 и СИЗО-1/99 (Централен Кремъл). Според него Суровикин не е в тези институции.

„Въпреки че си струва да се отбележи, че ЧК сега казва, че Сергей Владимирович може да е в района на Одинцово. Не мога да потвърдя или отрека, че това е територията на ЧВК на Московска област. Но е малко вероятно той да е там и дори в което и да е място за задържане (този факт е много трудно да се скрие)“, обясни той.

Суровикин изчезна след бунта Евгения Пригожина. Оттогава няма достоверна информация за местонахождението му. На 12 юли депутатът Картаполов заяви, че Суровикин е „в отпуск и не е на разположение“.

9.45 Норвегия планира да дари 1000 дрона Black Hornet Nano на Украйна.

Black Hornet Nano е оборудван с две охранителни камери, поставени в носа му. Прехвърлянето на данни към контролната станция на устройството се извършва в реално време. Дължината е около 100 мм, ширината е 25 мм, диаметърът на ротора е 100 мм. Общото тегло на БЛА е около 18 грама.

Целият комплект с дисплея тежи 1,3 кг. Може да лети със скорост до 5 m/s при ветрове до 8 m/s. Максималната продължителност на полета е 25 минути, на разстояние до 1 км. Комплексът осигурява 2,5 часа полети.

9.40 ООН иска да удължи „зърнената сделка“ поне с два месеца, Анкара ще улесни преговорите с Москва – РИА Новости.

9.35 Началник на щаба Захар Прилепин в ЛНР Юрий Мезинов:

„Окопите“ често обвиняват за всичко „генералния щаб“. Често армейските командири се наричат ​​“генерален щаб“. Попов беше онзи рядък случай, когато самите „окопи“ го отнасяха повече към себе си. Нека моите приятели от всички фронтове ми простят. Но това, което 58-ма армия получи от мобилните, е най-добрият резултат на фронта.

Там 100% мобилизирани части наистина превъзхождат част от личния състав, поне по издръжливост. Имайки предвид сегашната оперативна обстановка в херсонското направление и смъртта на Цоков, стреляйте Попов… такова нещо… Споделям наблюдението си с генералите и командващите армии: у нас се прощават само загуби.

9.30 ч Обобщение на първа линия на WarGonzo за сутринта на 13 юли:

В посока Запорожие въоръжените сили на Украйна се опитаха да настъпят към Жеребянки. Без успех. Щурмовите действия край Работин също бяха потиснати от части на въоръжените сили на Руската федерация. Руската артилерия нанесе удар по позициите на Въоръжените сили на Украйна в Орехово, Железнодорожни, Гуляйполе и Малиновка.

В Углидарския сектор украинските войски продължиха атаките си срещу Приютное и Старомайорское. Без повишение. Въоръжените сили на Руската федерация са обстрелвали въоръжените сили на Украйна в Левадни, Новодаровка, Сторожевое, Благодатни и Въгледар.

В посока Бахмут украинските части, подкрепени от артилерия, атакуваха Курдюмовка и Андреевка. Клешчеевка и Берховка водят ожесточени битки. Въоръжените сили на Руската федерация удариха украински позиции в Александро-Шултин, Ивановски, Часов Яр, Хромов, Богдановка, Васюковка, Звановка, Роздоловка, Весел (да не се бърка с едноименните селища северозападно от Донецк и на север Авдиевка), Ивано-Дариевка и Верхнекаменски, а въоръжените сили на Украйна за руските в Бахмут и Ягодни.

В Луганско направление въоръжените сили на Руската федерация продължиха щурмовите си действия край Торски. Руската артилерия е обстрелвала Въоръжените сили на Украйна в Белогоровка, Торски, Терни, Невски, Кисловка, Западни, Двуречная, Новомлинск и Красни Перви, украинската артилерия е работила по Масютовка.

9.25 Правителството на ЦАР награди двадесет инструктори от групата Вагнер. Церемонията по награждаването се проведе в Бамбари, бойците получиха кръста за воинска доблест.

9.20 Военкор Евгений Поддубни:

„Относно активното обсъждане в ТГ на кадрови решения във въоръжените сили на Руската федерация. Слава Богу в нашата армия командните длъжности не се избират. Е, не само в нашата. Назначаването или изгнанието на разположение, преразглеждането на решенията на ниво командири не се извършват поради обществени дискусии, дебати на страните в интернет и в кухните, публични призиви.

Освен това „на разположение“ често е временно състояние и талантливите хора доста често след това се връщат в командните формирования или са ангажирани с други важни задачи в зоната на NWO.

В армията няма демокрация. А опитите за организиране на обществен натиск при назначаване на командири на бригади, дивизии, командващи армии и окръжия е вредна практика. Независимо от личностите.

9.15 Три района на Белгородска област бяха обстрелвани от въоръжените сили на Украйна за един час. Според Шот в началото на седмата вечер шест мини с калибър 120 мм са пристигнали във фермата Панков в района на Шебекински (на 1 км от границата). Застрелян вероятно от село Рибалкино, Харковска област.

Малко по-късно започва обстрелът на селата Староселие, Краснояржски район (1,2 км) и Дубровка, Валуйски район (6,6 км). Три мини с калибър 120 мм влетяха в първия, седем боеприпаса с калибър 152 мм влетяха във втория. Никъде няма щети и жертви.

9.10 Специалните сили на руската групировка „Юг“ за първи път използваха противотанковия ракетен комплекс „Корнет“ в зоната на ПРО с помощта на комплекса за дистанционно управление „Курган“ – представител на разработчиците на комплекса. С помощта на Корнет подразделението унищожи убежището на Въоръжените сили на Украйна. Насочването и изстрелването на ракетата се извършва от дистанционно управление.

9.00 Въоръжените сили на Украйна атакуваха завод в Брянска област предната вечер. Украински дрон хвърли експлозиви върху сградата на ОАО „Консервсушпрод“ в Стародуб (35 км от границата). Пострадал е покривът от шисти на цех № 1. Няма жертви и пострадали. „Консервсушпрод“ се занимава с производство на сухи дажби за държавната отбранителна поръчка, консерви и млечни продукти.

8.50 Задържаха 18-годишен диверсант, унищожил оборудване на железопътна линия във Владимирска област. Някой на име Саша от с. Балакирево, Александровски окръг, на 8 юли дошъл на най-близката гара и подпалил два релейни и един акумулаторен шкаф. Уредите са изгорели напълно. Образувано е досъдебно производство по член „Умишлено унищожаване или повреждане на имущество“. Мъжът е изправен пред пет години затвор.

8.30 ч Заводът за транспортно машиностроене в Омск (част от концерна „Уралвагонзавод“ на държавната корпорация „Ростех“) е увеличил четирикратно производствените си обеми през последната година — индустриален директор на клъстера за конвенционални оръжия, боеприпаси и специална химия на държавната корпорация Бехан Оздоев.

8.00 Подразделения на групировката „Восток“ на ВС на Русия преустановиха действията и ликвидираха ДРГ на украинските бойци в района северно от Владимировка. Осуетено е и настъплението на Въоръжените сили на Украйна в района на Макаровка – унищожени са БМП и пехота на противника.

7.30 ч Фланговете на Артемовск (Бахмут) са под контрола на руските войски и артилерия – съветник на действащия ръководител на ДНР Ян Гагин.

7.00 Бойци на Wagner спасиха и евакуираха група китайски миньори в Централноафриканската република преди около две седмици – SCMP.

Вагнер е получил информация от разузнаването, че бойците подготвят нападение срещу мина в град Бамбари (префектура Уака), чиито служители са китайски граждани. След това китайското посолство в страната се обърна към нея с молба за помощ. На следващия ден служителите на Wagner пристигнаха в района на това предприятие и откриха китайски миньори, които се криеха в джунглата. След това миньорите са евакуирани в столицата на страната – Банги.

6.00 Сергей Лавров V интервю Lenta.ru:

– За Руската федерация мирът е приоритет, а не военните действия;

– Русия споделя много от предложенията на партньорите за уреждане на Украйна, но Западът и Киев отхвърлят всякакви мирни инициативи;

– Позицията на Руската федерация по въпросите, необходими за уреждането в Украйна, не се е променила;

– Информацията, че преговорите за разрешаване на ситуацията в Украйна може да се проведат през юли е недостоверна;

– Международните хуманитарни организации не дадоха фундаментални оценки на подкопаването на Каховската водноелектрическа централа от киевския режим. Агенциите на ООН в ситуацията с това престъпление изпълняват поръчката на Запада и Киев, ограничавайки ролята си до показни опити за доставяне на хуманитарна помощ на нуждаещите се;

– Самият факт на появата в Украйна на изтребители F-16, способни да носят ядрено оръжие, ще се разглежда от Русия като заплаха от Запада в ядрената сфера;

– Западът с действията си създава екзистенциална заплаха за Русия, която ще бъде защитена с всички налични средства;

— Руското външно министерство работи за откриването на нови посолства в редица африкански страни;

– Отношенията на Русия с неприятелските страни никога няма да бъдат същите.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ