22.1 C
София
вторник, септември 26, 2023

Какви могат да бъдат пораженията от прегряване и как да реагираме?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Високите температури през летните месеци могат да поставят в риск здравето и живота на всеки, особено на възрастните, хронично болните и децата. За да се предпазите, избягвайте излизането навън в най-горещата част на деня, а ако излизането е наложително, стойте на сянка и носете шапка и светли дрехи, напомня БЧК. Използвайте крем с висок слънцезащитен фактор и пийте достатъчно течности. Ако почувствате неразположение, незабавно потърсете медицинска помощ.

Oще: България е в топ 5 на Европа по смъртни случаи, причинени от жегите на лято 2022
Колко опасен е топлинният удар и как да го избегнем - съветите на д-р Пенчо Пенчев от БЧК

Настъпи сезонът на жегите. Повечето хора плануват ваканции и се наслаждават на лятото, но всеки сезон крие и рискове. За рисковете от с…

Какви могат да бъдат пораженията от прегряване и как да реагираме?
Топлинен синкоп – внезапно разширение на кръвоносните съдове и забавен пулс. Възникналият от това спад на кръвното налягане предизвиква кратковременна хипоксия на мозъка. Последицата е кратка загуба на съзнание (синкоп). Мерки: поставете пострадалия в легнало положение и вдигнете за кратко краката нависоко.

Топлинно изтощение – може да бъде разпознато по бледата, студена и потна кожа, ускорения пулс, спада на кръвното налягане, нормална, до леко повишена телесна температура, мускулни спазми (крампи). В някои случаи са възможни прилошаване, повръщане, неспокойствие. Мерки: поставете краката в студена вода и приемайте течности при леките случаи без гадене и замъглено съзнание. При нестабилно кръвообръщение и смущение в съзнанието, потърсете медицинска помощ.
Още: Над 30 сигнала в столичната Спешна помощ за пострадали от жегите

Проверка по рама

Какво се прави при топлинен и слънчев удар?

Слънцето и жегата (най-вече температурата на въздуха над 40 градуса) могат да бъдат изключително опасни. На някои може да им хареса да …
Топлинен удар – нарушава се температурната регулация на тялото. То се настройва за образуване на пот, стига се до задържане на топлина. Телесната температура се покачва непрекъснато. Може да бъде разпознат по отначало сухата, гореща, червена кожа, която по-късно става сиво-синкава, покачва се телесната температура, появява се гадене, виене на свят, главоболие, ускоряват се пулсът и дишането, замъгляване или загуба на съзнание. Мерки: охлаждане на тялото, с леко издигната горната част, подаване на кислород, контрол на пулса.

Слънчев удар – при интензивно слънчево облъчване на непокрита глава се стига до дразнения на мозъчната кора. Симптомите често възникват със закъснение, а като последица може да се развие мозъчен оток с повишаване на вътрешното налягане. Особено рискува група са деца и хората с гола глава. Можем да разпознаем слънчевия удар по червената, гореща кожа на главата, прилошаване, повръщане, виене на свят, болки и стягане в челото, ускоряване на пулса, спадане на кръвното налягане, замъгляване или загуба на съзнание. Мерки: поставяне в студена вода (лед), горната част на тялото – леко издигната, охлаждане на главата с влажни кърпи, подаване на кислород, контрол на пулса.
Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ