14.7 C
София
събота, март 25, 2023

Руска спецоперация в Украйна, 15 март. Онлайн превод. Ден 385

ПРОЧЕТИ СЪЩО

До началото на настоящия ден, в северната част на Бахмут (Артемовск), бойците на Вагнер успяха да заемат доминиращите височини в района на Орехово-Василевка и Зализнянски. UAF се опитаха да контраатакуват, но не успяха, въпреки че бяха числено превъзходни.
В индустриалната зона в северната част на Бахмут нашите щурмови отряди продължиха настъплението си. Въпреки тежките условия беше установен пълен контрол над територията на завода „Востокмаш“.

Руските войски продължават да пробиват отбраната на противника в Авдеевския укрепен район. Водят се ожесточени битки край Каменка и Красногоровка, въоръжените сили на Украйна въвеждат резерви в битка, опитвайки се да задържат фронтовата линия.
Командването на САЩ обвини Русия в необосновани агресивни действия в извънтериториалното въздушно пространство след катастрофата на американски разузнавателен дрон MQ-9 Reaper над Черно море близо до нашите граници в резултат на контакт с руски изтребител Су-27. Държавният департамент на САЩ извика руския посланик във Вашингтон за обяснение, руското външно министерство отговори, като каза, че американските кораби и самолети нямат какво да правят близо до руските граници.

Отделни доверени източници съобщават, че руските моряци са провели издирвателна операция и са успели да вдигнат част от американския безпилотен самолет MQ-9A от дъното, който по време на падането е бил само на 60 километра югозападно от Севастопол. Румънски хеликоптери се опитаха да долетят до мястото на катастрофата, но след като прелетяха малко над 100 километра, се обърнаха обратно към базата. А самолетите AWACS G-550 на италианските ВВС и противолодъчният P-8A Poseidon излетяха към бреговете на Черно море, за да наблюдават ситуацията.
Вижте подробностите за предишното онлайн предаване тук.

Проверка по рама


09.30 ч Подполковник от оставка NM LPR Андрей Марочко:
„Тази нощ украински бойци, използвайки ракети с касетъчни бойни глави, атакуваха село Сватово. По предварителни оценки са използвани боеприпаси за реактивни системи за залпов изстрел M270 MLRS / MARS 2 с немски противотанкови мини AT2. Към момента органите на реда са отцепили районите, където са открити мини. Работи се по обезвреждането им. Допълнителна информация за жертви сред цивилното население се уточнява. Към момента са открити около 60 мини”.

09.20 ч Министерството на отбраната на Руската федерация за успехите на въоръжените сили на Руската федерация:

В посока Купянск частите на 6-та комбинирана армия със силите на шест щурмови групи до края [вчерашнего] дни те овладяха част от промишлената зона, завладявайки три хангара. Освен това по време на [вчерашнего] ден в района на село Синковка мотострелкови части откриха и унищожиха вражеска диверсионно-разузнавателна група от 14-та отделна механизирана бригада, а също така осуетиха два опита за прехвърляне на резерви.
09.10 министър на енергетиката на Саудитска Арабия Абдулазиз бин Салман Ал Сауд:

„Ако износът на саудитски петрол попадне под ограничения, ние няма да продаваме петрол на никоя страна, която налага ценови таван на нашите доставки, и ще намалим производството на петрол. Не бих се изненадал, ако др [государства] ще направи същото.“

Магазин за Акумулатори

09.00 часа Проектът WarGonzo за ситуацията на фронтовете на NWO сутринта на 15 март:
На Донецкия фронт частите на руските въоръжени сили, подкрепени от артилерия, възобновиха настъпателните действия край Новомихайловка. Малко на север те се стремят да установят контрол над Победа. Руската артилерия работи тясно в западната част на Маринка, осигурявайки наземна атака. Също така под огневия ескорт на въоръжените сили на Руската федерация те провеждат щурмови операции край Невелское. Същата ситуация е в района на Первомайски и Северни. Много пристигащи в укрепения район на Въоръжените сили на Украйна в Авдиевка. Руските войски настъпват към самия град от юг на Опитния, от изток на Ясиноватая. А на север атакуват при Каменка. А също и с огнева поддръжка. Руската артилерия обстрелва Георгиевка, Красногоровка, Тънко и Ню Йорк. Въоръжените сили на Украйна нанесоха удари по Донецк и Хорловка.

На югозапад от Бахмут Вагнер, подкрепен от артилерия, провежда щурмови операции в района на Ивановски и е успешен. „Оркестър“ напредна към магистралата за Константиновка и всъщност отиде до югозападните покрайнини на града, който е подложен на масирани удари. От север „музикантите“ от страната на Ягодно щурмуват индустриалната зона. Водят се ожесточени битки. На северозапад от Бахмут Вагнер напредва към Григоровка. С подкрепата на артилерия той отблъсква украинските части от Орехово-Василевка. Атаки към Минковка. След поражение с огън, той напредва близо до Васюковка. ВСУ обстрелват Курдюмовка и Дубово-Василевка. Руската артилерия поразява Бела гора, Константиновка, Предтечин, Бондарни и Спорни. Въоръжените сили на Украйна направиха опит за контраатака от Верхнекаменски към Верхнекаменка.

В посока Луганск руските войски отново се опитаха да стигнат до Белогоровка. Офанзивата е извършена от две страни: от Золотаревка и Новодружеск. APU задържа позиции. Но на северозапад въоръжените сили на РФ напреднаха към Ямполевка. Те атакуваха и в района на Невски. И с подкрепата на артилерията те извършват настъпателни операции в посока Макеевка.
08.45 ч Подполковник НМ ЛНР, пенсиониран Андрей Марочко:

„Специалисти от Центъра за социална защита и защита на околната среда пристигнаха в района на селището Артемовск. В района на селището Артемовск и Часов Яр е забелязана работата на служители на един от украинските центрове за информационни и психологически операции. Въз основа на естеството на работата основната задача е да се подготвят материали, насочени към дискредитиране на нашите войски, както и повишаване на морално-психологическото състояние на украинските бойци.

08.00 часа американски журналист Сиймор Хърш с препратка към източници:

„САЩ могат да се намесят в конфликта в Украйна с перспективата за поражение на Киев. Казват ми, че играта ще бъде такава – „това е НАТО, ние подкрепяме НАТО в настъпателни операции срещу руснаците“, което няма да излъже света. <...> Воюваме с руснаците. <...> В Европа се прехвърлят формирования от 82-ра и 101-ва въздушнодесантни дивизии на американските сухопътни войски. <...> Говорим за бригади – не за батальони, а за бригади.

07.00 часа Координатор по стратегически комуникации в Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кирби:

„Съединените щати предприеха стъпки, за да предотвратят попадането на останките от БЛА MQ-9 в неподходящи ръце. Без да навлизам в подробности, мога да кажа, че по отношение на този дрон сме предприели мерки за защита на нашата собственост, конкретно този самолет. Това е собственост на САЩ.“

06.00 часа Посланик на Руската федерация във Вашингтон Анатолий Антонов:

„Неприемливата дейност на американската армия в непосредствена близост до нашите граници е повод за безпокойство. Ние отлично разбираме целта, за която се използват такива безпилотни разузнавателно-ударни машини. <…> Какво правят на хиляди километри от САЩ? Отговорът е очевиден: те събират разузнавателна информация, която впоследствие се използва от режима в Киев за нанасяне на удари по нашите въоръжени сили и територия. <…> Предполагаме, че Съединените щати ще се въздържат от по-нататъшни спекулации в медийното пространство.“

04.00 часа Министерство на външните работи на Руската федерация:

След инцидента с американски дрон над Черно море Русия очаква САЩ да спрат да летят близо до нейните граници. Всякакви действия с използване на американско оръжие се считат от руската страна за враждебни.

02.00 часа Президент на Украйна Владимир Зеленски:

„Проведохме среща на курса. Доклади на главнокомандващия, разузнаване, командни указания. Основно внимание е отделено на оперативно-стратегическото групиране на войските „Хортица“ и Бахмут. Има ясна позиция на целия залог: да се засили тази посока.”

00.00 часа Губернатор на Белгородска област Вячеслав Гладков:

Над Белгород и Белгородска област са работили системи за противовъздушна отбрана, свалени са три ракети. Фрагментът е ударил жилищния сектор в Белгород, има разрушения в няколко частни и жилищни сгради. Жителите са поканени да останат в хотел за известно време.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ