България

Сензация в Новините Днес: Казахстан купува „Нефтохим”, бензиностанциите „Лукойл“ стават „Ромпетрол“ (ЦЕНАТА на СДЕЛКАТА)

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Приближаваме ли се до сделка? Намеренията на България да изземе контрола на петролната индустрия от ръцете на „Лукойл” минават през сделка с Казахстан, разкри високопоставен източник на Новините Днес от върховете на властта.

Според екзклузивната ни информация именно богатата на нефт бивша съветска република може да купи единствената голяма рафинерия в България и единственото нефтено пристанище. В момента те са собственост на руския монополист „Лукойл”, а България държи „златната акция”.

Дружеството е и водещ производител, търговец и дистрибутор на нефтени деривати.

Според източника след сделката петролната рафинерия ще премине под бранда на „Ромпетрол”, която е собственост на Казахстан.

Още през август 2007-а държавната компания за петрол и газ „Казмунайгаз“ (KazMunaiGaz National Co.) закупи 75% дял във втората по големина петролна компания на Румъния „Ромпетрол груп“ (Rompetrol Group NV).

Един от основните аргументи за продажбата на „Лукойл” е, че именно в Казахстан се добива сорт от т.нар. тежък суров петрол, подобен на руския, за какъвто е направен да функционира преработвателният завод край Бургас.

В бизнес средите се коментира, че стойността на сделката ще е над 1 милиард евро за „Нефтохим” и всички бензиностанции на „Лукойл”, които ще бъдат ребрандирани на „Ромпетрол”, обясни източникът на Новините Днес.

Материалът Сензация в Новините Днес: Казахстан купува „Нефтохим”, бензиностанциите „Лукойл“ стават „Ромпетрол“ (ЦЕНАТА на СДЕЛКАТА) е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Не пропускай

Back to top button
zonguldak escort