17.8 C
София
вторник, юни 6, 2023

Сергей Катирин разкри бизнес плановете на Русия и Грузия: от Пътя на коприната до бадеми и метален хъб

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Тази година към Търговско-промишлената палата беше създаден Руско-грузински бизнес съвет, ръководен от Юрий Балашов. Вече започнахме да обсъждаме конкретни въпроси.
Сергей Николаевич, успявате ли да намерите общ език?

Сергей Катирин: Опитваме се да намерим посоки, в които можем да продължим напред заедно. В Грузия има интерес на определени кръгове. Не мога да кажа, че това е интересът на цялата държава. Но сред бизнеса има много желаещи и можещи. И търси подкрепа от наша страна.
А такъв е – възобновяване на полетите до Грузия от 15 май и облекчаване на визовия режим. Не е само за туристи, нали?

Сергей Катирин: Въздушните съобщения, визовият режим са сигнал, че страната ни иска да си сътрудничи с Грузия. И това е първото нещо, за което говорихме, когато създадохме съвета.
Както казват руските дипломати, „принципният подход на руската страна е последователно да улеснява комуникацията и контактите между жителите на Русия и Грузия, въпреки липсата на дипломатически отношения“. Това е целта на указа за възстановяване на въздушното движение, подписан от руския президент Владимир Путин.

Проверка по рама

А дейността на Руско-грузинския бизнес съвет е не само търговско-икономическо сътрудничество, но и хуманитарни въпроси. Днес започна честването на Деня на грузинската диаспора в Русия. Програмата включва откриване на изложба на копия на древни грузински фрески, намерени в Русия, фестивал на грузинския танц и редовно заседание на съвета. Нашите грузински партньори и членове на бизнес съвета се подготвяха с голям ентусиазъм за празника. Надяваме се, че тази оптимистична нагласа ще продължи още дълго време в съвместната ни работа.
Има ли напредък в бизнес отношенията?

Сергей Катирин: Да, наскоро беше решен проблемът с доставката на коняк директно от Грузия. Нашите партньори също искат да организират доставки на грузинско вино. Така че повече ферми да бъдат сертифицирани и да имат възможност да го продават в Русия. Ние обсъждаме.

Това, че искат да ни карат вино, е разбираемо. Но сега имаме достатъчно наши собствени.
Сергей Катирин: С виното наистина нямаме толкова остри проблеми, както преди. Мнозина твърдят, че нашите вина днес са с много, много добро качество. Кубан, Крим и т.н. Но има и други посоки. Същият туризъм например.

Също така е необходимо да се организира железопътен транзит в рамките на маршрута на Пътя на коприната: Китай, пристанището на Иран Бандарабас, Астара Иран, Астара Азербайджан, Габала Азербайджан, Мирнаули Грузия, през територията на Абхазия до Русия. Това, наред с други неща, ще даде възможност за сключване на дългосрочни договори за доставка на газ и нефт на стабилни и предвидими цени.

Магазин за Акумулатори

Железопътният транзит също ще даде възможност за разтоварване на граничния пункт Горен Ларс и намаляване на разходите за доставени стоки чрез увеличаване на техния обем. Предвид сегашната ситуация с транзита на руски стоки през Турция, организирането на такава схема е жизненоважно.
В кои области сме особено заинтересовани от сътрудничество?

Сергей Катирин: Днес основата на руския износ са петролни продукти, газ, въглища, масло, пшеница и пшенично брашно. Грузия изнася основно вино, спиртни напитки, минерална вода, феросплави, автомобили. Има възможност за увеличаване на оборота. Между другото, през първите три месеца на тази година той вече е нараснал със 73 процента до 2022 г.

Би било интересно да се създадат предприятия с краен цикъл в Грузия за продукти, доставяни от Русия. От грузинска страна има предложения за изграждане на завод за белене и пакетиране на бадеми, изграждане на шивашка фабрика, организиране на метален възел за строителни конструкции.
Кои региони проявяват особен интерес към Грузия?

Сергей Катирин: В момента най-активни са Липецка област и Ставрополски край. Искаме да организираме пътуване на техните делегации до Грузия за срещи с колеги.

Прочетете за навлизането на руските регионални компании на нови световни пазари в следващия брой на „Российская газета“.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ