15.7 C
София
четвъртък, март 23, 2023

Сеул обяви готовността си да отрази провокациите на Пхенян

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Пролетта в Корея, въпреки цялата си красота и приятно време, се счита за много бурен период във военно и политическо отношение. Причината за това са редовните американско-южнокорейски военни учения, които по правило се провеждат в голям мащаб. Това обикновено много не се харесва на Пхенян, който вижда в тях подготовка за нападение срещу себе си.
Този път всичко е абсолютно същото. Вчера представители на САЩ и Република Корея обявиха, че ще проведат мащабни маневри „Щит на свободата“ от 13 до 23 март. В тях ще участват десетки хиляди военни, голямо количество техника, очаква се пристигането на американска група самолетоносачи, стратегически бомбардировачи и много други. Съюзниците заявиха, че през тази година възнамеряват да проведат стрелби и отработване на десантни операции и репетиция на действия за защита и нападение.

През последните няколко години, поради подхода на правителството на Република Корея (РК), което се опита да развие сътрудничество и връзки с Пхенян, тези учения бяха отменени под различни предлози. Но от май миналата година в Казахстан на власт е друг лагер – консерваторите, които за нескрита радост на САЩ, напротив, са решени да проведат учения в специален мащаб и да демонстрират на Пхенян цялата сила на техния съюз с Вашингтон.
Въпреки че представители на Министерството на отбраната на Република Казахстан и военния контингент на американските войски в Корея нарекоха предстоящите учения „Щит на свободата“ „отбранителни учения“, в тях напълно ще се практикуват и нападателни операции и затова Пхенян не е доволен от това . КНДР вече ги определи като „репетиция за нахлуване в Севера“. По-рано по-малката сестра на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, Ким Йо-джонг, обеща на Южна Корея безпрецедентен отговор на подобни упражнения за власт и сила.

Очевидно Южна Корея е решила да не „преглъща“ евентуалните атаки на КНДР, а по-скоро активно да им отговори. Южнокорейските медии, позовавайки се на източници в Министерството на отбраната на Република Казахстан, съобщиха, че войските на страната са с повишена бойна готовност, наблюдават внимателно КНДР и са готови да отговорят на провокациите на северняците. По-специално беше обяснено, че ако КНДР проведе мащабен обстрел с артилерия и РСЗО в района на междукорейската граница, Южна Корея ще отговори точно по същия начин.
Трябва да се отбележи, че според междукорейските споразумения от 19 септември 2018 г. Сеул и Пхенян се договориха за мерки за намаляване на военното напрежение. Сред тях е разпоредба, забраняваща военна дейност в така наречената „буферна зона“, която е в непосредствена близост до междукорейската граница. Югът обвинява Севера, че последният многократно е нарушавал споразуменията, като е провеждал стрелби в тази зона и това наистина се е случило. Вярно, КНДР отвръща с факта, че възобновяването на ученията със Съединените щати, към които Сеул отиде, също нарушава духа на междукорейските споразумения и следователно, според логиката на Севера, южняците бяха първите, ескалирам.

Проверка по рама

Във всеки случай, сега можем да очакваме, че в близко бъдеще ще бъде „горещо“ в района на междукорейската граница. По един или друг начин КНДР ще реагира на американско-южнокорейските учения, особено след като сега маневрите се провеждат по такъв начин, че потенциално да представляват заплаха за Пхенян. Северът е загрижен, че големи сили на САЩ и Корея се събират на Корейския полуостров и при желание всичко това лесно може да бъде разгърнато срещу КНДР. В същото време стрелбата в граничната зона изглежда може би като много сдържана реакция на Пхенян, въпреки че Сеул обеща незабавно да отговори на тях. Има голяма вероятност КНДР да изстреля балистични ракети, включително такива, които могат да достигнат до Съединените щати, а в най-печалния случай – нов ядрен опит. В Сеул подчертаха, че са изчислили всички сценарии и имат готов отговор на всеки от тях.
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ