11.8 C
София
събота, септември 30, 2023

Социалните мрежи са вредни – разберете какво оказва негативно влияние на психиката ви

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Могат да доведат до депресия и безпокойство
Хората са социални същества и имат нужда от контакти със себеподобни, за да се чувстват добре. Контактът лице в лице с хора, които обичаме, бързо понижава нивата на стрес, регулира сърдечния ритъм, намалява болката и дори може да спре възпалителните процеси в тялото. Поради тази причина колкото повече човек заменя истинското общуване с виртуално, толкова по-голям е шансът да отключи или задълбочи симптоми на депресия, тревожност или други психични разстройства. Редица проучвания са установили, че има пряка връзка между депресията и използването на социални мрежи, като депресивните симптоми се засилват, когато човек прекарва много време онлайн.

Защо снимките на децата ни нямат място във Фейсбук
Усещане за поглъщане на собственото “аз”

Редовното публикуване на селфита, изразяване на личните възгледи и мнения по най-различни въпроси във всеки един момент, може да доведе до нездраво възприемане на личността. А това при някои хора води до погълване на тяхната идентичност и създаване на огромна пропаст между тях и хората от тяхното обкръжение.
Проверка по рама

Създава се негативен цикъл
Често, когато човек не е в настроение или има депресивни мисли, иска да разглежда социалните мрежи, като смята, че по този начин се разсейва. Всъщност прекаляването с тях може да породи чувства на неудовлетвореност, изолация и дори човек да се чувства и държи неадекватно. А тези чувства могат да доведат до по-сериозни състояния като тревожност, депресия и стрес. И така, човек може да се окаже в капана на постоянно повтарящи се негативни убеждения и чувства.

Кибертормоз

60% от подрастващите са били обект на тормоз или обиди в интернет. Все повече насилници се крият зад фалшиви профили и липса на правила и тормозят по-слабите. Това може да доведе до страх у по-младите потребители, затова, ако имате деца или вие самите сте млади, внимавайте в интернет пространството и не се впечатлявайте от думите на непознати.
Изпитвате чувство, че вашият живот не е достатъчно добър

Това емоционално чувство е породено от дълбоко убеждение, че другите хора живеят по-хубав и щастлив живот, имат по-пълноценно ежедневие, а вашият живот си минава просто ей така. Безсмисленото скролване часове наред в социалните мрежи може да създаде у вас усещането, че хората имат много по-хубав живот от вашия. А когато човек си мисли, че изпуска толкова много хубави преживявания, може да се почувства самотно и тревожно. Ако искате да не стигате до такива мисли и да се чувствате добре като цяло – намалете използването на социални мрежи.

Магазин за Акумулатори

Вижте топ 5 на най-популярните социални мрежи
Проблеми с възприемане на външния вид

Основно сред младите жени се наблюдава ново психично разстройство при което девойките сравняват себе си и своите снимки с филтрирани кадри от социалните мрежи. У тях се поражда дълбоко убеждение, че те трябва да променят своите тела и да изглеждат като техните връстнички от обработени с филтри фотоси.
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ