18.8 C
София
вторник, април 16, 2024

Ще има ли кабинет? Появи се нова спънка!

ПРОЧЕТИ СЪЩО


Все още не е ясно дали България ще има редовно правителство и дали ротацията ще се случи. Днес очакваме да разберем дали ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ отново ще се върнат на политическата маса.

От ГЕРБ-СДС вчера призоваха ПП-ДБ да поднесат своите извинения за обидните епитети, които изсипаха по адрес на Мария Габриел и партията на Бойко Борисов. Асен Василев дори си  позволи да нарече Габриел „новото красиво лице на мафията“ и така се превърна в нова непреодолима спънка пред съставянето на кабинет.

По-късно през деня финансовият министър в оставка поднесе извинението си на Мария Габриел, като уточни, че това е извинение само като в качеството й на жена, но не и на кандидат за премиер.

По думите му тя е загубила своите лидерски качества и н трябва да бъде министър-председател. Той посочи, че преговори за кабинет с първия проучвателен мандат вече са невъзможни, а погледът на политическата формация вече е насочен към втория.

Последва и отговорът на ГЕРБ и Деница Сачева, който бе категорично, че Асен Василев повече не може да бъде министър на финансите повече и няма да получи подкрепата на ГЕРБ.

Проверка по рама

Атаката срещу капацитета от Хасково продължи и днес. Първият мандат е единственият вариант за съставяне на правителство в 49-ото Народно събрание, но без Асен Василев, заяви Владислав Горанов, бившиятфинансов министър от ГЕРБ, по БНР.

„Не съм убеден в искреността на нашите партньори, с които досега вървеше управлението и се подкрепяше правителството, доколко са искали това. От всичките им действия и бездействия се видя, че всъщност вероятно те са калкулирали, че избори в тази ситуация са по-изгодни за тях, защото сега социолозите им отреждат второ място, а след още няколко месеца от същото управление, което те могат да предложат, вероятно ще бъдат трета политическа сила“, изказа мнението си той.

Според него качеството на управление, което можеше да роди сглобката „по Лена Бориславова“, никога не е било това, което заслужават българските избиратели.

В предаването „Преди всички“ Горанов декларира, че ще останат на масата на преговорите, колкото е нужно, но „с този стил и качество на правене на политика няма как да се продължи“.

„Участието на Асен Василев в политиката не го пише в Конституцията“, каза иронично бившият финансов министър и подчерта, ако ПП-ДБ го искат и смятат, че личностните предпочитания са им по-важни пред това да се прави качествена политика, това ще е техен избор.

Според него все още би могло да се постигне правителство в рамките на този парламент.

Магазин за Акумулатори

„Г-н Василев даде всичко от себе си, за да покаже, че той няма място в нея. Не искаме Асен Василев да е част от изпълнителната власт по никакъв начин“, категоричен бе той.

Финансистът разкритикува и водената от Василев финансова политики. Той цитира изводите на МВФ по отношение на фискалната политика, според които на макрониво фискалната ни политика ни отдалечава от целите, които имаме.

А защо тогава Василев е в списъка с министри от ГЕРБ, Горанов отговори:

„Ние сме предложили списък с министри, който се е породил в следствие на всички тези седмици и месеци комуникация между двата преговорни екипа. Ние не сме искали по никакъв начин да слагаме непреодолими политически аргументи за съществуване на правителство“.

С депутати на ГЕРБ в мандат на ГЕРБ Асен Василев повече няма да стои на „Раковски“ и да ръководи държавните финанси, отново повтори Владислав Горанов. Според него политика на Василев ни отдалечава от правия път и еврозоната.

Преди нови избори и нов парламент няма как ГЕРБ да подкрепи друг министър-председател освен Мария Габриел, подчерта също той.

И все пак е възможно в следващите дни да има преговори с ПП, но без Асен Василев, допуска Владислав Горанов и пак повтори тезата си:

„ПП са калкулирали, че за тях изборите са по-изгодни и са търсили начин да излязат от тази комуникация. /…/ Няма проблем и най-вероятно ще се стигне до този сценарий, освен ако ПП и останалите партии в коалиция не се извинят, но не по начина, по който го направи Асен Василев, и дойдат с искрени намерения и покажат, че това им е важно“.

След изборите следващият български министър-председател трябва да е лидер на партия, а най-подготвен е Бойко Борисов, смята бившият министър от ГЕРБ. По думите му в последните години се забелязва, че „когато министър-председател не е лидер на политическа партия, обикновено се проваляме“. Политическото лидерство изисква взимане на решения и носене на отговорност, отбеляза още той.

Материалът Ще има ли кабинет? Появи се нова спънка! е публикуван за пръв път на Narod.bg.Source link

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ