32.8 C
София
петък, юни 21, 2024

Тази ядка е нож с две остриета, внимавайте!

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Произхождащи от тропическите гори на Амазонка, бразилските орехи  приличат на боб с твърда външна обвивка и кремообразна, маслена вътрешна ядка. Те не само са богати на хранителни вещества, но и на селен, което до голяма степен се дължи на сложната почва на река Амазонка.

Съдържанието на селен в почвата в басейна на река Амазонка е много високо, което води до по-високо съдържание на селен в бразилските орехи – около 400 пъти повече от всички други ядки. Това дава на бразилските орехи уникалната полза за подобряване на здравето чрез повишаване нивата на селен.

Бразилските орехи са отличен източник на други минерали, както и на протеини и фибри, но са предимно мазнини. Тези (здравословни) ненаситени мазнини и фибри в бразилските орехи са ключови за подобряване здравето на сърцето. Високото съдържание на мазнини обаче прави тези ядки много калорични, така че е важно да следите размера на порциите, когато ги консумирате.

Порция бразилски орехи (около два цели бразилски ореха) съдържа близо 1 г фибри и близо 2 г протеин. Те също са добър източник на витамин Е, магнезий, фосфор, мед , и селен.

Ядката, която дава здраве на щитовидната жлеза

Възможни рискове от бразилските орехи

Проверка по рама

Въпреки че бразилските орехи могат да бъдат полезни за цялостното здраве, това определено е един случай, в който повече не означава по-добро. Ако искате да консумирате бразилски орехи, купувайте ги в малки количества и ги консумирайте по-малко всеки ден, за да предотвратите прекомерния прием на селен.

Прекомерната консумация на бразилски орех крие редица рискове за здравето, като натравяне със селен. Това може да доведен до гадене, метален вкус в устата и косопад. Нещо повече, изключително високият прием на селен може да причини треперене, бъбречна недостатъчност, сърдечни удари и сърдечна недостатъчност.

Препоръчителният хранителен прием на селен за здрав възрастен е 55 микрограма. За да го поставим в перспектива, шест до осем бразилски ореха осигуряват 544 микрограма или 989% от дневната стойност, което надвишава допустимите нива на прием на селен.

Почвата, където растат бразилските орехи, също може потенциално да съдържа почвени замърсители като барий. Това означава, че те могат да имат два до три пъти повече количество барий в сравнение с кашу, фъстъци или орехи.

Яжте по 2 бразилски ореха всеки ден и с тялото ви ще се случи ето ТОВА

Активиране на бразилските орехи

Магазин за Акумулатори

Активирането на бразилските орехи във вода или солена вода е необходимо, тъй като това ги прави по-лесно смилаеми, повишава бионаличността на техните хранителни вещества и деактивира ензимните инхибитори.

Накисването на храни е необходимо при бобови растения, зърна или семена, но научни изследвания, които са оценили тези методи за накисване на ядки, показват само минимално намаляване на фитата или понякога дори малки увеличения на съдържанието на фитат в тестваните ядки..

Добавяне на бразилски орех към балансирана диета

Можете да добавите един бразилски орех на ден към вашата диета, но би било препоръчително да не надвишавате повече от три на ден.

Можете да консумирате бразилските орехи сурови или да ги изпечете във фурната. Нарязването и добавянето им към салата е чудесен начин да добавите малко вкус, като същевременно наблюдавате размера на порцията.

Ядката и люспата  съдържат много фитохимикали, които имат положителен антиоксидантен ефект. Печените бразилски орехи имат повече вкус, по-малко шансове за заразяване с гъбички и са по-лесно смилаеми в сравнение със суровите, които имат по-малко калории.

Преди да ги добавите към вашата диета, винаги е най-добре да говорите с вашия личен лекар. Също така може да е полезно да си направите кръвен тест, за да проверите нивата на селен, особено ако се притеснявате, че нивата ви са ниски.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ