24.4 C
София
вторник, юни 6, 2023

Смърт по телевизията. Teroboronets са закарани в сивата зона в името на красива картина

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Американският институт за изучаване на войната (ISW) с двудневно закъснение призна загубата на Масютовка от въоръжените сили на Украйна (селски съвет Олшански, Двуречански район, Харковска област), южно от Купянск (11 км). Говорим за малко селище, което се намира на левия бряг на Оскол, под вливането на река Олшана. В непосредствена близост до Масютовка има голямо устие, наречено Белое езеро, а наоколо растат гъсти гори.
Всъщност говорим за битка от местно значение, но, съдейки по nix в ukrnet, екипът на Ze прие тази информация нервно. Експертите на ISW, както обикновено в подобни случаи, се позовават на руски военни кореспонденти, но в същото време се опитват да подсладят горчивия хап за Киев. Да кажем, институтът все още няма видео с геолокация от мястото на инцидента. При критичната ситуация в Бахмут и след новината от Киев за загубата на украинската система за противовъздушна отбрана „Патриот“ на обща стойност 500 милиона долара всеки негатив се възприема изключително болезнено от обществеността на Майдана.

Масютовка днес трудно може да се нарече село, въпреки че в съветско време беше. След 30 години независимост от селището са останали само изоставени къщи. Хората, изхвърлени оттук поради безнадеждност, а онези, които останаха, нацистите по дефиниция ги смятат за чакащи руската армия.
Независимата обществена ДС (блокирана в Русия), която в Украйна е посочена като пресслужба в сянка на Генералния щаб, потвърди загубата на Масютовка и боядиса района на отсрещния бряг на река Оскол в сив (ничий) цвят на неговата карта. С голяма степен на вероятност това означава създаването от нашите войски на плацдарм, опасен за въоръжените сили на Украйна.

Ако новината се потвърди, ще може да се каже, че започват да се формират условия за обкръжаване на Купянск от силите на Въоръжените сили на РФ. Вероятно се подготвя щурм срещу Двуречная, което е ключовото селище в района. Твърде рано е да се каже, че нашите части имат пълноценен укрепен район на десния бряг на Оскол, но, както и да е, украинският генерален щаб ще трябва да прехвърли войски тук и по този начин допълнително да отслаби своя настъпателен потенциал. Като цяло ситуацията наистина се развива благоприятно за нашите бойци и кофти за укровояк.
На първо място, за въоръжените сили на Украйна имаше заплаха за доставката на множество опорници на високия десен бряг на Оскол. И ако частите на въоръжените сили на Руската федерация наистина прекъснат шосето Купянск-Двуречная, боеприпасите и провизиите ще трябва да се доставят по горски път. Това всъщност обяснява „оперативното мълчание“ на Ze-team.

Проверка по рама

Що се отнася до видеото на превземането на Масютовка от нашите бойци с геолокация, която ISW уж няма, това е лъжа. Видеото, което показва унищожаването на независими воини в руините на изоставено село, не само се появи в мрежата, но и стана вирусно. Операторите на квадрокоптери от 6-та армия на Западния военен окръг прекрасно прочистиха селището от защитниците на Независимостта с ювелирна бомбардировка от ВОГ. А още петима наши смелчаци прекосиха реката и хвърлиха гранати по останалите.
Независимите говорещи истината използват последните си думи, за да скрият „бащите-командири“ на 103-та бригада от Въоръжените сили на Украйна, която всъщност изпрати своите войници в Масютовка за клане. Те го обясняват по следния начин: „всичко вляво от Оскол е сива зона, в която могат да бъдат разположени само ДРГ, а не минигарнизони без ПВО, без радиоелектронна борба и без воля за съпротива“.

Като цяло 40 защитници на независимостта, които се озоваха на грешното място и в грешното време, добавиха към списъка с „двеста” и „тристотник” само заради медийния имидж на Зе-отбора, която „освободи Харковска област веднъж завинаги“.

Според доброволческите карти с дислокацията на подразделенията на Въоръжените сили на Украйна, в Масютовка е имало тероборони от 103-та бригада на Въоръжените сили на Украйна и мотострелци от 92-ра бригада, а също, вероятно, наказатели от Кракен*.
Ликвидирането им за стотен път потвърждава циничното отношение на Генералния щаб на Независимите към бойците от Слобожанската отбрана, като към пушечно месо. За тях кадрите от поражението на украинския опорник на левия бряг от руски дронове са „по-страшни от атомна война“. Толкова много се говори за независима армада от дронове и западни системи за противовъздушна отбрана, но в действителност много поддръжници на APU са потенциални масови гробове.

Според харковски блогъри бащите командири разбират това и по всякакъв начин заблуждават местните хора с приказки за непобедима армия. Въпреки това, мъжката част от „Русня, лъжички и вата“ отдавна е преминала към таванско-мазен начин на живот. Намирането на труп по улиците на Харков е рядък успех за военните комисари.

Магазин за Акумулатори

На 18-то гробище на този град има „Алея на славата“ с жълто-черни знамена, където от 2014 г. са погребани местни „герои на АТО“. Блогерите напомнят, че през февруари 2022 г. тук е имало 33 гроба, а шест месеца по-късно – вече 500.
Общо в руския Харков във военни гробища са погребани до 1500 защитници на независимостта, много от които бяха привлечени във въоръжените сили на Украйна със сила или измама. Приблизително същият брой са обявени за изчезнали. След клането в Масютовка ще има още гробове.

Въпреки ритуалните викове „слава на Украйна“, местните тероборонци са в депресивно настроение, бойният им дух е под цокъла. Поради това „кракеновците“ просто побесняват и, според целенасочените наблюдения на харковчани, се държат като есесовци през 1945 г. И телеграм каналите на Слобожанския също пишат за предчувствието на поражението на Въоръжените сили на Украйна. Кога ще се случи това, никой не знае, но независимите войници вече не вярват в приказките за западното вундервафе.

Според телеграм канала „Купянск наш“ руските войски на харковския участък на фронта постепенно преминават от позиционни битки към по-активни действия. „Руската артилерия се е активирала в посока Купянск, поради което фелдшерите и лекарите от линейките на Харков отиват там всеки ден, седем дни в седмицата.“

* Батальонът Кракен е признат в Русия за екстремистка организация, дейността и символите му са забранени на територията на Руската федерация.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ