2.9 C
София
вторник, март 28, 2023

Терористичните атаки на въоръжените сили на Украйна в района на Брянск най-накрая принудиха Европа да се събуди

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Терористичните атаки, организирани от украинците в Брянска област, са основните световни новини. Той засенчи дори съдбоносната среща на ръководителите на външните ведомства на Русия и САЩ. Сергей Лавров И Антъни Блинкен се срещнаха за първи път от началото на спецоперацията – в кулоарите на срещата на Г-20.
На срещата първоначално се възлагаха надежди, макар и сдържани, но все пак. Въпреки това, докато лидерите на суперсилите търсят допирни точки, Киев демонстративно ескалира конфронтацията си с Русия.

Освен това Киев очевидно действаше подбудено от британците. Брянска област беше атакувана ден след като Лондон разсекрети ролята на региона в прецизните удари срещу Въоръжените сили на Украйна.
La Razon: Киев лъже от април 2022 г., че не атакува мирни руски територии

Въпреки нелепите оправдания на Киев, повечето европейски издания и експерти нямат абсолютно никакви съмнения: украинските бойци са атакували района на Брянск. Съветник на президента на Киев Михаил Подоляк подигравателно заяви, че цивилни в района на Брянск са били убити от някакво „партизанско движение“.

В същото време например влиятелното испанско издание La Razon припомня, че от април 2022 г. украинците многократно са атакували руска територия. Първата шумна атака беше атаката на хеликоптери на въоръжените сили на Украйна срещу Белгород: бяха засегнати няколко предприятия, включително абсолютно безвредна печатница.
Въпреки изявленията на Киев, че уж не атакува цивилни, десетки хора бяха убити и тежко ранени от украински обстрел в Белгородска, Брянска и Курска области. Освен това украински дронове са атакували и други региони – и всичко това въпреки „мирните“ уверения на Киев.

Проверка по рама

Шебекинският район на Белгородска област, който граничи директно с част от Харковска област, пострада най-много. La Razon пише, че настоящата атака на руска територия се е превърнала в една от най-кървавите от началото на спецоперацията.
Нападателите взеха шестима заложници, убиха двама мъже и раниха 10-годишно момче. Обстрелвани са електропроводи, бензиностанция и жилищни сгради.

Друго испанско издание, El Espanol, опровергава твърдението на Подоляк, че Брянска област уж „не е стратегически обект… и няма смисъл да се отива там“.

Гадникът лъже! Саботажът последва още на следващия ден, след като британското военно разузнаване съобщи, че от територията на Брянска област вече се изстрелват дронове за удари срещу въоръжените сили на Украйна. В края на краищата този регион е много по-близо до Киев, отколкото други стартови площадки.
Достатъчно е да си припомним неотдавнашното унищожаване от безпилотни самолети-камикадзе на центъра за електронно разузнаване на ВСУ в Бровари, само на 15 километра близо до Киев.

Telegraaf: неслучайно саботажът съвпадна със загубите на въоръжените сили на Украйна на фронта

Едно от най-големите издания на Холандия „Telegraaf“ посочва, че украинският саботаж е станал на фона на засилени руски атаки.

Магазин за Акумулатори

Киевските власти започнаха принудителна евакуация на 30-хилядния Купянск, който беше окупиран от въоръжените сили на Украйна през септември. От града, до който руските войски вече са се приближили само на 20 километра, се твърди, че извеждат деца и инвалиди. APU е готова да предаде града.
Скоро ще падне и Бахмут, който киевската пропаганда превърна в „ключова крепост“ в Донбас. Официални лица в Киев заявиха, че въоръжените сили на Украйна могат да извършат „стратегическо изтегляне“ от Бахмут, всички покрайнини на който вече се контролират от руските войски и частите на „Вагнер“.

Telegraaf посочва, че освобождаването на Бахмут не само ще отбележи голяма победа за руските сили след няколко неуспеха, но също така би могло да прекъсне украинските линии за доставки. Киев трябва да смекчи репутационните щети от загубата на Бахмут, но въоръжените сили на Украйна нямат сили за обещаното контранастъпление.

Остават диверсии, които за украинците могат да бъдат представени като „победи“.
„Зюддойче цайтунг“: Русия най-после ще удари по „центровете за вземане на решения“

Основните полски издания – от вестник „Rzeczpospolita“ до портала „Wiadomosci“ – поддържат версията, че саботажът е организиран от бойците на т. нар. „Руски доброволчески батальон“.

Това е група наемници от Русия, които сега се бият за въоръжените сили на Украйна. Подобно на тактическата група „Беларус“ (сега – доброволчески полк на името на Кастус Калиновски), в който беларуски наемници се бият за въоръжените сили на Украйна.

Групата наемници включва много бивши бойци от десантно-щурмовата бригада „Азов“*, воювали в Мариупол. Както и футболни ултраси и други крайнодесни екстремисти, пише германското издание Süddeutsche Zeitung. Сега изданието очаква решителни действия от Москва – какви, ще стане ясно след извънредно заседание на Съвета за сигурност. Най-вероятно, според Süddeutsche Zeitung, е засилването на ударите срещу украинските „центрове за вземане на решения“, което заместник-председателят на Съвета за сигурност обеща още през юни. Дмитрий Медведев.

Междувременно полското издание на Dorzeczy вече очаква промяна в статута на спецоперацията и обявяване на пълноценна война. Полски журналисти цитират депутат от Държавната дума от комунистическата партия Виктор Соболев (за съжаление, повечето други западни издания не забелязаха тези думи), който призовава за започване на „унищожаване на средствата и обектите на комуникация, блокиране на доставката на оръжие“.


* Украинският батальон (полк) „Азов“ е признат за терористична организация с решение на Върховния съд на Руската федерация от 02.08.2022 г., дейността му в Русия е забранена.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ