17.8 C
София
понеделник, юни 5, 2023

Тези храни ускоряват стареенето на тялото

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Скоростта на стареене на тялото е в пряка зависимост не само от гените, но и начина на живот и диетата. Турски лекари са съставили списък с храни, които карат тялото да старее по-бързо. Това съобщава изданието Sabah.

Храните, които ускоряват стареенето на тялото 

Захар – постоянната употреба на продукти, които я съдържат, провокира отпуснатост на кожата и появата на ранни бръчки. Според експерти излишната захар в организма може да доведе до увреждане на протеините, по-специално на колагена, който прави кожата еластична и гладка.
Източници на трансмазнини – този вид мазнина има чисто изкуствен произход. Учените са добре запознати с негативния им ефект върху кръвоносните съдове. Продуктите с трансмазнини влошават кръвоснабдяването на кожата, поради което тя старее по-бързо. Те включват пържени мазни храни, маргарин, индустриални печива и консерви.

Учени: Хората, които ядат тези храни, изглеждат с 10 години по-млади
Храни, причиняващи дехидратация – те включват продукти от преработено месо, кафе и кисели краставички, които допринасят за дисбаланса на вода в организма, което е една от причините за ускореното стареене.

Пържени картофи – консумацията им може да повиши нивата на холестерола и кръвната захар, което увеличава риска от увреждане на клетките и тъканите на тялото.
Пикантни храни – те насърчават вазодилатацията и с възрастта това може да се превърне в една от причините за стареене на кожата.

Проверка по рама

Храните, които свалят холестерола като лекарство
Месо на грил – в процеса на този вид топлинна обработка се отделят вещества, които могат да предизвикат клетъчни промени, поради което организмът старее по-бързо, твърдят турски лекар.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!
Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ