16.8 C
София
неделя, май 28, 2023

Томина Неделя – обичаите за късмет през годината

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Томин Неделя се отбелязва през последния ден от седмицата след Великден. Познат е още като “Празна неделя” или “Светла неделя”. Първата неделя след Великден поставя край на празничния цикъл, свързан с Възкресението на Исус Христос.
През 2023 Томина Неделя е на 23 април.

Какво се прави на Томина Неделя?
На този ден, както и през дните между Възкресение Христово и Томина Неделя, не се работи на полето и не се захваща тежка работа.

На Томина Неделя се изяждат последните боядисани великденски яйца, затова денят се нарича още и Малък Великден, Затурна неделя или Разтури Великден, т.е. ден, с който приключват основните великденски празници.
Томина Неделя 2023: Кога се пада

Проверка по рама

На Томина Неделя се боядисват отново яйца, които се раздават за душите на покойните. Смята се, че по този начин близките им ги предпазват от превъплъщаване.
Според обичая се ходи на гробищата и се носи козунак, който също се раздава, а на самия гроб не бива да се оставя нищо друго, освен запалена свещ.

В някои райони на страната се устройват състезания и борби.
На този ден се извършва и молитва за дъжд, плодородие, предпазване от болести и градушки.

В Бургаско момичетата играят на Мара-лишанка. Събират се в къща, където няма починало дете. Вземат по един чехъл в червен или жълт цвят от три младоженки или моми. Пъхват ги един в друг и правят лице на кукла, наречена Мара-лишанка. Забраждат я като булка и я окичват с накити. Куклата може да се направи и от бухалка за пране и да се “облече” с парцали.
Какво се прави на Томина Неделя?

Мома, която е лазарувала, взема куклата и заедно с другите девойки, излиза на мегдана. Момите се нареждат в две редици и се ловят за ръце. Две по две играят диалог с Мара-лишанка, а другите играят в такт с песента. Всички се изреждат да държат куклата, докато тя отново не стигне при първата мома. Тогава момите, заедно с другите жители на селото, излизат извън него и обикалят нивите. Куклата се разваля, а “дрехите” й се топят в ръката. Момите се мият за здраве.  
В Западна България се играе обредно Ладино хоро. Събират се всички на мегдана. Момите се залавят в кръг, играят хора и пеят.

Магазин за Акумулатори

Софинден
Понеделникът след Томина Неделя (24 април) се нарича Софинден. Почита се срещу суша. Жените не трябва да перат. Ако това се налага, дрехите не трябва да се изсушават докрай.

Не се ядат яйца за предпазване от цирей. Всички трябва да си измият лицето и ръцете с вода, в която е било потопено червено яйца, за да се предпазят от рани и пъпки. Не се впряга добитък, не се ходи на нива, за да не окуцее добитъкът.

 
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ