32.8 C
София
вторник, юли 16, 2024

Този сушен плод чисти кръвоносните съдове и удължава живота на мъжете над 55 години

ПРОЧЕТИ СЪЩО

При мъжете, които консумират сушени сини сливи, нивото на „добрия“ холестерол се повишава, а съдовете се изчистват от „лошия“. При тях нивото на С-реактивния протеин, който се свързва с развитието на атеросклероза, също намалява.

При жени над 55-годишна възраст консумацията на сини сливи не повлиява метаболитните параметри, свързани с риска от сърдечно-съдови заболявания. Учените също така стигат до извода, че този плод съдейства за увеличаване продължителността на живота.

Други ползи от сушените сини сливи

Сините сливи са на практика суперхрана за жени, преминаващи през менопаузата. През този период се наблюдава загуба на калций, костите стават значително по-крехки и рискът от остеопороза се увеличава значително. Разбира се, само сините сливи не са достатъчни, но въпреки това редовната им употреба помага значително да подобри състоянието на костите и ставите, което ги прави по-силни.

Лекар: Тези 7 симптома показват, че съдовете ви се нуждаят от почистване

Скорошно проучване показа, че жените, които ядат 5-6 сини сливи на ден в продължение на шест месеца, в крайна сметка губят по-малко костна тъкан от своите връстници. А 10-12 плода всеки ден в продължение на една година помагат за увеличаване на плътността на костите и подобряване на способността им да се регенерират.

Проучване на UC Davis показа, че хората с високи нива на „лош“ холестерол, които ядат 12 сини сливи дневно, в крайна сметка намаляват тази цифра, включително до безопасно ниво.

Проверка по рама

Сините сливи съдържат много фибри, които са от решаващо значение за нормалното функциониране на нашите черва. А в комбинация с фенолни вещества и сорбитол, които също са в изобилие в тях, те се превръщат в отлично средство за лечение на запек. Консумацията им регулира честотата на изпражненията.

Сините сливи са богати на антиоксиданти. Те съдържат много полифеноли – вещества, които намаляват възпалението в тялото и предпазват ДНК от увреждане. Освен това сушените сини сливи в това отношение са много по-полезни от пресните.

Препоръчителната доза е 50 грама на ден, което отговаря на около 5-6 плода. Но ако вашата диета не е богата на фибри, можете да започнете с един или два плода на ден. Препоръчително е да не ядете сини сливи на празен стомах и да разпределите консумираното количество през целия ден, съветват от изданието The Health Site.

Още: Лекар: Този алкохол сваля холестерола и забавя стареенето

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ