19.8 C
София
понеделник, октомври 2, 2023

Украинските спортисти спряха да се ръкуват с руските много преди НСП. Как го обясняват

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Всичко започна още в Токио

Цялата тази история започна на Олимпийските игри в Токио. Тогава победителката в турнира за скок на височина украинката Ярослава Магучих беше издирена в родината си за снимка с руската си съперничка, шампионката от игрите Мария Ласицкене. Въпреки че такива общи снимки за памет са нещо обичайно в леката атлетика.
Ярослава беше наречена предател у дома, тя проведе образователен разговор с Министерството на отбраната на Украйна, тъй като е в полза на армейското спортно общество. А заместник-ръководителят на отдела Анна Маляр се изказа гневно: „Всички тези вярно спазване на спортните традиции, например снимки на прегръдки със спортисти – граждани на Руската федерация, когато станат победители, врагът веднага използва като информация и психологически пистолет.“

След отстраняването на Русия от международните състезания през март 2022 г. темата за ръкостисканията или снимките на наши и украинци изчезна от само себе си – те почти не се пресичаха по арените. Но сега, когато има постепенно облекчаване на санкциите, все повече се получават кофти ситуации.
Тенисът е на първо място. В някои индивидуални дисциплини, в които наскоро нашите спортисти получиха възможност да се представят (например бокс и таекуондо), Украйна принципно бойкотира световните първенства. А в тениса системата е друга – основните турнири се организират от асоциации на играчи, а не от международна федерация, обединяваща държави. В Русия и Украйна има много големи тенисисти, пътищата им често се пресичат.

„Рекордьор“ Костюк

В тениса винаги е така: когато мачът свърши, играчите отиват в центъра на корта, ръкуват се. Сега украинците пренебрегват този обикновен ритуал. Рекордьорът тук беше Марта Костюк. В един от игровите дни на Откритото първенство на Франция тя не се ръкува с руски съперници три пъти. Първоначално, говорейки на смесени двойки с тенисистка от Ел Салвадор, тя пренебрегна Вера Звонарева, въпреки че благодари на аржентинския си партньор за играта. Тогава в женския дует, където игра с румънка, тя не подаде ръка на Варвара Грачева и Анна Блинкова. И преди това, в първия кръг на синглите, тя действа по същия начин по отношение на Арина Соболенко от Беларус и беше освирквана от публиката за това.
Друга украинка, Елина Свитолина, след мача от третия кръг остави нашата Блинкова без ръкостискане, и то за втори път в сезона в срещите си очи в очи. В общуването с журналисти тя снизходи до объркващи обяснения. Например, когато миналата година в началото на НСП имаше преговори между делегациите на двете страни, представителите на Украйна бяха против ръкостисканията, защото не споделят ценностите на Русия. „Оттук нататък всичко отиде в спорта“, обобщи Свитолина.

Проверка по рама

Не само на „Ролан Гарос“ в Париж, но и като цяло на всички турнири този сезон украинските тенисисти са извън обхвата на принципите на честната игра.
Преди беше различно

Не толкова отдавна отношенията между украинци и руснаци на спортните арени бяха напълно различни. Така например на Европейското първенство по волейбол за мъже през 2021 г. отборите на двете страни се срещнаха в Полша. Толкова много страсти се развихриха преди мача, но всичко мина гладко. Русия победи, като след мача волейболистите на двата отбора на мрежата или си подадоха ръка, или се пляскаха с длан в длан чисто спортно. Те явно нямаха какво да споделят, освен това много украински волейболисти успяха да играят в нашата Суперлига по това време.
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ