10.3 C
София
неделя, април 14, 2024

ВЪПРОС за прокурор: Кой от „Възраждане” взе 750 бона за сглобката в София?

ПРОЧЕТИ СЪЩО


„Не се оправдавай. Всички сме наясно, че ти и съветниците сте купени от ГЕРБ. Дано взетите 750 000 лв. ти приседнат”. Така депутати от „Възраждане” се обръщат към колегата си Николай Дренчев на драматичното заседание на парламентарната група преди дни. Както е известно, тогава той и колегите му Иво Русчев и Александър Арангелов бяха изключени от партията, предаде „Уикенд”.

Вината на тримата отлюспени е, че предложили в листите на партията за местните избори в София да влязат четиримата отцепници, които ден преди това, напук на партийната повеля, подкрепят кандидата за председател на Столичния общински съвет (СОС) Цветомир Петров от коалицията ПП-ДБ- „Спаси София”. Преди време Петров, бивш продавач на царевица на столичен басейн, се е подвизавал във ВМРО.

Веднага след драматичното гласуване набедените за ренегати Красимир Гълъбов, Венци Стойчев, Васил Драганов и Севделина Петрова са изритани от формацията. Те пък бързат да опровергаят обвиненията, че са купени от хората около кмета Васил Терзиев.

Да, но когато се гласуват съставът и ръководство на комисиите в Общинския съвет, бившите възрожденци дават вота си в унисон със съветниците от ГЕРБ, БСП, ИТН, ВМРО и „Синя София”. Новото мнозинство безапелационно налага своите кандидати начело на ключовите комисии в СОС, като отсвирва  безцеремонно съветниците на ПП-ДБ-СС.

Макар и вече независими, бившите общинари от „Възраждане” също получават своя дял от баницата. Севделина Петрова е избрана за зам.-шеф на Общинския съвет и председател на Комисията по архитектура, а колегата ѝ Красимир Гълъбов ще ръководи Комисията по екология.

Проверка по рама

И докато новото мнозинство в Столичният общински съвет си разпределя постовете, от „Възраждане” изпълняват заканата си да изчистят до корен предателите. Тримата депутати набедени, че са набутали в листите отцепниците, са изметени от партията.

Както си му е редът, преди да бъдат изключени, Николай Дренчев, Иво Русчев и Александър Арангелов са привикани от своите колеги и подложени на другарски съд. Верните на Костя Копейкин депутати обявяват за шеф на заговора Дренчев.

В партийните чатове е посочена и сумата, с която е купен – 750 000 лв.

Парите не били дадени на ръка, а за прикритие е използван апартамент, който се води, че е купен от Дренчев. Според хората на Коста Копейкин въпросният имот струвал многократно по-малко и това доказвало, че сделката е фиктивна, колкото да се оправдаят парите на предателя.

Припомня се и фактът, че няколко от фирмите на Дренчев от години дължат стотици хиляди левове данъци. Ако парите не се издължат, той, като управител, може да бъде обвинен от прокуратурата. На заседанието в партията, превърнато в другарски съд, верните на Костадинов депутати  изобличили Николай Дренчев право в очите за аферата с апартамента. Според източниците ни той не останал длъжен и заявил, че ако са давани пари, то получателят е друг.

„В момента имам стотина лева, с тях трябва да изкарам до края на месеца. Но тук в стаята виждам няколко милионери, които нямат такъв проблем. Достатъчно съм възпитан, за да не си отварям устата, но…” – отвърнал Дренчев преди да напусне стаята на бившата си вече парламентарна група.

Магазин за Акумулатори

Депутати споделиха, че когато изричал тези думи нароченият за предател вперил поглед в Костадин Костадинов и седящият до него кандидат за кмет на София и общински съветник Деян Николов.

Твърди се, че намекът на Дренчев е разбран добре от Костя Копейкин. Според източниците ни точно затова след като изключи Николай Дренчев, лидерът на „Възраждане” така и не продължи с обвиненията за вземане на пари.

Колкото и абсурдно да звучи, братът на Николай – Димо Дренчев, и в момента е част от парламентарната група на партията. Все пак, за да не стане грешка, съпругата на Николай Дренчев – Красимира, обяви в свое интервю: „Доколкото знам, Костадин Костадинов и Николай Дренчев са си взели довиждане с ангажимента всеки да загърби миналото и да гледа напред. Надявам се Костадинов да спази обещанието си, защото след замеряне с кал никой не може да излезе чист – включително и той.”

Спуснатите опорки с апартамента така и не могат да убедят всички активисти на софийската организация на „Възраждане”. Част от тях продължават да вярват на тримата изключени депутати и имат своя версия кой е взел парите.

Те припомнят още, че съветничката Севделина Петрова е вкарана в листите по личното настояване на кандидата им за кмет Деян Николов, който в момента е и дясна ръка на лидера Костадин Костадинов. За другите трима също има съмнения кой точно ги е лансирал. Още при номинацията на Петрова е имало слухове, че тя е близка до ГЕРБ. Повод била нейна фирма, в която е съдружник с бившия кмет на столичния район „Лозенец” от ГЕРБ – Любомир Дреков. Докато той е в управлението, фирмата печели поръчки провеждани от районната администрация на „Лозенец”.

Противниците на шефа на столичната организация на „Възраждане” Деян Николов припомнят, че той е акционер в няколко софтуерни фирми, който се гласят да спечелят милионни поръчки от Министерство на електронното управление.

Шефът на ведомството Александър Йоловски неофициално се сочи за близък до партията на Бойко Борисов. За тях това е далеч по-сериозен повод да се вкарат в листите за общински съветници скрити лимонки, които щом стане нужно, да изменят на партийната повеля.

Материалът ВЪПРОС за прокурор: Кой от „Възраждане” взе 750 бона за сглобката в София? е публикуван за пръв път на Narod.bg.Source link

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ