16.8 C
София
неделя, май 28, 2023

Водката сваля ли кръвното или не?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Главната съставка във водката е етанолът или етиловият алкохол – вещество, което се просмуква в кръвта чрез устната лигавица. Етанолът навлиза в нервните влакна и прекъсва освобождаването на невротрансмитерите – веществата, които предават импулси за поддържане на тонуса на кръвоносните съдове. Резултатът е частична парализа на стените на съдовете стени. Това засилва притока на кръв и намалява налягането.
Д-р Наталия Кондратиева разказва следното:

Когато човек изпива малко алкохол, чувства как тялото му приятно се отпуска. Но това е кратковременен ефект. С по-нататъшното нахлуване на етанола в кръвта организмът увеличава рефлексивно образуването на невротрансмитери. Съдовият тонус се възвръща до първоначално състояние. Всяка нова алкохолна доза повтаря ефекта. Резултатът е, че организмът бива претоварен, а налягането се покачва.
Етанолът възбужда нервната система и усилва производството на норепинефрин – това увеличава сърдечната честота и нарушава функциите на бъбреците. Постоянният стрес влияе увреждащо на сърдечния мускул, а рискът от коронарна болест нараства. По-честото натоварване на кръвоносните съдове причинява амортизация на техните стени и ги прави крехки. По-големите количества изпита водка вдигат кръвното до рисково ниво, като може да провокира инфаркт.

Каква е връзката между тревожността и високото кръвно налягане?
Водка и ниско кръвно

Проверка по рама

Всеки човек е със свои индивидуални показатели за кръвно налягане; ако е в техните рамки, чувства себе си нормално. Показатели, по-ниски от 100/60, причиняват хипотония (ниско кръвно). То бива в първична или хронична форма. Признаците му са главоболие, висока степен на уморяемост, апатия.
Според мнозина алкохолът нормализира кръвното налягане посредством ефекта си на тонизиране. Обаче тук лекарите са на абсолютно противоположно мнение. Отначало водката смъква кръвното налягане, защото разширява стените на кръвоносните съдове и така засилва притока на кръв. По този начин алкохолът може да провокира рязко изостряне на заболяването с риск да се изпадне в хипотонична криза. Възможно е човек да усети внезапна и рязка слабост, замаяност и даже да припадне – затова пациентите със сериозни нарушения трябва да консумират с повишено внимание алкохол. В началните етапи на заболяването конякът и водката се смятат за най-безопасни.

Водка и високо кръвно

Мненията на лекарите се разминават по въпроса за ролята на водката при високо кръвно (хипертония). Доста специалисти считат, че, по причина на съдоразширяващия ефект, качествен алкохол в малки дози може да приведе високото кръвно налягане в нормални рамки. Това особено важи за хора с неголеми отклонения от нормата с неврогенен характер. Но да се вземе предвид обстоятелството, че безопасната доза не надхвърля 25 мл водка.
Хроничната хипертония представлява постоянно кръвно над 140/90. „Якото“ пийване в този случай може да провокира непредсказуеми последици. Но при еднократно угощение с малко количество водка, не би трябвало да се стига до сериозно увреждане на здравето. Позволеното количество за мъжете е 90 грама; за жените – 60.

За хората, които пият редовно лекарства за смъкване на налягането, алкохолът е противопоказен по принцип.

Магазин за Акумулатори

Кръвно налягане според възрастта – научете нормите
Какво да правите, ако след пиене на водка налягането се повиши?

Съчетанието на етанол и хипотензивни лекарства може да причини критично спадане на налягането, да се стигне до кома и колапс. Алкохолът подсилва страничните ефекти, описани в поясненията към лекарствата: слабост, гадене, втрисане и нарушена координация. За да не се стига до неприятни последствия, е нужно да се четат внимателно упътванията за употреба на лекарствата.

Ако кръвното налягане се вдигне след пиене на алкохол, се препоръчва следното:
– приемете магнезий (магнезиев сулфат);

– пуснете чист въздух в помещението;

– легнете, изравнете дишането и се отпуснете;

– ако се стигне до повишаване на граничните стойности с над 20%, повикайте линейка!

Внимание! Статията предлага само информация, а не медицински съвети и препоръки. Винаги търсете лекар-специалист!

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ