19.8 C
София
събота, май 18, 2024

За винаги красива градина засадете ЛАВАНДУЛА: Ето как

ПРОЧЕТИ СЪЩО

При саждане на лавандула намерете място, което ще осигури на растението пълно слънце – 6-8 часа слънчева светлина на ден. Оставете между растенията 30-40 см разстояние едно от друго и подсигурете място с добра циркулация на възхуда.

Почвата, подходяща за лавандулата, трябва да е добре дренирана, леко алкална с pH между 6,7 и 7,3. Можете да добавите строителен пясък към почвата преди засаждане, за да увеличите дренажа. Добрият дренаж е важен за растението, тъй като не понася прекомерна влажност на почвата.

За да подобрите допълнително дренажа, засадете лавандула в повдигната леха, пълна с първокласна почва за повдигната леха. Осигурете добър дренаж в билкова или многогодишна леха, като засадите лавандула върху малка могила.

Засяване на лавандула: Съвети от добрите градинари

При засаждане на лавандула в саксия – използвайте висококачествена смес за саксии. Подхранвайте редовно с първокласна растителна храна, за да получите най-добър цъфтеж.

Лавандулата цъфти през лятото, а продължаването на цъфтежа може да бъде насърчено чрез подрязване на избледнелите цветове. Подрязвайте леко, за да насърчите разклоняването, особено през пролетта, след като растенията покажат нов растеж.

Проверка по рама

Ето как производителите се грижат за лавандулата през есента, за да презимува успешно

Не прекалявайте с поливането и оставете почвата да изсъхне, преди да поливате отново. Когато има много топлина и влажност, гъбичките могат да атакуват растенията, давайки кафяв цвят на листата. За да предпазите растенията – мулчирайте с камъчета или поръсете пясък около основата на растението за по-бързо изпаряване.

Реколта и съхранение

Съберете лавандулови стъбла по всяко време, като ги отрежете от растението. Запазете всяко трето стъбло, за да може растението да изглежда пълно. Цветята ще запазят аромата си с месеци, когато берете реколтата точно преди да са напълно отворени. При изсушаване на лавандула – окачете растението на добре проветриво и тъмно място.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ