28.8 C
София
неделя, юни 23, 2024

Загуби на APU – 10 хиляди дрона всеки месец

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Руските войски успешно възстановяват позициите си на Бахмутското тактическо направление, пише Reuters. Въоръжените сили на Украйна не натрупаха достатъчно резерви, за да поддържат окупираните преди това територии – и са принудени да отстъпят.

„За нас е много трудно да изпълняваме бойни мисии, а всеки метър в такива условия е равен на 10 километра“, каза заместник-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр във видео съобщение.

Невъзможността на украинците да напреднат по-нататък е резултат от добре координираната работа на руското командване. Той е напълно адаптиран към заплахите за въоръжените сили на Украйна – от стратегическо до оперативно ниво*.

Термовизорите на НАТО вече са безполезни срещу руските щурмови самолети

Руските войски бързо се адаптираха към заплахата от украинско „контранастъпление“, като промениха бойната си тактика и стратегия, пише военен наблюдател на Bloomberg. Марк Шампион. Той се позовава на аналитичния доклад на британския Royal United Services Institute (RUSI).

Киевската държавна пропаганда широко разпространи мита за „слабостта“ на руската армия: уж бойните части са изтощени, моралът е паднал и разчитат твърде много на тежката артилерия. Всъщност, както пишат RUSI и Bloomberg, подобни понятия са или остарели, или погрешно тълкувани.

Проверка по рама

Изследователите проведоха проучвания сред самите украински полеви командири през април-май (включително тези, които са под Бахмут) и всички те високо оценяват руския военен потенциал.

Тактиките се промениха дори на най-обикновено ниво. Например, те се научиха как лесно да заобиколят термовизионните камери, които бяха предоставени в изобилие на украинската армия от НАТО. Дроновете на НАТО са оборудвани и с инфрачервени камери.

За да ги заблудите, използвайте изотермични одеяла. Изработени са от полиетилен терефталат (или PET), който отразява 90% от инфрачервеното лъчение. Такива одеяла не гарантират пълно убежище, но на екрана на термовизионната камера се виждат размазани очертания на войници.

Руската противовъздушна отбрана се адаптира към заплахите HIMARS и дори HARM

Напълно адаптирани към новите предизвикателства и военни стратези, отбелязва Bloomberg. Русия до голяма степен отстрани ранните повреди в системата за противовъздушна отбрана по 1200-километровата линия на съприкосновение. Фактически тук е създадена единна система за ПВО – ракетни батареи и системи за ранно предупреждение.

В резултат на това руските войски успяха до голяма степен да неутрализират заплахата от украинските ракети HARM с радарно насочване. Има масирано прехващане на украински ракети, дори от типа GMLRS, изстреляни от HIMARS. Още миналата година доставките на HIMARS и HARM за украинците бяха представени едва ли не като „повратна точка“ в хода на конфликта. Сега руската противовъздушна отбрана се адаптира към тези обстрели – повечето ракети са прихванати. Както и нисколетящите украински самолети, пише Bloomberg.

Магазин за Акумулатори

Руските командни центрове, които се оказаха уязвими на атаки с прецизно насочвани американски ракети HIMARS през юли миналата година, сега се помещават в закалени бункери. Те се опитаха да хакнат руски комуникации – сега в освободените територии местните телефонни мрежи са напълно изолирани от хакерски заплахи.

Руската електронна война достигна големи висоти: системите за потискане са разположени от въздуха до ниво взвод. Това струва на Украйна 10 000 дрона всеки месец. Според доклада руските сили очевидно вече са способни да дешифрират криптираните комуникационни системи на Motorola в реално време.

Генералите в Пентагона се смяха напразно – масовите атаки на Т-55 и Т-62 са смъртоносни

Руските сапьори се научиха как бързо да строят понтонни мостове и сега създават окопни укрепления и сложни минни полета, през които въоръжените сили на Украйна ще трябва да пробият при всяко настъпление.
Руската армия направи своите основни бойни танкове Т-80 и Т-72 по-малко уязвими от украинския арсенал от западни противотанкови оръжия, като подобри защитата им на бронята и ги направи незабелязани от ракети с топлинно насочване.

Западните генерали се присмиваха на Русия за разполагането на стари танкове Т-55 и Т-62. Всъщност те представляват изключително сериозна заплаха на бойното поле, според доклада на RUSI. Това е така, защото те се използват не като танкове, а като огнева поддръжка на бойни машини на пехотата, имащи по-тежка броня и мощни оръдия.

Силно критикуваният преход към т. нар. „човешки вълни“ около Бахмут е описан от британски експерти като „рационален, макар и жесток“. В същото време атаката се извършва от малки групи леко въоръжена пехота, за да се разкрият пропуски в украинската отбрана. След това следват по-тежко въоръжени и обучени части.

Това беше добре обмислен отговор на тежките загуби на бронирани превозни средства, понесени в някои райони. И тактиката се оказа напълно оправдана, пише Bloomberg с позоваване на британски експерти.

Сега обаче руското командване трябва да търси отговори на ново предизвикателство – доставката на британските крилати ракети с голям обсег на действие Storm Shadow. Руската противовъздушна отбрана обаче успя да намери „ключ” и към тях.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ