26.8 C
София
понеделник, юли 15, 2024

Защо киселото зеле може да стане горчиво и меко – ето каква грешка допускаме

ПРОЧЕТИ СЪЩО

В киселото зеле може да се появи неприятен горчив вкус, ако не се надупчи преди мариноване. По време на взаимодействието на зеленчуков сок със сол вътре в контейнера се образува специална кисела среда. В резултат на процеса на ферментация се образуват газове, които не могат сами да напуснат контейнера.

Има няколко причини, поради които може да бъде горчиво. Те са свързани с процеса на приготвяне на продукта или с грешен избор на основната съставка. В резултат на това ферментацията е по-слабо активна, което се отразява негативно на качеството на крайния продукт.

Зелето не е надупчено 

Това е най-честата грешка, която провокира горчив вкус, които начинаещите домакини допускат при киселото зеле. Наистина, в процеса на взаимодействие на зеленчуков сок със сол се образува кисела среда. Това води до отделяне на газове по време на ферментацията на зелето, които не могат да излязат сами. И ако не им помогнете, киселото зеле става горчиво.

За да предотвратите това, е необходимо да пробиете зелето с дървена пръчка до самото дъно на контейнера през целия процес на ферментация на киселото зеле. Това ще позволи на натрупания въглероден диоксид да излезе свободно.

Излишък или липса на сол

Проверка по рама

Както излишъкът, така и липсата на сол могат да причинят горчив вкус. В крайна сметка тази съставка е основната за киселото зеле. И когато влезе в контакт със зеленчуков сок, се отделя млечна киселина, за да активира процеса на ферментация.

Липсата на сол води до факта, че не се образува благоприятна среда за размножаване на полезни бактерии. И се появяват микроорганизми, които причиняват гниене и горчив вкус.

Това може да се определи по следните признаци:

  • сив нюанс на зеле;
  • неприятна миризма;
  • мека структура на зелето;
  • растителната маса е покрита със слуз.

Излишната сол също причинява горчив вкус на киселото зеле. В този случай повечето млечнокисели бактерии умират, което първо забавя, а след това спира процеса на ферментация. Проблемът може да се идентифицира по липсата на пяна, която трябва да се появи в началния етап на киселото зеле. В резултат на това става горчиво и цветът му става сив.

Важно! Липсата или излишъкът на сол може лесно да се коригира, ако се вземат мерки навреме.

Според стандартната рецепта на 10 кг зеле му трябва 200 г сол по време на ферментацията.

Магазин за Акумулатори

Неподходящ сорт

Горчивият вкус на зелето може да бъде причинен и от неподходящ сорт. За ферментация трябва да използвате зеле със средно и късно узряване с плътни снежнобели глави. Ранните сортове не са подходящи, тъй като имат тънки зелени листа и не съдържат достатъчно захар, за да активират процеса на ферментация. Затова при втасване зелето става меко, а вкусът му горчив.

};

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "https://connect.facebook.net/en_US/sdk.js"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ