7.6 C
София
събота, април 1, 2023

Защо осми март е ден на мама?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

8 март – международният ден на жените – у нас и в редица страни от Източна Европа се чества и като ден на майките. Първоначално 8 март е бил само и единствено ден на жената, като традицията да се чества този празник започва в Америка през 1909 година с кампания на Социалистическата партия за право на глас и равностойно заплащане на труда на жените. Декларацията на социалистите е от месец февруари, едва по-късно датата, на която е фиксиран празникът, след многократни промени, е фиксирана на 8 март. Датата 8 март е свързана със стачки на жените-работнички в Ню Йорк, които се борели за равноправни условия на труд и равноправно заплащане на работното място.
Осми март е ден на мама? Или не съвсем?

Ден на майките има в почти всички страни по света, но датата на празника е различна и тя не съвпада с тази на Международния ден на жените. В Арабския свят Денят на майката се чества в деня на пролетното равноденствие, в Индия, Китай, Япония, Австралия и голям част от страните в Европа – през месец май. В България на 8 март се отдава заслужено уважение и внимание към майките и Денят на жената осми март е ден и на мама. Далеч не всички българи обаче считат, че това е подходяща дата за изразяване на преклонение към силата и обичта на майчиното сърце. Много хора споделят, че намират за по-удачна датата 25 март, когато е християнският празник на майката и жената – Благовещение. Официално обаче осми март е Ден на мама в България, а като Ден на жената се чества в тесни социалистически кръгове от 1911 година и с публични събития няколко години по-късно – от 1915 година, макар да е признат като празник едва след 1944 година. Денят не е официален празник у нас за разлика от редица други страни по света.
Подарък за учителка за 8 март – 5 оригинални идеи, с които ще докоснете сърцето ѝ

Кога празнуват Деня на мама по света?
8 март е Ден на мама не само в България, но и в редица други страни, сред които Сърбия, Украйна, Румъния, Русия, Албания, Македония. Най-много страни по света честват деня на майката през втората неделя на месец май. В Панама и Индонезия се празнува през декември, в Монголия – на 1 юни, когато отбелязват и деня на детето, в Алжир, Полша, Доминиканска република, Мавриций, Боливия, Мароко, Тунис, Франция и други денят на майката е в края на месец май, в Мексико, Албания, Латвия, Литва, Унгария и др. – в началото на май. За Арабския свят денят на майката е в деня на пролетното равноденствие. Очевидно осми март е Ден на мама в малък брой страни по света, сред които е България, а останалите са предпочели друга дата за този празник и не са го обвързали с деня на жената, която е международен празник, посветен на правата на жените – на всички жени, а не само на майките.

Проверка по рама

Какво искат жените (за 8-ми март)
Защо осми март е ден на мама?

И все пак – защо редица страни са избрали да честват деня на майката и международния ден на жената на една дата? Вероятно датата е през месец март, защото се счита, че денят на майката произлиза от древногръцките празненства в чест на майката. Те се изпълнявали по време на пролетните церемонии на богинята Рея – майка на боговете. Така месец март, новото начало, пролетта, която заражда живота, събужда земята, се свързва с майката, която също дава живот – плод на любовта – детето – символа на новото начало.

След 1960 година у нас, в България, 8 март се превръща и в ден, в който изразяваме благодарността си, уважението си и обичта си към любимата учителка и към майката – вероятно двете най-важни дами в живота на всеки човек. В България изборът да се празнуват Международния ден за правата на жените и Деня на майката заедно на 8 март вероятно е повлиян и от факта, че Денят на майката, който е толкова личен и скъп, съкровен празник, става твърде комерсиален в западния свят, поради което у нас се чества на дата, различна от тази, на която Запада го отбелязва.
 

Магазин за АкумулаториФилми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ