12.8 C
София
вторник, юни 6, 2023

Защо трябва да засадите боб и грах: Ще ахнете, когато разберете

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Ежегодно много градинари отделят време за отглеждане на зеленчуци и плодове на своите парцели. Някои бобови култури, заради своя състав, лесно и полезно могат да заменят месните продукти. И тук става дума за традиционните боб и грах.
Боб

Това е полезен продукт, чиито зърна съдържат до 25% растителни протеини, до 47% въглехидрати, много полезни микроелементи, аминокиселини и витамини. В допълнение, фибрите, съдържащи се в зърната, са в състояние да осигурят дълго усещане за ситост и енергийно да поддържат тялото.
Фасулът не е взискателен към състава на почвата и влагата, с изключение на песъчливите почви. През горещото лято може да се наложи да направите допълнително поливане. Културата не понася замръзване и може да дори умре при ниски температури.

Засяването на боб на открит терен може да се извърши още в началото на май. Точно сега е времето да решите дали и вие искате да имате боб в градината си.
ТОП съвети от добрите градинари при засяване на ГРАХ

Проверка по рама

Грах
Представителят на семейство бобови се яде и пресен, така и след топлинна обработка. Граховите зърна съдържат до 20% растителни протеини и до 50% въглехидрати. Растението е студоустойчиво и сеитбата му може да се осъществи още в края на април.

Трябва да се обърне специално внимание на захарния грах, който е не само вкусен, но и полезен, особено за тези, които имат проблем с диабета.

Това е подходящото време за засяване на ГРАХ
В градината грахът се използва като зелен тор за подхранване на пръстта с азот. Грахът е в състояние да потисне растежа на плевелите и да почисти почвата от вредители.

Ползите от отглеждането и консумацията на бобови растения са неоспорими, големите ползи се крият в техния състав, положителни ефекти върху здравето и върху растенията в градината.

Магазин за Акумулатори

Двете култури могат да се превърнат във вкусни ястия, рецепти за които знаят всички домакини. Не случайно те присъстват в повечето списъци за здравословна и диетична храна. Децата също не трябва да се лишават от тези храни.
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ